Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski kotiček - 20.06.2014

Kamniški občan - Bojan Pollak: Razmere v planinah/Uspešni na Zahodnem Čuluju (6.419 m)/Odprava Šaksgam

RAZMERE V PLANINAH
Letošnja zima je bila v visokogorju nad 2000 m zelo bogata s snegom, še posebej v Julijskih Alpah. V Kamniško-Savinjskih Alpah je bilo snega sicer malo manj, vendar še vedno toliko, da so ga severne strani in tudi grape na južnih pobočjih precej polne. Še 13. junija ga je bilo pred vhodom v Kocbekov dom na Korošici dober meter! Sneg je čez dan precej južen – pravi gnilec in ga ob sončnem vremenu hitro pobira, medtem ko je zjutraj, posebej na severnih pobočjih običajno še trd in poledenel. Zato bo še nekaj časa potrebna posebna previdnost pri obiskovanju višjih vrhov. Tudi cepin je lahko zelo koristen. Ne smemo podcenjevati ostankov snežišč. Tudi na nižjih poteh moramo biti previdni, kot npr. z Okrešlja na Kamniško sedlo ali pa s Češke koče na Mlinarsko sedlo in še kod drugod. Ker je zmrzal razrahljala tla, je povečana nevarnost padajočega kamenja, dokler ne bodo nalivi odplaknili odpočeno. Zato je uporaba čelade vedno bolj priporočljiva. Varovala (kline, žične vrvi) je lahko zima ponekod poškodovala in je zato potrebna dodatna pazljivost. Preden se odpravimo kam više, pa se pozanimajmo o razmerah, da se bomo za ustrezno pripravili in opremili. Je pa letošnji žled naredil ogromno škode tudi na planinskih poteh do višine okoli 900 m. Marljivi markacisti so sicer z veliko muke očistili glavne poti, vendar so nekatere še vedno neprehodne ali težje prehodne. Posebej to velja za (spodnjo) Koželjevo pot, ki je od Predkonjske do Ribje poči neprehodna. Zato je bolje uporabiti zgornjo varianto, kjer je narejena nova vlaka prav do Jerinega skoka. Naprej pa sta uporabni obe varianti. Planinske koče so tudi že odprle svoja vrata.

USPEŠNI NA ZAHODNEM ČULUJU
V okviru trekinga okoli Anapurne so se člani AO Kamnik: Jaka Capuder, Marjan Kregar in Ivan Resnik skupaj z Nejcem Lavtarjem iz Železnikov 28. aprila povzpeli na Zahodni Čulu (6.419 m) v nepalski Himalaji, na območju Manang. Prvi dan so se od kraja Leder (4.176 m) povzpeli do baznega tabora na višini 4.930 m. Sredi noči so štartali iz baznega tabora, splezali čez precej krušljivo skalno steno na greben, nato pa je sledilo dolgo gaženje. Okoli enajstih dopoldne so bili na vrhu in se do večera vrnili v dolino. Vzpon je potekal po smeri normalnega pristopa po zahodnih in severozahodnih pobočjih oz. grebenu, vendar je bil zelo naporen, saj običajni pristopniki zanj potrebujejo tri do štiri dni.

ODPRAVA ŠAKSGAM
Člana AO PD Kamnik Aleš Holc in Peter Mežnar sta v ponedeljek, 16. junija, odšla na mednarodno odpravo v območje povirja reke Šaksgam v zahodni Kitajski ob meji s Pakistanom, vzhodno od Karakoruma. Območje je zelo slabo raziskano, saj bi lahko vse odprave prešteli na prste ene roke. Njihov cilj je odkrivanje novih alpinističnih možnosti, pa tudi splezati kakšno prvenstveno smer oz. opraviti prvi pristop v okolici Durbin Kangrija (6.824 m). Vračajo se 28. julija. Ker tam ni nosačev, kot so v Nepalu ali Pakistanu, jim bodo tovor do pod gore nosile tudi kamele. Na odpravi sodelujejo še dva Američana, trije Nemci, Škot in Ukrajinec. Tako bo odprava tudi zanimiv socialni poskus, kako se bodo med seboj »ujeli« ljudje, ki se do odprave še niso poznali.

Bojč

1 komentarjev na članku "Planinski kotiček - 20.06.2014"

Tone Škarja,

Zahodni Čulu je kar dober vzpon (vse čestitke vsem trem, še posebej pa predsedniku PDK Resniku) in bi si zaslužil udarnejši naslov na G-L, ne le anemični Planinski kotiček. - T

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti