Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore - 22.06.14

Večer v nedeljo: Tabori v osrčju planin

Tatjana Vrbnjak: Planinski tabori so v nekaterih planinskih društvih stalnica, v PD Fram ga bodo denimo letos organizirali že 17. leto zapored.

Na planinskih taborih vsako leto sodeluje veliko prostovoljcev – mentorjev planinskih skupin, mladinskih voditeljev in vodnikov PZS ter drugih pedagoških delavcev. "Mladinski planinski tabori so odlična priložnost, da otroci in mladi preživijo kvaliteten čas v naravi - seveda pod budim očesom strokovnih kadrov. Tudi letos planinska društva organizirajo številne planinske tabore, namenjene najmlajšim planincem, osnovnošolcem, mladim in študentom ter družinam. Po zadnjih podatkih bo poletnih taborjenj 59 na različnih lokacijah po Sloveniji in tudi v tujini," pravijo pri Planinski zvezi Slovenije. Poleg mladinskih planinskih taborov pa planinska društva organizirajo tudi družinske tabore, ki se jih udeležujejo posamezniki, družine in mladina, ki so za tiste, ki v hribe najrajši zahajajo v večji družbi in z organiziranim vodenjem, odlična možnost, da preživijo nekaj dni v osrčju planin.
"Planinski tabori so namenjeni tistim, ki radi zahajajo v gore in radi preživljajo prosti čas v naravi, na prostem. V naših taborih se spi v šotorih, bivanje skušamo narediti čim bolj udobno, imamo tudi ležalnike, tuš, vedno je poskrbljeno za hrano in pijačo - z nami je kuharica, ki poskrbi, da nismo lačni," razlaga Damjan Blažič, vodja tabora, ki ga organizira Planinsko društvo Fram. Društvo organizira dva tabora, mladinskega in družinskega. Mladinski je namenjen predvsem otrokom druge in tretje triade osnovne šole. "V glavnem se taborov udeležujejo otroci, katerih starši zahajajo v hribe, in ti otroci so večinoma že tudi sami člani planinskih odsekov na osnovnih šolah. Naše društvo deluje na štirih osnovnih šolah: Rače, Fram, Starše in Hoče. Pogoj za udeležbo na taboru je članstvo v planinskem društvu tudi zaradi zavarovanja, člani društva so namreč zavarovani prek PZS," pravi Blažič. In kakšno je zanimanje? "Tabor organiziramo letos že 17. leto zapored in letos je zanimanje za mladinski tabor izredno. Lani je bilo 30 udeležencev, letos jih je prijavljenih kar 48, še več jih je pokazalo zanimanje, a smo nehali sprejemati prijave, ker po zmogljivostih in opremi, ki jo imamo na voljo, ne zmoremo večjega števila udeležencev. Kar polovica prijavljenih otrok je bila na taboru že lani in kar nekaj je takih, ki prihajajo na tabor že nekaj let, ta način jim je blizu, našli so si družbo ...," razlaga Blažič. Na mladinskem taboru bodo otroke spremljale tri mentorice mladih planincev in sedem planinskih vodnikov. Za družinski tabor prijave še zbirajo.
Varno v gore
Na taborih se trudijo poskrbeti za čim bolj pester program. Mlade velikokrat sama hoja, razen če se gre v visokogorje - to jih praviloma močno pritegne, saj je zanje veliko novega - ne zanima preveč. "Če se hodi v sredogorju ali nizkogorju in je treba kdaj hoditi tudi po kakšnih cestah, jih zelo bolijo noge, ko pa pridemo v tabor, brez težav igrajo nogomet naslednji dve uri," razumevajoče pravi Blažič. "Zato skušamo narediti čim bolj atraktivne vse aktivnosti: planinsko šolo, plezanje, učijo se zavezovati vozle, vsako leto povabimo člane gorske reševalne službe, da nam predstavijo, kaj in kako delajo, včasih z reševalci izvedemo tudi kakšno mini reševalno akcijo. Skratka, otrokom skušamo na zanimiv način prikazati vse, kar zadeva varno gibanje v planinah, predstavimo jim opremo in to, kako jo uporabljati, in tudi to, zakaj morajo določeno opremo uporabljati. Ne da je ta sama sebi namen in jo imajo s seboj, ker jim je pač nekdo rekel, da jo morajo imeti. Gore in planine lahko namreč obiskujemo na varen način ali pa na način, ki pomeni tveganje, s čimer pa lahko spravimo v nevarnost sebe, posledično pa tudi druge," pravi Blažič.
Planinska društva pripravljajo tabore vsako leto na drugem mestu. Framsko društvo je denimo med drugim pripravilo tabore že na Jezerskem, v Dovjem, lani so bili v Medvodju (blizu Tržiča med Storžičem in Košuto), letos bodo taborili v Kamniški Bistrici blizu planinskega doma oziroma izvira Kamniške Bistrice. Izlete prilagajajo udeležencem. "Načrtovane imamo štiri izlete. Obiskali bomo Veliko planino, s starejšimi otroki imamo namen iti na dvodnevni izlet na Grintovec, ker bi jim radi pokazali, kako je v bivaku, pa skozi spominski park in do izvira ... Za družinski tabor izbiramo drugačne destinacije, kajti otroci so sposobni hoditi tri do štiri ure na dan, največ pet, odrasli pa bodo delali ture, dolge osem, devet ur hoje na dan."

Tatjana Vrbnjak

Vecer.si 22.06.2014

Udeleženci tabora PD Fram se bodo podali
na Veliko planino. (Milan Hižak)

Gorski reševalci so redni gostje
mladinskih planinskih taborov. (Nejc
Bobovnik)  

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti