Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.05.1999

Delo, Šport: ... Obvestilo

O Tržič vabi 9. maja na vsakoletno plezalno srečanje v Beli peči; v spomin na Joža Rozmana in Maričo Frantar, ki sta se ponesrečila na Kančendzengi leta 1991. Nekaj smeri je že opremljeno s svedrovci, tako da je plezanje lepo in varno.

T. J.

Himalaja
Iz Nepala, kjer se je plezanje na himalajske vrhove v predmonsunskem obdobju komaj dobro začelo, že prihajajo novice o nekaterih uspešnih odpravah. Američan Ed Viesturs in Finec Veikka Gustafsson sta se po klasični smeri uspešno povspela na vrh Manasluja (8163 m), kateri je za Viestursa že enajsti osvojeni vrh, višji od 8000 m. Fanta sta s tem izpolnila šele polovico predmonsunskega načrta. Čez nekaj dni ju bo helikopter ponesel v vznožje Daulagirija kjer se bosta v alpskem slogu lotila klasične smeri po severovzhodnem razu. Viesturs in Gustafsson sta poiskušala na Daulagiriju že lansko leto v času, ko je bila tam tudi številna slovenska odprava.
Zanimiva odprava kjer sodeluje poleg izkušenih alpinistov tudi nekaj zgodovinarjev trenutno "deluje" na severni strani Mt. Everesta. Glavni cilj odprave je iskanje sledi za iginulima Andrew Irvinom in George Malloryem. Angleška alpinista sta se leta 1924 povzpela visoko pod vrh Everesta nato pa brez sledi izginila na višini preko 8500 m. Člani odprave upajo, da bodo dobili odgovor na vprašanje kaj se je takrat pravzaprav dogajalo. Ali sta bila Irvin in Mallory morda celo na vrhu skoraj 30 let pred "uradno" prvim osvojenim osemtisočakom?
V tem obdobju ni v Himalajskem pogorju nobene slovenske odprave, zato pa jih bo v pomonsunskem obdobju toliko več. Osrednja slovenska odprava bo imela za cilj še nepreplezano severno steno Gjačung Kanga (7952 m), zanimiva bo deviška stena Južnega Nilgirija (6808 m), mladi alpinisti pa bodo sodelovali na taboru UIAA v Pakistanu. Veliko bo društvenih odprav na najbolj popularne himalajske gore (Šišapangma, Čo Oju, Pumori), nekaj zelo drznih projektov pa je še nejasnih.

T .J.

Iz plezališč v stene
V zadnjih nekaj letih je vse več vrhunskih športnih plezalcev podpisanih pod odlične alpinistične vzpone.Večina športnih plezalcev generacije, ki je sedaj v "najboljših" letih je pravzaprav začela plezati v gorah v katere se sedaj vrača..Najbolj odmevni so bili "povratki" Wolfganga Gullicha in Catherine Destivel. Posebaj slednja je opravila veliko res dobrih alpinističnih vzponov. Stefan Glowacz je po obilici dobrih smeri, letošnjo zimo z veliko sreče preživel snežni plaz v gorah nad St. Moritzem.
Zadnja novica pa je prišla iz Avstrije kjer sta Beat Kamerlander in Piu Lutz kot prva preplezala dolgo oblegan projekt; šest raztežajev dolgo ledno smer (WI6) z težkim kombiniranim vstopom (M7+) v Mattakopu. Teden dni po prvem vzponu se je vstopna sveča naredila do tal in Beat je smer preplezal še sam.

T .J.

Slovo od ledu
Za dokončno slovo od lednega plezanja pri nas še novica o kombiniranem vzponu v vznožju Prisojnika. Matej Mejovšek in Matevž Gradišek sta za las ujela ugodne razmere in prosto preplezala novo smer VVZ. Smer se nahaja nad Kočo na Gozdu, levo od slapov v Prisojniku in je dolga tri raztežaje . Prvi in tretji raztežaj potekata po ledu (do 80 stopinj), pri drugem raztežaju pa gre za kombinirano plezanje z oceno M8. V raztežaju so ostali trije svedrovci in klin.

T .J.

  03.05.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti