Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.03.1999

Delo, Šport: ... Slabe razmere v Alpah

Zadnje obilno sneženje v Alpah ni prineslo sanjskih lednih razmer v pogorju Nt. Blanca. Kot je v zadnjih letih že običaj, so bile razmere najboljše jeseni, letos pa še v januarju, ko so ponovili tudi nekatere redko plezane smeri, kot sta Birthright v Charmozu in Beyond the God and the Evil. Po močni otoplitvi v zadnjem tednu so razmere v nižje ležečih južnih, vzhodnih in zahodnih stenah slabe, boljše so le v nekaterih višje ležečih stenah, zlasti v klasičnih smereh Mt. Blanc du tacula, v Les Courtes, desnem delu Les Droites (na osrednjem ledišču vidni trakovi črnega ledu), v Aig. Verte ter nekaterih smereh v Pt. Jorasses. Grandes Jorasses so videti še precej zasneženi in o vzponih ni podatkov. Žal pa je za prihodnje dni napovedan močan veter v višinah ter poslabšanje s sneženjem.

Še zadnji letošnji slapovi
Sezona plezanja slapov se ob zadnji otoplitvi počasi končuje. Kljub temu je bilo v zadnjem času še kar nekaj dobrih vzponov. Benjamin Ravnik in Iztok Arnol sta v soteski Belca preplezala dva nova slapova; Vzhodni (V-/V, 50 m) in Zahodni slap (VI, 60 m), ki je postregel s kar težavnim plezanjem in slabim ledom. Erik Švab in Giovani Bazzo sta pod Bavhom preplezala Psihoanalizo ter še isti dan Lukežev led. Malo pred tem sta preplezala tudi Ledinske slapove, ki sta jih ponovila tudi. Primož Lajovic in Nejc Breščak. Slednja sta preplezala tudi Desni krak Luciferja, po le 30 cm debeli sveči.
Matej Zorko in Marjan Zver sta v Prednji glavi Prisojnika ponovila Zimsko smer (led V-, skala V, 350 m).

Peta mesta v Rusiji
Na tekmi v lednem plezanju v Kirovu so se naši plezalci zopet dobro odrezali. V konkurenci 50-ih domačih in 15-ih tujih tekmovalcev sta si v težavnostnem plezanju Aljaž Anderle in Erik Švab delila 5. mesto, Klemen Premrl pa je zasedel 9. mesto. Med dekleti je Alenka Jerala v konkurenci 20-ih tekmovalk zasedla 5. mesto, prav tako kot Erik Švab na hitrostnem tekmovanju.

T. J.

  22.03.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti