Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 15.02.1999

  15.02.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

ponedeljek, 15. februar 1999, ob 00:01, Uredništvo G-L, ogledov: 1027

Delo, Šport: ... Obvestila

Akademski alpinistični odsek pričenja z alpinistično šolo z uvodnim predavanjem 4. marca. Zbor interesentov ob 19. uri v avli Filozofske Fakultete.
Jesenska odprava Posavskega AK, ki ima za cilj Klasično smer na Čo Oju ima še nekaj prostih mest. Prijave in informacije na tel.: (068) 324-702 ali (068) 324-645 (Marjan Zver).
Julijski treking po Tibetu prav tako še ni polno zaseden. Informacije na tel.: (061) 662-833.

T .J.

Nove kombinirane smeri
V predelu desno od Luciferja sta nastali dve novi smeri. V desnem delu sta novo smer preplezala Aljaž Anderle in Klemen Premrl. Prvi raztežaj se začne z visečo svečo (WI6), konča pa se na stojišču pod skalno streho. Drugi raztežaj vodi čez streho (5-6 m) in ledeno zaveso. V skalnem delu sta zavrtala tri svedrovce in zabila nekaj klinov. Ocena smeri Trije zbegani dnevi je M7+, oba sta smer preplezala prosto v vodstvu. Drugo smer, ki vodi med Anglom in Tremi zbeganimi dnevi pa sta preplezala Giovanni Bazo in Mauro Bole - Bubu. Njuna smer je verjetno trenutno najtežja kombinirana smer pri nas, saj je Bubu predlagal oceno M8. V prehodu čez skalno streho je Bubu najprej zavrtal tri svedrovce in en ledni vijak, se spustil nazaj na varovališče, nato pa raztežaj preplezal v prvem poizkusu prosto. Smer se imenuje Luis Cifer.

T. J.

Novice iz Avstralije
Jure Golob je trenutno na plezalski turneji po Avstraliji. Kljub precej slabši opremljenosti smeri kot smo jo navajeni v domačih plezališčih je uspel preplezati nekaj dobrih smeri. V plezališču Grampians, severno od Melbourna je preplezal smeri: Nicotine 8b+, Daniel or Tiger 8b, ter več smeri 8a+ in 8a. Kaj več bo znano ob Juretovem povratku.

T. J.

V ledu in skali
Matej Mejovšek je z Robijem Pritežnikom opravil verjetno drugo ponovitev smeri Baubau (IV+/5+, 500 m) v Travniku nad Mangartsko dolino. V isti steni je z Ireno Mrak ponovil tudi smer Demoklejev meč (IV/5, 260 m). Ker v gorah še ni bilo veliko snega je Mejovšek s soplezalcem preplezal tudi skalno smer Direktna zajeda (V+, 250 m), v Turski gori.
Smer Baubau so plezali tudi Primož Lajovic, Miha Novak in Mitja Zabukovec, vendar so morali zaradi teme obrniti en raztežaj pred vrhom.

T .J.

Prvi zimski vzpon
Letos mineva 60 let, kar je bil opravljen prvi zimski vzpon v naših gorah. Mladi člani Akademske skupine SPD; Cene Malovrh, Beno Anderwald, Miro Slapar in Bogdan Jordan so 11. in 12.2.1939 opravili prvi zimski vzpon v Slovenski smeri v steni Triglava.

T. J.

Oznake: ALP, AN, , PLE, PrV
eXTReMe Tracker