Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Adrenalinu

Uličarji: Tik pod vrhom ferate je močan veter preko zasneženih vršacev v trenutku prignal črnjavo sodnega dne. Blisk in istočasno grmenje sta nam dala vedeti, da je hudič vzel šalo.

ADRENALIN: težavnost E, 250 višincev, predviden čas 2:45 ure.

Če začneš s plezarijo že na vhodu v najožji del soteske, potem moraš do vstopa v Adrenalin premagati še GALITZENKLAMM Kst. Do razgledne ploščadi nad zgornjim slapom: težavnost C/D, 60 višincev, predviden čas 0:30 ure.
Oba seštevka data takoj višjo vrednost, pomembne pa so tudi trenutne okoliščine. Maksimalni pretok vode pomeni mokro steno in plezanje že od samega začetka postane zares adrenalinsko. Potrebna je maksimalna previdnost, kar zelo podaljša čas.



Druga značilnost ferate Adrenalin je izpostavljenost impozantne stene (po prečenju Nepalca) celodnevni sončni pripeki. Prava Afrika na kvadrat, pred teboj pa so dolge vertikale in previsi v gladkih platah. Mi smo bili tokrat tretjič v tej soteski. V steni smo se še dodatno pražili zaradi čakanja, da sta dva počasneta z zadnjimi napori in »varovanjem« zmogla ključno mesto (varianta Luna).

Tik pod vrhom ferate je močan veter preko zasneženih vršacev v trenutku prignal črnjavo sodnega dne. Blisk in istočasno grmenje sta nam dala vedeti, da je hudič vzel šalo. Od izstopa smo oddirjali še na vrh grebena in potem po izpostavljeni sestopni poti ob robu stene navzdol do ceste k izhodišču. Tokratna tura je bila povsem v skladu z imenom ferate, toda kljub vsem težavam smo neizmerno uživali.

Potem pa smo doživeli nekaj, kar kljub dolgoletni gorniški karieri še ni nobeden izmed nas. Na kakšnih 40 km poti je vsak hrib/gora imel svojo lastno nevihto neverjetne razsežnosti. Od Spitalla pa se je Koroška znova kopala v soncu.

Če ste v dobri feratarski kondiciji in znate pravilno uporabljati obvezno opremo, pojdite po naši poti! Nevsakdanja doživetja v dveh dneh vam bodo zagotovo še dolgo ostala v spominu.
Še najbolje pa bo, če se nam pridružite, saj je izmenjava izkušenj in dober nasvet starih feratarjev zelo koristna popotnica v svet navpičnih žic.

Tone Železnik
 

PD Maribor Matica


Foto: Tone Železnik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
ferate novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti