Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.05.1999

Delo, Šport: ... VTK memorial

Minuli viked je bilo v Tamarju srečanje bivših in sedanjih članov Akademskega alpinističnega odseka v spomin na ponesrečene plezalce, člane AAO, v Razu Jalovca. V sklopu srečenje je bilo tudi letos tekmovanje "Dirka okoli kola". Tekmovanje je neke vrste smučarski rally, saj gre za čim hitrejši vzpon na Kotovo sedlo z višinsko razliko 1200 m, ter spust na smučeh nazaj v dolino. Letos je bila smuka kljub pomanjkanju snega v srednjem delu, zaradi uležanega snega, idealna. Nagrade so prispevali: Iglu Šport, Annapurna, K2 Alpinist in Dassa Šport.
Rezultati, dekleta: 1.Tina Di Batista (3.19), 2. Mateja Končina- Peternel (3.35), 3. Katarina Černe (4.15), moški: 1 Urban Golob (2.03), 2. Uroš Mesarič (2.08), 3. Miha Peternel (2.32).

T. J.

Obvestila
Komisija za športno plezanje pri PZS objavlja razpis za 2. tekmovanje srednjih in starejših kategorij v športnem plezanju za državno prvenstvo Republike Slovenije. Tekmovanja bodo potekala 5. (starejši) in 6. junija (srednja kategorija), na umetni steni v Pivki. Informacije in prijave Pavel Tanko, tel. (067) 572-565, (0609) 647-698 ali na PZS, (061)134-30-22/103 ga. Meta Vukič.

V začetku leta 2000 bo organiziran treking in vzpon na Kilimandžaro in Mt. Kenijo. Prijave in informacije na tel.: (061) 662-833, Dušan.

Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA PZS organizira ledeniški tečaj, ki bo potekal od 16.-20. junija v koči Oberwalder pod Grossglocknerjem. Prijave z osebnimi podatki in dokazilom o plačilu je potrebno poslati na PZS najkasneje do 8. junija. Razpis velja tudi za vodjo in inštruktorje.

T. J.

Karies
Frenk Jensterle (AO Kranj, Papi Sport) je v steni nad Ospom opravil šesti vzpon v smeri Karies (8b). Za študij smeri in uspešen vzpon je Jensterle porabil tri dni.

T. J.

Vzponi na Everest
Število uspešnih vzponov na Everest se ob lepem vremenu v zadnjem času veča iz dneva v dan. V takšnih in drugačnih alpinističnih rekordih prednjačijo predstavniki trdoživih Šerp. O najhitrejšem vzponu na vrh iz južne strani smo že pisali. Pred nekaj dnevi se je Apa Šerpa povzpel na vrh že desetič in s tem izenačil rekord Ang Rita Šerpe. V zadnjih letih so "moderni" tudi večkratni vzponi na vrh v eni sezoni. Dosedaj je kaj takega uspelo v štirinajstdnevnih presledkih že štirim Šerpam.

T. J.

Debela peč
Urban Ažman (AO Kranj) in Rok Zalokar (AO Radovljica), sta v Debeli peči opravila verjetno prvo prosto ponovitev smeri Belak - Manfreda. Pravita, da je smer kar lepa, najtežja dva raztežaja pa sta ocenila s VI+ in VII-. Dolžina smeri je 350 m, v njej pa je sedem klinov.

T. J.

  31.05.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti