Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O izhodiščih za članarino

PZS na drugi seji Upravnega odbora, ki je bila v sredo, 18. junija 2014, v Planinskem domu Milana Šinkovca v Komendi

Od 23 članov novega Upravnega odbora PZS se jih je udeležilo 18 (78 %). Sejo je vodil predsednik PZS Bojan Rotovnik.

V času od prve seje UO PZS (18. maja 2014) je PZS izvedla Dan slovenskih planinskih doživetij v Bohinjski Bistrici v soorganizaciji s PD Bohinjska Bistrica, PD Srednja vas v Bohinju in Turizmom Bohinj.

Izvedli smo dobro obiskano novinarsko konferenco pred začetkom glavne planinske sezone.
Skupaj z GRZS smo izdali zgibanko Kako ravnati v primeru nesreč v gorah.
Skupaj s soorganizatorji smo izpeljali peti dan Alpske konvencije - po alpskih dolinah s kolesom in peš.
V Novem mestu smo organizirali delavnico za uporabnike Naveze.
Na spletni strani PZS smo objavili kontaktne podatke o vseh planinskih kočah na območju Balkana. Predstavniki PZS so se udeležili letnega sestanka s predstavniki Planinarskog saveza Hrvatske in sodelovali na praznovanju 140 - letnice HPS.
Skupaj s partnerji in CIPRA Slovenije smo sodelovali pri izdaji knjižice Vozni redi v Alpah 2014.
S Savinjsko orientacijsko ligo smo izvedli Slovensko orientacijsko tekmovanje v spodnji Savinjski dolini.
Objavili smo razpise s področja planinskega gospodarstva: koriščenje helikopterskih prevozov za ekološko sanacijo planinskih koč, svetovalno pisarno, pridobitev certifikatov Družinam prijazna koča in Okolju prijazna koča.
Objavili smo razpis za sofinanciranje smernih tabel na planinskih poteh, letos še posebej ločeni razpis za smerne table na Slovenski planinski poti.
Objavili smo razpis za sofinanciranje planinskih taborov.
Naš predstavnik se je udeležil seja Komisije za tekmovalno ledno plezanje pri UIAA, ki je bila v Paklenici.
V tem času potekajo usposabljanja na vseh področjih našega delovanja.
Na Grosupeljski planinski poti smo izpeljali tradicionalno spomladansko turo KTK PZS, Grosupeljska pot je druga dvonamenska planinska pot pri nas.
Skupaj s podjetjem Petrol sodelujemo pri akciji prodaje izdelkov Hi-tec. Propagandni materiala je natisnjen v nakladi več kot 2.000.000 izvodov.
Generalni sekretar PZS Matej Planko, ki je predstavil aktivnosti v PZS od zadnje seje UO PZS, je dejal, da PZS računa, da bo lahko nagovorila ljudi zunaj našega običajnega dometa.
Skupaj smo pripravili tudi nagradno igro V hribih je lepo za najmlajše.
S 1. julijem 2014 bo PZS na Petrolovih bencinskih servisih začela prodajati članarino PZS.
Pripravili smo razpis za izbor zavarovalnice za zavarovanje članstva PZS za novo zavarovalno obdobje.
S časnikom Nedelo smo se dogovorili za ponovno, tretje zaporedno izvajanje akcije Izbor najbolj priljubljene planinske koče v 2014.

Generalni sekretar PZS je predstavil tudi programe za razvoj podeželja RS (PRP), program Leader, saj se začenja nova finančna perspektiva 2014-20, ki uvaja določene spremembe glede na sedanjo perspektivo; poudarek je na spodbujanju socialne vključenosti, zmanjševanja revščine in gospodarskega razvoja podeželskih območij. Prvi korak je priprava strategije lokalnega razvoja (SLR) za celotno programsko obdobje 2014-2020 ter posredovanje na ARSKTRP.
To je priložnost za društva, da se vključijo v pripravo strategij na lokalnem nivoju: seznam vseh LAS skupin.

Potek dela na katastru planinskih poti, trenutno stanje in delo komisije za pripravo katastra planinskih poti je predstavil Andrej Stritar, njen vodja. Upravni odbor PZS je sprejel sklep, da dovoljuje objavo podatkov o planinskih poteh na svetovnem splet za nekomercialno rabo. Moralne in materialne avtorske pravice obdrži PZS.

V točki finančno poslovanje PZS so sodelovali poročevalci predsednik Bojan Rotovnik, generalni sekretar Matej Planko in Urša Mali iz računovodstva. Predstavili so finančno poslovanje PZS za obdobje januar-april 2014 in rebalans finančnega načrta za leto 2014, ki ga UO PZS tudi potrdil.

Generalni sekretar PZS Matej Planko je predstavil tudi izhodišča za članarino PZS 2015.
Z letom 2014 se zaključuje triletno zavarovalno obdobje s sedanjo zavarovalnico za zavarovanja članstva PZS. Že tekom trajanja zavarovalne pogodbe je PZS zbirala pripombe na trenutno veljavno zavarovalno pogodbo, ki jih je vključila pri pripravi novega razpisa za izbor zavarovalnice za novo zavarovalno obdobje, za predvidoma 2015-2018. Predsedstvo PZS je imenovalo komisijo v sestavi Milena Brešan, Jože Bobovnik, Tone Jesenko in Matej Planko, ki je pripravila predlog razpisa in bo opravila pregled in razvrstitev prejetih ponudb za novo zavarovalno obdobje. Vsebino razpisa je na predlog komisije potrdilo predsedstvo PZS na svoji seji, ki je bila 3. 6. 2014. Predsedstvo PZS bo na predlog komisije tudi opravilo izbor zavarovalnice za novo zavarovalno obdobje. Prvi korak v izboru zavarovalnice je bila priprava razpisa, ki vsebuje novosti glede na sedanjo pogodbo, med drugim: - zavarovalnici se dnevno pošiljajo podatki o zavarovancih, - v zavarovanje se vključijo tudi OPP člani glede na zakonske možnosti, - zavarovanje velja tudi za dejavnosti planinskih krožkov v zaprtih prostorih, - 24-urne asistence za zavarovanje reševanj v tujini, za vse kategorije članstva, - zdravstveno zavarovanje v tujini z 24-urno asistenco za vse kategorije članstva, - zavarovalnice naj ponudijo dodatne možnosti zavarovanj (razširitev zavarovanja na vse aktivnosti, dodatna nezgodna renta ...) ....

UO PZS je na predlog predsednika PZS za člana uprave Ustanove Sklad Okrešelj za mandat 2014-2018 potrdil Mateja Planka, generalnega sekretarja PZS; in nove sestave odborov:

na predlog predsednika PZS in s soglasjem v. d. vodje Odbora z članstvo PZS Toneta Jesenka, za člane Odbora za članstvo PZS imenuje Alda Zubina (OPD Koper), Slavico Tovšak (PD Jakob Aljaž MB), Ireno Pečavar Čarman (PD Integral Ljubljana), Bojana Brezovarja (PD Polet Šentrupert), Uroša Kuzmana (PD Velenje) in Rudolfa E. Skobe (PD Krka Novo mesto);
na predlog predsednika PZS in s soglasjem v. d. vodje Odbora za usposabljanje in preventivo PZS Franca Kadiša, za člane Odbora za usposabljanje in preventivo PZS imenuje Stojana Burnika (Fakulteta za šport UN LJ), Marka Mavrija (PD Laško), Klemna Medjo (PD Jesenice) in Boruta Peršoljo (PD Domžale);
na predlog predsednika PZS in s soglasjem v. d. vodje Odbora za založništvo in informiranje PZS Slavice Tovšak, za člane Odbora za založništvo in informiranje PZS imenuje Jožeta Rovana (PD Ljubljana-Matica), Brigito Čeh (PD Ljutomer), Mileno Jesenko (PD Brežice), Žarka Rovščka (PD Tolmin), Dušana Petroviča (PD Domžale) in Jeleno Justin (PD Ljubljana-Matica);
na predlog predsednika PZS in s soglasjem v. d. vodje Raziskovalne skupine PZS Slavice Tovšak, za člane Raziskovalne skupine PZS imenuje Iztoka Cukjatija (PD Vrhnika), Hermana Berčiča (Fakulteta za šport UN LJ), Simona Brezovarja (PD Ljubljan -Matica), Petra Mikšo (PK Rogaška Slatina), Ireno Mrak (PD Križe) in Stojana Burnika (Fakulteta za šport UN LJ).

Pod točko planinsko gospodarstvo je UO PZS na predlog PD Lisca Sevnica potrdil Pogodbo o neodplačnem prenosu lastninske pravice na Tončkovem domu na Lisci in okoliških parcel, katerih lastnica do 1/10 je Planinska zveza Slovenije, na Občino Sevnica. Prav tako na prošnjo PD Radeče in na predlog Gospodarske komisije PZS je UO PZS potrdil izbris Gašperjeve koče pod Velikim Kozjem iz registra planinskih koč.

Komisija za gorske športe, Gospodarska komisija, Mladinska komisija (MK), Komisija za varstvo gorske narave, Komisija za športno plezanje in Komisija za alpinizem PZS so predstavile dejavnosti v zadnjem obdobju.

Načelnik MK PZS Matej Ogorevc in strokovni sodelavec PZS Damjan Omerzu sta predstavila projekt MK PZS Priložnosti za mlade v planinskih kočah. Trenutne razmere na trgu dela za mlade niso prijazne. Pa vendar obstajajo gospodarska področja, ki so trenutno še vedno na tak ali drugačen način kadrovsko podhranjena. Kot eno izmed njih so v MK PZS prepoznali tudi dejavnost gorskih koč, ki so v času, ko postaja turizem, še posebej gorski turizem, kruh vedno več ljudem tudi v Sloveniji. Tudi zato MK PZS skupaj z močno finančno podporo Evropskega socialnega sklada in Urada Republike Slovenije za mladino organizira projekt »Priložnosti za mlade v planinstvu«. Udeležba je brezplačna, pridobljeno znanje pa neprecenljivo.

UO PZS je dal soglasje k sestavi vodstva Komisije za alpinizem PZS, izvoljenemu na Zboru načelnikov alpinističnih odsekov, vodstvo sestavlja načelnik Miha Habjan (APD Ljubljana ) ter člani Jasna Pečjak (PD Domžale), Peter Bajc (PD Železničar Ljubljana) in Boštjan Štor (PD Celje Matica), ki je na seji UO PZS tudi predstavil potek Zbora načelnikov alpinističnih odsekov.

UO PZS je na svoji drugi seji dal soglasje tudi k Pravilniku o delu MDO PD Kamniško Bistriškega območja.

Predsednik MDO PD Gorenjske France Benedik in podpredsednik PZS Miro Eržen sta udeležencem predstavila 50. srečanje planincev treh dežel, ki bo 28. 9. 2014 na Tromeji, dan prej (27. 9.) pa bo strokovno srečanje v Trbižu, naslednji dan pa bo srečanje na Tromeji. Poleg MDO Gorenjske pri organizaciji sodelujejo tudi MDO PD Posočja, MDO PD Koroške in MDO Primorsko-Notranjskih PD.
Letošnje, že 50. srečanje je finančno podprla tudi PZS.

Na seji je bilo govora tudi o Aljaževem stolpu vrh Triglava, več o urejanju je povedal podpredsednik PZS Eržen. PZS in PD Ljubljana-Matica sta se sestala z ministrom Ministrstva za kulturo RS. Minister želi določiti upravljavca in vzdrževalca. Če bo odločba o denacionalizaciji v kratkem rešena, bosta določena upravljavec (PZS) in vzdrževalec (PD Ljubljana-Matica); če ta odločba še ne bo rešena, bo določen samo vzdrževalec - v tem primeru postane vzdrževalec PZS.

Naslednja seja UO PZS bo predvidoma v četrtek, 23. oktobra 2014.

Zdenka Mihelič  

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti