Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Divji gams, ki je res zelo divji

Uličarji: V vodničku je opozorilo, da je smer namenjena le »absolutnim profesionalcem«, da je obvezna kratka popkovina in priporočljivo varovanje z vrvjo!

WILDE GAMS v kraju Weissbach bei Lofer: težavnost E/F, predviden čas plezanja 50 min, skupni čas okoli dve uri.

V številnih komentarjih v filmčkih na You Tube jo vsi enakovredno postavljajo ob bok ekstremnim feratam Arena Variante F (Bürgeralm Kst. nad Aflenzem), Gamsleckenwand F (Postalmklamm), Dopamin E/F ter Adrenalin E (obe v Galitzenklammu pri Lienzu) in sektorju v steni Martinswand (100 m E) na ferati Kaiser-Max pri Innsbrucku.
Posebej je izpostavljeno dejstvo, da je to edina ferata v Avstriji, kjer ključno mesto sicer ni le možna varianta na zelo zahtevni »normalni« smeri. V gladkih vertikalah in previsih je pritrjena zgolj jeklenica, ključno mesto pa sestavljata 25 m previs težavnosti E/F in cca 10 m vršnega roba težavnosti D/E.

Tudi leta 2012 obljubljena izdelava zasilnega izhoda še vedno ni realizirana! Improvizirani spust z alpinistično vrvjo pa zahteva posebno opremo in izkušenega poznavalca vrvne tehnike. Če ne zmoreš napredovanja navzgor in nimaš opreme za varni spust po vrvi, si dejansko ujet v mišnici!
Priznati moramo, da nam je pobrala kar precej moči in nas obogatila z nadvse zabavnim trenutkom. Ko naju je kolega obvestil, da ga navija, sva ga vzpodbudila z motivacijo, da bo lahko šel med urarje in navijal klasične ure.
Na izstopu nas je čakalo nemajhno »razočaranje« - za zabojnik vpisne knjige je služila kar navadna plastična škatla. Enoglasno smo ocenili, da si tako izjemna ferata zasluži kos nerjavnega jekla.

V gostišču na izhodišču so izjemno prijazni ljudje. Natakar je celo poznal Maribor, saj je nekaj let prebival v Gradcu.

Ugotovili smo, da imamo še dovolj časa za povratek domov. Odločili smo se, da spotoma v Lienzu zavijemo proti Italiji in splezamo še eno ekstremno v feratarskem eldoradu – soteski Galitzenklamm. Nameravali smo sicer na Dopamin (E/F), toda ko smo zagledali enormno količino vode v soteski, smo se v trenutku odločili za plezanje v njeno notranjost. Tretji del jutri ...

Tone Železnik
 

PD Maribor Matica

Foto: Tone Železnik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
ferate novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti