Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Otlica

21.05.2014
Hudič se je spotaknil in v skalo zvrtal luknjo


Dostop: Če nam je izhodišče center Ajdovščine, nas pred mostom, če se pripeljemo iz Vipave, smerokaz in markacija, usmerita na desno. Po dveh kilometrih parkiramo avto pri zapuščenih vojaških skladiščih. Če pa želimo naš izlet oplemeniti, lahko obiščemo naravoslovno učno pot ob Hublju. Na tej 3100 metrov dolgi učni poti je postavljeno 24 točk, ob katerih se lahko obiskovalci seznanijo z lokalnimi posebnostmi območja. Spoznamo posamezne drevesne vrste, grmovnice, matično kamninsko podlago, tla, vodni ekosistem, živali itd. Z vrha Škola nas bo navdušil prekrasen razgled od Nanosa do Čavna, hkrati pa lahko občudujemo obsežna vinorodna področja od Brij do Podrage.
Za obisk okna pa je potrebno samo poiskati markirano pot (smerokaz se nahaja pri izviru Hublja), ki nas pripelje do te naravne znamenitosti, za kar bomo porabili slabi dve uri. Omeniti velja, da se pot vzpenja v ključih, najprej je svet precej zaraščen nato pa je vse več melišč in skal. Razgledi se z vsakim višinskim metrom večajo. Sestopimo po isti poti vse do Ajdovščine (dobra ura). Za naravoslovno pot bomo porabili uro in pol.
Za konec morda še opozorilo, ob hudem vetru – burji, izlet raje preložimo za kakšen dan ali dva, da nam okni ostanejo v lepem spominu.

Franci Horvat    

nedelja, 25. maj 2014, ob 05:28, Franci Horvat, ogledov: 2847

Franci Horvat: Mogočno naravno okno, imenovano Luknja ali Otlica, odpira nenavaden pogled na Vipavsko dolino

Nad Ajdovščino se dviguje mogočno razpotegnjeno ostenje, rob široke kraške planote Trnovskega gozda med Predmejo in Colom z imenom Gora. Podobno kot Kraški rob so tudi tu apnenčasti skladi narinjeni na flišno podlago. Živahno geološko preteklost, slutimo v številnih prelomih, ki brazdajo pobočja. Ob največjem je nastalo sedlo Predmeja, zanimiv prelom je pri vasi Otlica, kjer se nahaja naravno okno po katerem nosi vas svoje ime.

Mogočno naravno okno, imenovano Luknja ali Otlica, odpira nenavaden pogled na Vipavsko dolino. Okno pokončne lečaste oblike je visoko okoli deset metrov, široko pa je šest. Kakšnih 20 metrov pod njim je še eno podobno, a veliko manjše okno. Okni sta nastali v svetlosivem zgornjejurskem apnencu. Zaradi preloma je lažje in hitreje preperevala kamnina. Podrobnejši pregled kamnine razkrije veliko fosilnih trdoživnjakov in koral.

Pa še zanimiva pripoved Kako so Votličani prišli do svojega okna.

To je bilo še v tistih časih, ko sta Kristus in sveti Peter hodila po svetu. Tako sta nekega dne usedeta pod Čavnom v hlad ob vodi in pomenkujeta. »Ta gora,« pravi Kristus »sloni na treh zlatih stebrih nad zlatim jezerom«!
Hudič pa jima je naskrivaj sledil in prisluškoval. Ko je slišal, kaj je Kristus povedal svojemu Petru, je sklenil, da bo Čaven prestavil, da bi se polastil zlata. Naredil si je dve opornici, eno iz žice drugo iz sukanca, si ju oprtal. Ko je nanagloma vstal, se mu je žična opornica utrgala, hudič se je spotaknil in je s tako silo brcil tja nad Votliško reber, da je v skalo z rogom zvrtal luknjo.
Povzeto po: Franc Černigoj, Javorov hudič.
eXTReMe Tracker