Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tri izjemne ferate pred začetkom poletja

Uličarji: V nadvse bogati lanski feratarski sezoni smo naredili enako napako, kot že leta poprej. Tiste najboljše smo si pustili za zgodnjo jesen, nato pa se je obrnilo vreme in sezone je bilo prekmalu konec.

Letos smo zatrdno sklenili, da nekaj lanskih orehov splezamo kar na začetku. Pred dnevi smo šli na malce zahtevnejše pretegovanje na Tirolsko in Salzburško. Pot je sicer dolga ter zaradi gradbenih del in vremenskih vplivov kar naporna, a ti izjemne ferate poplačajo ves trud. V dveh dneh smo pošteno napenjali mišice in prelili kar precej potu.

NASENWAND v kraju Ginzling v dolini Zillertall na Tirolskem: težavnost E, 300 višincev, predviden čas plezanja 2:30 ure, skupni čas cca 4 ure.

Ferata je razdeljena v dva težavnostno različna dela. V spodnjem delu se dobro uplezamo, nato pa te v vodničku opozorijo, da se podaj v drugi del le, če imaš še dovolj moči in če si nasploh v odlični psihofizični kondiciji.

Nagrajen boš z 200 m izjemnih vertikal in zračnih previsov. Nekaj posebnega sta vršna sektorja »Indijanska glava« in »Nos« zaradi nevsakdanje oblike in zahtevnosti. Kdor ne uživa v obilici zraka pod podplati, naj se v steno raje ne poda oz. jo zapusti pri zasilnem izstopu.

Pozor, stena je usmerjena na JZ in je popoldan v njej vroče kot v Afriki. Zaradi dolžine poti si z jutranjim odhodom iz Slovenije pod steno šele okoli poldneva. Po našem okusu je preveč skob, kar je seveda večni kompromis med večjo obiskanostjo zaradi atraktivnosti in pogostostjo potrebe po reševanju. Lepota ferate je ocenjena z maksimalno oceno, saj je v okolju neverjetnih kontrastov okoliških zasneženih vršacev (skoraj noben ni nižji od Triglava) in številnih nians zelene doline.


Samo za ferato Nasenwand, kljub njeni izjemnosti, se ne splača na tako dolgo pot. Mi smo se namenili še na Salzburško in prenočili v kampu v Zell am See-ju. Zjutraj smo nadaljevali na sever skozi Saalfelden proti Loferju. V prelepi gorski dolini pod pogorjem Leonganger Steinberge domuje ekstremna ferata iz družine 10 zares najtežjih ferat v Avstriji. Dalje jutri ...

Tone Železnik
 

PD Maribor Matica

Foto: Tone Železnik

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
ferate novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti