Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jubilej gorskih reševalcev

Jeseniške novice - Urša Peternel: GRS Jesenice je začela sklop prireditev ob praznovanju 90-letnice. Za njeno rojstno leto velja leto 1924, ko so se v severni steni Triglava in njegovi bližnji okolici zgodile štiri smrtne nesreče, v vseh reševalnih ekspedicijah pa so sodelovali jeseniški alpinisti.

Gorska reševalna služba (GRS) Jesenice letos obeležuje 90-letnico delovanja. Sklop prireditev ob praznovanju obletnice so začeli s predavanjem in delavnicami na temo priprava in izvedba gorniške ture v Kolpernu. Obenem so odprli razstavo o delu GRS Jesenice, ki bo do septembra na ogled v avli Občinske knjižnice Jesenice.

Kot je povedal predsednik društva GRS Jesenice Andrej Babič, bo osrednja slovesnost ob praznovanju obletnice potekala septembra; 5. septembra pripravljajo slavnostno akademijo, isti dan pa bo potekala tudi prikazna vaja reševanja s helikopterjem.

In kakšni so začetki jeseniške gorske reševalne službe? Uradni dokument o ustanovitvi postaje gorske reševalne službe na Jesenicah ni ohranjen. Dr. Miha Potočnik, Član tako imenovane zlate naveze, ki sta jo tvorila še Joža Čop in dr. Stanko Tominšek in je predstavljala kvalitetni vrh takratnega slovenskega alpinizma, je v kroniko postaje GRS Jesenice zapisal: »Na že večkrat objavljeni fotografiji iz avgusta 1924, po reševanju dr. Klementa Juga, ob lojtrskem vozu Prckinovega šimla, ki je bila posneta za Aljaževim domom v Vratih, so pretežno jeseniški skalaši: Matevž Frelih, Joža Čop, Miha Potočnik, Rado Poženel, Karel Čop in Miha Čop. Jeseniški skalaši smo bili takrat vključeni v tako imenovano rešilno ekspedicijo, ki je delovala v okviru osrednjega odbora. Na Jesenicah je bil poverjenik tega odbora dr. Aleš Stanovnik. Ekspedicija je reševala tako, da so jeseniški reševalci, predvsem člani TK Skala hodili reševat v stene in brezpotja, od tam spravljali ponesrečene do planinskih steza, od tu naprej pa so prenos po voznih poteh v dolino nadaljevali gorski vodniki in nosači iz Mojstrane, Kranjske Gore in Rateč na severni strani Julijcev, na južni strani pa iz Bohinja.« Dalje je iz njegovega zapisa razvidno še, da so se leta 1924 v severni steni Triglava in njegovi bližnji okolici zgodile štiri smrtne nesreče: »V vseh štirih rešilnih ekspedicijah so sodelovali jeseniški alpinisti in od tu naprej upravičeno lahko govorimo o začetku organizirane gorsko reševalne dejavnosti, zato leto 1924 z vso pravico štejemo kot rojstno leto postaje Gorske reševalne službe Jesenice.«

Danes GRS Jesenice deluje kot samostojno društvo, saj so se leta 2006 slovenski gorski reševalci reorganizirali in se združili v okviru samostojne zveze. »Postaja gorske reševalne službe Jesenice, ki je do takrat delovala kot odsek v okviru Planinskega društva Jesenice, je postala samostojno društvo - Društvo GRS Jesenice - ustanovljeno po Zakonu o društvih.
Leto 2013 pa predstavlja še en mejnik, saj je ministrstvo za zdravje društvu podelilo status humanitarne organizacije," je povedal Babič.

Urša Peternel


 Med slovenskimi planinci v Trstu

Med pomembne dejavnosti Planinskega društva Jesenice že desetletja sodi sodelovanje in povezovanje s slovenskimi planinci v zamejstvu v Furlaniji Julijski krajini in na avstrijskem Koroškem. Dolgoletni, že pokojni predsednik Janez Košnek je bil pobudnik srečanj, ki so se začela leta 1972 na Golici. Izmenično jih organizirajo slovenska planinska društva iz Trsta, Gorice in Celovca, Planinska družina Benečije in Planinsko društvo Jesenice. V nedeljo, 8. junija, je bilo 43. srečanje na Boljuncu v organizaciji Slovenskega planinskega društva iz Trsta, ki letos praznuje 110-letni jubilej.

Dopoldanske ure so bile namenjene pohodom po okoliških planinskih poteh, sledilo je srečanje z bogatim kulturnim programom. V imenu Planinskega društva Jesenice je zbrane pozdravil predsednik Vlado Hlede, ki je vse povabil na praznovanje 90-letnice, ki bo 25. junija na Golici. Posebne pozornosti in Čestitk je bila deležna Častna Članica društva, 90-letna Ančka Stojan, ki je bila na vseh dosedanjih srečanjih. Veliko zvestobo srečanjem ohranjajo člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, ki so tako kot na vseh dosedanjih srečanjih tudi letos sodelovali v kulturnem programu. Srečanja v Boljuncu so se jeseniški planinci udeležili pod vodstvom Janeza Omana, pridružili pa so se jim tudi planinci iz Planinskega društva Javornik--Koroška Bela in Planinskega društva Dovje-Mojstrana.

Janko Rabič

Jeseniške novice, št. 12, 20. junij 2014 (PDF) 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti