Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gremo mi skupaj!

 

  

četrtek, 26. junij 2014, ob 05:29, Mitja Gleščič, ogledov: 1077

Maruška Lenarčič: Pobrateni društvi PD Fram in Obalno PD Koper

Obalno PD Koper in PD Fram sta na letošnjih občnih zborih podpisala Listino o pobratenju ter s tem tudi uradno potrdila dogovorjeno namero, da bosta utrdili medsebojno sodelovanje. In to ne brez razloga; posamezni člani so začeli svoje življenjsko pot v Framu, a zdaj marljivo delajo v OPD, drugi so začeli s članstvom v Kopru in se kasneje pridružili planinstvu v Framu. Torej, povezave so, le utrditi in razvijati jih morajo.

Prvi skupni izlet so odlično pripravili in izvedli marljivi framski vodniki in povabili »obalce« v svoje kraje, da jim pokažejo bližnje lepote.
V soboto, 21. junija so se zbrali planinci obeh društev na Tepanjih in odšli na ogled izjemno dragocenega koščka slovenske dežele. Obiskali so Lovrenška jezera in spoznali značilnosti visokega barja, ki je najjužnejše in najvišje ležeče barje v Evropi. Enkratni življenjski prostor na nadmorski višini cca 1500 m s šotnimi mahovi kot glavno rastlino! Večji del porašča ruševje, tu so doma tudi značilne vrste visokega barja, ki jih je težje najti (rožmarinka, okroglolistna rosika…). V gozdu in po travnikih pa so občudovali cvetočo arniko, ki so si jo pobratimi celo narisali v svoj znak.
Da bi se podrobneje spoznali z domačo floro in hkrati spoznali tujo, so obiskali botanični vrt Pivol, ki deluje v sklopu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru v Pivoli pri Hocah.
Pred tem pa je bilo na vrsti enkratno presenečenje: voden ogled gradu Hompoš (eden najstarejših gradov v Sloveniji) , ki so ga pred leti uredili za potrebe fakultete in stoji na griču iznad ogromnega posestva, kjer študenti pridobivajo praktična znanja.
Češnjica na torti pa je bil zagotovo zaključni počitek pod mogočnimi drevesi botaničnega vrta ob dobri gibanici in kozarcu vina. Razšli so se veseli, da so skupaj preživeli zanimiv in pester dan z obljubo, da se vidijo spet v pozni jeseni na Primorskem.

Besedilo in foto: Maruška Lenarčič

 

eXTReMe Tracker