Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.04.1999

Delo, Šport: ... Čufarjeva v odlični formi

Martina Čufar je po premoru ob koncu lanske sezone začela s treningi sredi meseca januarja. Poleg umetne stene je bilo seveda veliko plezanja v plezališčih, kjer se je posvetila izključno plezanju na pogled. V veliki steni v Ospu je še enkrat prosto ponovila Gobo, poleg tega pa tudi kombinacijo Goba-Črna burja.V Babni je na pogled ponovila Eolo (7b+/c), Moskito wall (7b+), Si puo fare (do vrha, 7b+) in Buena suerte (7c). Za slednjo predlaga oceno 7b+.V Mišji peči je prav tako na pogled ponovila smer Hugo (7c/c+). Po oceni sodeč bi bil to najtežji ženski vzpon na pogled pri nas, vendar Martina predlaga glede na sosednjo smer Mozaik oceno 7c. Poleg tega je v drugem poskusu od spodaj ponovila JSFK (7c+), Samsaro (8a/a+), ter še enkrat Urbanovo (8a). V začetku marca je plezala tudi v južni Franciji (Claret, Seynes in Thaurac) in v tednu dni ponovila več kot 60 smeri. V teh plezališčih je tako na pogled ponovila 4 smeri z oceno 7c, prav toliko z oceno 7b+ in 5 smeri z oceno 7b.
Tudi zadnji treningi reprezentance, ki že potekajo na steni v Kranju so pokazali, da je Martina pred začetkom letošnje tekmovalne sezone, ki se začne 17. aprila s prvo tekmo svetovnega pokala v Wiener Neustadtu v bližini Dunaja, v odlični formi.

Vzponi v ledu
Erik Švab in Filip Bence sta se pred dnevi vrnila iz pogorja Mt. Blanca, kjer sta kljub precej slabim razmeram preplezala nekaj lednih smeri. Najprej sta v Tringel du Tacul preplezala smer Chere (II/4, 350 m), naslednji dan pa Voie Claire Chazal, (II/4, 500 m), v Pointe Farrar nad Argentierom. Po nekaj dneh počitka oziroma smučanja nad Chamonixom, sta zvečer vstopila v steno Mt. Blanc du Tacula, v Couloir Macho (IV/2, 800 m). Ker razmere tudi tu niso bile najboljše; v položnih delih je bilo veliko novega snega, sta vrh dosegla ob 10. uri zjutraj, po enajstih urah plezanja.
Matej Mejovšek in Robi Pritežnik sta prav tako v Taculu ponovila Supercouloir (IV/5+, 6a, 400 m) z originalnim vstopom.

Tabor AO Matica
Minule praznike so plezalci AO Matica preživeli v okolici Ospa. Med samim taborom je potekalo tudi tekmovanje za najtežjo preplezano smer. Med plezalkami je zmagala Tadeja Križnar s smerjo Trio Fantasticus (6c+/7a), med plezalci pa Urh Čehovin z Giljotino (8a, flash), pred Jakom Prijateljem, ki je zmogel Strta srca (8a+, RP). V mlajši kategoriji sta se zelo dobro odrezala Jure Mohar in Miha Škof s Teto Lizo (7a, RP), z vzponom na pogled v smeri Rainy days pa je bil odličen Andrej Trošt. Na nedeljski razglasitvi so najboljšim podelili nagrade, ki so jih prispevali City Wall, Horzont, Iglu ter Endress+Hauser Slo.

Tomaž Jakofčič
 

  12.04.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti