Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Durbin Kangri 2014 - odhod

Aleš Holc: Od 14.6.do 28.7. bova s soplezalcem Petrom Mežnarjem odkrivala kitajski Karakorum in skrivnosti Shaksgama. 

Aleš Holc: Hribi in doline > Hribi tujina in odprave > Shaksgam 2014 
Odprava se ne more zgoditi brez ljudi, podjetij in organizacij, ki podpirajo moj alpinizem. Partnerji odprave Shaksgam 2014. Vsem velika zahvala za izkazano zaupanje.

Od 14.6.do 28.7. bova s soplezalcem Petrom Mežnarjem odkrivala kitajski Karakorum in skrivnosti Shaksgama. Slik nekaterih hribov ne morem pokazati, ker še niso bile posnete. Družbo nama bodo delali alpinisti iz Amerike, Škotske, Nemčije in Ukrajine, skupaj nas bo devet.

Letela bova do Bishkeka v Kirgizijo. Vmes se bomo srečali z Nemci v Istanbulu. Iz Bishkeka nas čaka skoraj dva dni vožnje na Kitajsko v Kashgar. 750km bomo premagali po gorskih cestah in se vmes še spoznali s carinskimi postopki na kitajsko - kirgizijski meji. Tourghat pass je ime prehoda, kjer bomo, upam uspešno, prečkali mejo. Meja je odprta le med tednom, vsak dan le nekaj ur, z dvo urnim odmorom za kosilo, leži na skoraj 4000m in velja za posebno doživetje v poglavju prečkanja mej posameznika. Tolažili se bomo, da je zadrževanje na tem prelazu dobro za aklimatizacijo...

V Kashgarju se zberemo cela ekipa. Čaka nas nabavljanje hrane in nekatere opreme preden, se še za dva dni vsedemo v minibuse in đipe in se odpeljemo proti kitajskemu delu Karakoruma čez puščavna prostranstva zahodnega Xinjanga.

Na zahodnem delu največje azijske puščave Taklamakan leži mesto Yarkand kjer bomo prespali in pretegnili noge. Od tam pa se podamo po še bolj zjahanih cestah mimo Mazarja (ovinek v desno na spodnji sat.sliki) v kitajski del Karakoruma (zahodni del Himaje) do kraja Ilik. Tam bomo zapustili ceste in se naslednjih 34 dni premikali zgolj še z nogami.

Tretji dan dostopa naj bi vstopili v čarobno dolino Shaksgam na višini 4200m. Del doline se vije skoraj 200km daleč vse do Indije. Velik del tega področja še ni doživel človeškega obiska.

Tovor nam bodo pomagale štiri dni nositi kamele. Le te so zaradi visokonoge rasti v prednosti v prečkanju številnih večjih in manjših rek, ki se napajajo z osemtisočakov: K2, Gasherbrum, Broad Peak.

Zanimivosti o dolini SHAKSGAM najdete:
http://wiki.risk.ru/index.php/Chinese_Karakoram_2010

http://wiki.risk.ru/index.php/Younghusband

http://www.risk.ru/users/leb/13563/

Če imate morda težave s cirilico si prevedite v angleščino z googl prevajalnikom.

Še nekaj slik ruskega trekinga:
http://www.panoramio.com/user/65672/tags/2010%20Chinese%20Karakoram

Ko pridemo v osrčje doline, kamele odidejo, ostanemo sami, brez kuharjev, nosačev...od tam naprej je prazen list papirja, VELIKO hribov in veliko vode, sneg, ki še čaka na naše stopinje...

V hribih se bomo zadrževali od 22.junija do 19.julija. Potem pa se po istih poteh podamo na pot nazaj proti domu. Če nama bodo zvezde in vetrovi naklonjeni zagledava zelene gozdove okrog brniškega letališča 28.julija malo pred drugo popoldan.

... se nadaljuje avgusta.

Kakšna novica pada vmes morda na straneh Alpinističnega Odseka Kamnik in Planinske zveze Slovenije.

Preglednica VTG 2014

Durbin Kangri 2014: sporočila |







1 komentarjev na članku "Durbin Kangri 2014 - odhod"

Boris Štupar,

Objavo je brez vednosti objavljalca spremenil Franci Savenc in dodal ves spodnji del ter spremenil naslov - prvotno Šaksgam - ostranil svoj del in spremenil objavljalca, ker je takšna objava brez smisla

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti