Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.02.1999

Delo, Šport: ... Tekme v lednem plezanju

Zadnji vikend v januarju je bilo v tirolskem kraju Mandarfen v dolini Pitztal tekmovanje v težavnostnem lednem plezanju. Tekmovanje se je odvijalo na 50 m visokem ledenem stolpu, kjer se je plezalo v omejenih smereh z varovanjem "od spodaj", štelo pa se je število vbodov lednih orodij in zdrsov derez. Med moškimi je zmagal Rus Bitchin, Aljaž Anderle je bil osmi, Klemen Premrl pa petnajsti. Med ženskami je Alenka Jerala zasedla tretje mesto.
Minuli vikend je bilo v Bohinju že tradicionalno hitrostno tekmovanje na 50 m visokem ledenem slapu Pod skalco. Po dopoldanskih kvalifikacijah in popoldanskem polfinalu so se tekmovalci ob paralelnem plezanju pomerili v večernem finalu v soju žarometov. Vrstni red- moški: 1. Marko Čar, 2. Lovro Cvetek, 3. Erik Švab in Matej Mejovšek, ženske: 1.Tina Di Batista, 2. Alenka Jerala, 3. Jasna Pečjak.

T. J.

Novo v Prednji glavi
Mauro Bole-Bubu se je spet zadrževal pod Vršičem in uspel preplezati dve novi kombinirani smeri. Prvo je opremil skupaj z Erikom Švabom nekaj metrov desno od Kosti za glodanje. Smer, ki je dolga 40 m poteka v spodnjem delu po krušljivi poči, ki se konča v previsu čez katerega visi velika sveča po kateri se izstopi. V smeri sta zavrtala štiri svedrovce, ki pa zaradi krušljive skale niso zavrtani popolnoma v liniji smeri. Za varovanje v poči je potrebno imeti še metulj št.2. Bubu je smer tudi prosto preplezal, Švab pa je enkrat počival v klinu. Za smer Luster sta predlagala oceno M 7+. Druga smer, ki je še brez imena se nahaja nad zgornjo polico in poteka po sitemu prosto visečih sveč s krajšim skalnim odstavkom. Najprej jo je preplezal in opremil Giovanni Bazo. V smeri je pustil tri navadne kline ter en svedrovec na koncu smeri. Bubu je smer nato preplezal v prvem poizkusu. Po besedah odličnega tržaškega plezalca bi lahko postala Prednja glava "Mišja peč za mixed plezanje".

T . J.

Knjiga o gorništvu
Ob 140-letnici rojstva znamenitega planinca dr. Henrika Tume je dr. Tone Strojin izdal knjigo Gorništvo, v kateri opredeljuje gorništvo in njegove kategorije ter družbeni pomen v smislu turizma in športa, razkrije njegov zgodovinski izvor in zaključi z odnosom človeka do narave. Kot je na tiskovni konferenci poudaril avtor, so v knjigi zajeti predvsem širši pojmi gorništva, saj ni enotnega modela gornika. "Njihov edini skupni imenovalec je kultura, v njej pa naj se najde vsak posameznik," je dejal dr. Strojin.

S. V.

Obvestilo
Nadaljevalni zimski alpinistični tečaj bo letos potekal od 18. do 21. t.m. na območju Jezerskega in Ledin. Rok za prijave na PZS z dokazom o plačilu je 11. t. m. Informacije na tel. 041 526-949 (Boris Strmšek).

T. J.

  09.02.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti