Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Izvir Bistrice

Veliki slap Bistrice lažje dosežemo preko kovinskega mostu, katerega investitor je Občina Bohinj v letu izdelave 1995, oba mostiča smo zgradili domačini: Stanko Hodnik, Franci Jensterle, tudi sam sem sodeloval pri izdelavi kovinskih mostov, zgrajena z namenom lažjega prehoda preko divje struge potoka BistricaJanez Pikon: Močan izvir s strugo potoka, ki privre iz pobočja Lisca in grape pod planino Osredki, sestavljata veliki in mali slap Bistrice.

Izvir Bistrice

Živahni potok izvira višje v grapi pod planino Osredki, toda kot pravi izvir označujemo oba slapova, ki nekako nižje privreta iz pobočja Lisca. Slapova v sušnem obdobju presahneta, kadar pa delata, spadata med najlepše pri nas. Hladne zimske dni in vse noči dela veliki slap Bistrice le manjši v celoti poledeni. Ogledam si veliki slap Bistrice, ki v sušnih obdobjih dovoli pristop višje nad jezom do izvira pod pečino in brezna, kjer močan in hladnejši zrak močno opozori na izvir Bistrice. Večji slap lažje dosežemo preko kovinskega mostu, katerega investitor je Občina Bohinj v letu izdelave 1995, oba mostiča smo zgradili domačini: Stanko Hodnik, Franci Jensterle, tudi sam sem sodeloval pri izdelavi kovinskih mostov, zgrajena tudi z namenom lažjega prehoda preko divje struge potoka Bistrica.

Video: Izvir Bistrice

Močan potok, ki privre izpod pobočja Lisca in grape pod planino Osredki, sestavljata močna slapova z malim in velikim slapom Bistrice, ki se južno pod Dobravo ob Bohinjski Bistrici izteka v Savo Bohinjko.

Močno bučanje večjega slapu Bistrice je slišati že od daleč, ta pada preko širokega jezu, ki je bil izdelan za potrebe takratne elektrarne.

Nadaljujem ob severnem robu gozda nad razglednim predom Repar ob vzhodnem vrhu Joštova glava do predela Pod Luknjo, kjer še danes stoji razpadajoča karavla. Tudi okolica je precej poraščena, skratka objekt, ki je služil za domovanje graničarjev v preteklosti je zapuščen. Včasih je bilo tukaj bolj živahno, kajti graničarji so v poletnih mescih prebivali na planini Osredki, zahodno pod Liscem, v zimskem času pa so se preselili v omenjeno karavlo Pod Luknjo. Domačini z Žlana vedo povedati o dobro oskrbovanem objektu za tiste čase. Kot zanimivost, stavba je imela hišno številko (Žlan 6). Mimo še danes vodi dobro vidna široka kolovozna pot, ki se priključi na gozdno cesto z vasi Ravne in vodi naprej mimo planine Bareča dolina do planine Stareč rovn in se krožno zaključi na Kredi ob vasi Laški Rovt.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Izvir Bistrice

Video: Izvir Bistrice

Video: Izvir Bistrice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti