Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rešitev v snegu nad prepadom

Jutro (1934): Trbovlje, 4. julija.

K poročilu »Srečna rešitev iz nesreče na Grintovcu« v nedeljskem »Jutru« smatram za koristno, da opozorim posebej mlajše planince na nasvete, ki jih je dal znani pionir alpinske smučarske tehnike Matija Zdarsky že pred več ko 30 leti.

Zdarsky pravi v svoji knjigi »Skisport«: »Kdor pade, naredi večinoma napako, da se hoče vzdržati z rokami. Pri tem zgubi rokavice, si odrgne roke do krvi, časih do kosti in se kljub temu ne vzdrži. Roke v tem primeru niso pripravno orodje. Nekoliko boljši so komolci. Ampak tudi ti samo, če klanec ni prestrm. Najboljše so noge. Kakorkoli padeš, skrbi, da prideš v lego na trebuhu, komolce postavi strmo v sneg, vzdigni pete (to se pravi: upogibaj kolena) in udari z vso silo noge v sneg. Uspešneje je, udariti z eno nogo za drugo nego z obema istočasno. To velja za klance od 35 stopinj in manj.
Nad 35 stopinj pa naj se uporabi naslednja vaja, ki je popolnoma zanesljiva in lahko izvedljiva, čeprav je treba več besed za njen opis. Kdor pade, naj se uleže na hrbet in dene noge narazen, kolikor mogoče razkoračiti. Potem se takoj obrne na trebuh, drži pa noge vedno razkoračene. Pri tem leži ena noga v snegu kakor osredje gibanja medtem ko dela druga noga kar največji možen krog skozi zrak. Na ta način udari druga noga tako močno v sneg, da se padajoči večinoma takoj ustavi, kvečjemu, da mora še druga noga malo udariti.
Ako to iz kateregakoli razloga ne bi zadostovalo, se mora padajoči takoj zopet obrniti na hrbet, in sicer vedno v isti smeri (noge vedno razkoračene) in še enkrat na trebuh in zopet udariti z nogami v sneg na opisa ni način. Ker se je pri prvem poskusu, tudi če se je ponesrečil, vseeno precej zmanjšala brzina padca, se drugi poskus skoraj vedno posreči. Če hočeš zdaj vstati ter se pri tem opirati na roke, potem moraš prste stegniti in stisniti ter jih kakor nož udariti v sneg ... V kratkih besedah: Padajoči naj se valja z razkoračenimi nogami in naj udari noge v sneg. — Tako Zdarsky.

Discite moniti!

Dr. Hugo Baumgartner
Jutro, 5. julij 1934

05.07.1934

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti