Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Julijske Alpe

Za G-L priredil: Genadij Štupar


 

 

petek, 12. december 1980, ob 00:10, Boris Štupar, ogledov: 2211

AR 9/1980: Mangrt - južna stena

Mogočna južna stena Mangrta iznad Koritnice do nedavnega ni imela kakšnih posebnih smeri. Bile so menda le na obrobju. Ker stena zaradi svoje oblikovanosti in lege ni primerna za plezanje poleti, jo je potrebno plezati pozimi, pa še to kmalu po sneženju, sicer je spet kopna. V steni sta le dve izraziti grapi, ki se vlečeta čez vso steno.
Za obe smeri je dostop iz Loga pod Mangrtom do Koritniške planine in mimo lovske koče do vznožja stene (2 uri).

LEVA SMER

Prva plezala 24. in 25. januarja 1976 Igor Herzog in Marjan Osterman. Ocena V+/IV, 50° sneg, 70° ledeni skoki, višina 1500 metrov, čas ...
Opis: Leva smer poteka najprej po strmih travah, ki poraščajo iztek grape. Sledijo precej težki raztežaji po plateh, ki so običajno poledenele (V+). Po več strmih ledenih skokih se grapa razširi in položi. Smer gre nato po grapi naprej in izstopi malo zahodno od Mangrtovega vrha.
Sestop: Z vrha po snežnih vesinah na Mangrtsko sedlo ter po cesti in markirani poti do Strmca in Loga pod Mangrtom.

DESNA SMER

Prva plezala januarja 1978 (dva dni) Marjan Osterman in Milan Rebula. Ocena VI/V, 50° sneg, 70° ledeni skoki, višina 1300 metrov, čas ...
Dostop isti kot za levo smer.
Opis: Desna smer poteka v desnem delu glavnega Mangrtovege masiva. Smer poteka najprej po grapi (tu se ustavljajo plazovi in so včasih pravi seraki) do velikega kotla. Iz njega najprej po grapi, ki jo večkrat prekinjajo strmi odstavki vodnega ledu (70°). Že blizu vrha je viden previsni izstop iz grape. Pod njim prečnica čez levo steno in naprej po travnatih vesinah do grebena. Naprej na vrh.
Sestop kot pri levi smeri.

 


MALI KORITNIŠKI MANGRT - SEVERNA STENA

Pregled smeri (Glej skico stena na naslednji strani):
- Grapa, prvi plezalci niso znani, pri ponovitvi leta 1978 so bili v njej
najdeni klini.
1 - Gilbertijeva smer, 1931, VI- eno mesto/V+, višina stene 750 metrov.
2 - Cozzolinova zajeda, 1971, VI/V.
3 - Leva Piussijeva smer, 1954, VI, A2.
2a - Direktna varianta, verjetno VI.
4 - Lomastijeva smer, 1978 Lomasti v solovzponu, VI.
5 - Smer Mihelič-Žumer, V/IV, Tine Mihelič, Jože Žumer 1978.
6 - MMD - smer Herzog-Kovač, Igor Herzog, Rok Kovač 1978, VI, A2/V.
7 - Lotos - Rok Kovač, Lidija Painkiher 1980, V+/IV+.
8 - Desna Piussijeva smer, Sergio Bellini, Umberto Perissutti, Ignazio Piussi
1962, VI, A2.
9 - Smer Floreanini-Kravanja, Cirillo Floreanini, Mirko Kravanja 1949,
VI- eno mesto/V+.
10 - Židinja - Rok Kovač, Lidija Painkiher 1980, VI-/IV+.
11 - Direktna vstopna varianta Leve Piussijeve smeri - Peter in Pavel
Podgornik 1980, VI/V, A0.
- Gamsov rob Mira Marko Debelakova, Edo Deržaj 1928, mestoma IV/III,
višina 900 metrov.

 

DIREKTNA VSTOPNA VARIANTA LEVE PIUSSIJEVE SMERI

Glej skico na strani 32 (številka 11) in skico smeri na 33. strani levo!

Prva plezala Peter in Pavel Podpornik 4. in 5. oktobra 1980.
Ocena VI/V, A0, višina variante 350 metrov, čas 10 ur.
Dostop kot pri drugih smereh v Koritniškem Malem Mangrtu.
Opis: Vstop kot pri Lomastijevi smeri. Po drugem raztežaju zaviješ čez strmo steno proti levi na izrazit stebriček (levo je kot) in po njem (krušljivo) na poličko. Naprej mimo strehe in po strmi steni do previsa. Čezenj v ploščo in proti levi pod streho. Tu prečnica v levo v nekakšen krušljiv kot pod veliko streho. Prečnica pod streho približno 10 metrov ter spust rahlo proti desni na poličko (10 m). Naprej po razčlenjeni steni dva raztežaja do velike grede ter po njej 20 metrov v levo. Tu po strmi steni do kamina-zajede, kjer se smer pridruži Levi Piussijevi smeri.


LOTOS

Glej skico na strani 32 (številka 7) in skico smeri na 33. strani desno.
Prva plezala Rok Kovač in Lidija Painkiher 19. septembra 1980.
Ocena V+/IV+, višina približno 600 metrov, čas 11 ur.
Opis: Smer prvih 150 metrov poteka po Levi Piussijevi smeri (približno 4 raztežaje). Od nje se loči na koncu lažje grape.(Piussijeva smer tu zavije levo čez črno in navadno mokro ploščo).Po desnem kraku (k) in ves raztežaj navzgor na pomol. Po položnih plateh 15 metrov ter levo v kamin (na začetku manjši previs). Nato po kaminu ves raztežaj. Ko se zapre, desno ven na stojišče. Od tod 15 do 20 metrov levo, nato pa tri raztežaje po zajedah in kaminih. Ko se stena spet strmeje dvigne, po razčlembah proti levi navzgor, nato pa po belih plateh spet dva raztežaja proti desni do večje police. Z nje še 15 metrov navzgor in nato čez krušljivo rumenkasto steno proti desni (tu smer križa Desno Piussijevo smer). Po gladkih ploščah navzdol v tegu vrvi do poličke (stojišče). Po nji desno. Ko jo zmanjka, še čez plošče desno (deloma v tegu) na raz. Tu navzgor po njem in desno tik ob njem v lažji svet. Raztežaj po lahkem do velike police. Po njej cel raztežaj desno. Nato pa po razčlenjenem svetu (podobno gredi) levo navzgor in čez strm gladek skok navzgor proti kaminom. Mimo votlinice desno in gor v kamin. Po njem in po desni strani. Naslednji raztežaj poteka ves po razu desno od kamina. Pod gladko previsno steno po polički spet v kamin. Po njem in desno ven, 10 metrov desno od kamina po odprti steni navzgor na rob stene.

ŽIDINJA

Prva plezala Rok Kovač in Lidija Painkiher 4. oktobra 1980.
Ocena VI-/IV+, višina približno 550 metrov, čas 7 ur.
Opis: Po ozebniku (sneg ali led) 200 metrov, dokler se svet na levi nekoliko ne odpre in zniža (kakšnih 30 metrov pred neizrazitim, nekoliko poraščenim stolpom na desni strani grape). Iz ozebnika 15 metrov navzgor na polico, na kateri je blok. Naravnost gor po gladki poči 6 metrov, levo in malo levo navzdol, nekaj metrov gor in prečnica levo do kota. Desno navzgor po črni gredi do majhne poličke. 6 do 7 metrov po gredi do poči in po njej in levo za robom navzgor v lažji svet. Po velikih neizrazitih luskah, dokler se ne spustijo navzdol. Tu naravnost navzgor do škrbastega razka in levo po polici poldrug raztežaj. Nato naravnost navzgor poldrug raztežaj do grušča. Vrh njega in levo v žleb (stik s smerjo Floreanini-Kravanja). Po poči 5 metrov na polico, po njej skoraj do kaminov in po poči navzgor v kamin. Po njem dva raztežaja in po gladki poči navzgor. Po polici 20 metrov levo do vidnega kamina. Po njem raztežaj. Še 20 metrov navzgor in desno na raz. Za robom navzgor po ploščah, še raztežaj navzgor in proti levi do grebena.

Pripravili Rok Kovač, Marjan Osterman, Peter in Pavel Podgornik

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker