Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Klek

Razgibana in kotanjasta planina vseskozi nudi pogled na zahodni greben z Debelo pečjo (2014 m) in sosednje vrhove, ki so videti precej skalnati, vključno z grebenom in vrhom Stresenice (1788 m) in Klečice (1889 m)Janez Pikon: Obsežno planino, bogato z gorskim cvetjem, obdaja macesnov gozd ob širni planini in tudi osrednji macesnov gozdiček z vršičem Klek.

Planina Klek

Planina Klek (1556 m - 1592 m) je višji in večji gorski pašnik vzhodno na prostrani Pokljuki z značilnim rastlinjem planinskih travnikov. Posebno vrednost stavbne dediščine na planini predstavljajo tudi najstarejši rudarsko pastirski stanovi na višjem, vzhodnem robu planine. V okviru projekta železna pot so odkrivali in dokumentirali, ter raziskali nova arheološka najdišča med katere spada tudi planina Klek na območju Vzhodnih Julijskih Alp. Gozdna cesta v smeri predela Strmec vodi južno pod razgledno planino na severovzhodnem predelu Pokljuke, ter mimo večje mlake ob stezi in že dosežem vzhodni rob s kamnitimi stavbami, ki so postavljene na skrajnem jugovzhodnem robu planine.

Obsežno planino, bogato z gorskim cvetjem, obdaja macesnov gozd ob širni planini, kot osrednji macesnov gozdiček z vršičem KlekPlanina Klek (1556 m - 1592 m) je višji in večji gorski pašnik vzhodno na prostrani Pokljuki z značilnim rastlinjem planinskih travnikov. Posebno vrednost stavbne dediščine na planini predstavljajo tudi najstarejši rudarsko pastirski stanovi na višjem, vzhodnem robu planineVrh slikovitega roba, bogatega s visokogorskim travniškim cvetjem nad planino ponudi razgled tudi na vršni del Rjavine in Triglava. Obsežno planino, obdaja macesnov gozd ob širni planini, kot osrednji macesnov gozdiček z vršičem Klek (1604 m)Razgibana in kotanjasta planina vseskozi nudi pogled na zahodni greben z Debelo pečjo (2014 m) in sosednje vrhove, ki so videti precej skalnati, vključno z grebenom in vrhom Stresenice (1788 m) in Klečice (1889 m)V okviru projekta železna pot so odkrivali in dokumentirali, ter raziskali nova arheološka najdišča med katere spada tudi planina Klek na območju Vzhodnih Julijskih AlpRazgibana in kotanjasta planina vseskozi nudi pogled na zahodni greben z Debelo pečjo (2014 m) in sosednje vrhove, ki so videti precej skalnati, vključno z grebenom in vrhom Stresenice (1788 m) in Klečice (1889 m)Obsežno planino, bogato z gorskim cvetjem, obdaja macesnov gozd ob širni planini, kot osrednji macesnov gozdiček z vršičem Klek

Razgibana in kotanjasta planina vseskozi nudi pogled na zahodni greben z Debelo pečjo (2014 m) in sosednje vrhove, ki so videti precej skalnati, vključno z grebenom in vrhom Stresenice (1788 m) in Klečice (1889 m). Vrh slikovitega roba, bogatega s visokogorskim travniškim cvetjem nad planino ponudi razgled tudi na vršni del Rjavine in Triglava.

Obsežno planino, bogato z gorskim cvetjem, obdaja macesnov gozd ob širni planini, kot osrednji macesnov gozdiček z vršičem KlekV okviru projekta železna pot so odkrivali in dokumentirali, ter raziskali nova arheološka najdišča med katere spada tudi planina Klek na območju Vzhodnih Julijskih AlpPovzpnem se nad zahodni rob planine do lovske koče (1682 m) vzhodno in višje pod greben Stresenice in Klečice nad dolino Krme, odkoder pogled vzhodno seže daleč preko Pokljuke do prostrane JeloviceObsežno planino, bogato z gorskim cvetjem, obdaja macesnov gozd ob širni planini, kot osrednji macesnov gozdiček z vršičem Klek

Obsežno planino, obdaja macesnov gozd ob širni planini, kot osrednji macesnov gozdiček z vršičem Klek (1604 m). Povzpnem se nad zahodni rob planine do lovske koče na poraščenemu vrhu (1682 m) vzhodno in višje pod greben Stresenice in Klečice nad dolino Krme, odkoder pogled vzhodno seže daleč preko Pokljuke do Jelovice.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Klek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46167

Novosti