Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljaska 2014 - odhod

V torek, 20. maja, bosta na Aljasko krenila Blaž Navršnik (AO TAM Maribor) in Matjaž Dušič (Zgornjesavinjski AK Rinka v sodelovanju z APD Kozjak Maribor).

Trajanje: od 20. maja do 11. junija 2014.

Zakaj sta si izbrala Aljasko, Denali? Zakaj je zanimiv ta cilj?
Visoka stena, želiva narediti vzpon v enem zamahu, tam je manj problematično vreme, malo slovenskih vzponov, vrhunski vzponi, veliko vrhunskih smeri, vse moraš tovorit pod stene. Južna stena Denalija je visoka 2900 metrov. Aljaska nama je všeč. Lepi hribi, odmaknjeni, organizirat si moraš vse sam, še kuhati se naučiš, če še prej tega nisi znal. Časovno je Aljaska dostopna za vsakega, kajti za transport ne porabiš toliko časa kot za Himalajo ali druge odmaknjene gore. Greš na letalo, prestopiš na letalo in si že na ledeniku, no, vmes še nakupiš hrano in imaš sestanek na nacionalnem parku, kjer ne težijo če spiš v parku. Cilj je zanimiv, ker je stena res velika in visoka, to pač 'potegne'.

Ostali cilji odprave in aklimatizacijski cilji:
Najprej bi rada šla v na ledenik East Fork. Kalhitna - izhodišče za vzpone v stenah Kalhitna peaks. Nato bi se odpravila proti zgornji bazi za klasičen vzpon na Denali, se aklimatizirala in se nato podala v južno steno.

Na katerih odpravah sta že bila?
Matjaž: Himalaja, Cocamo, Patagonija (3 x); letos je
že bil v dvočlanski odpravi v Patagonijo, na Aljaski z Blažem leta 2012.
Blaž: na odpravi Šiša Pangma, Gaurišankar, Daulagiri VII, Manaslu, Anapurna III, Gjačung Kang, Daulagiri VII in Aljaska z Matjažem.

Vir: PZS.si 

 

 
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti