Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Štirje tedni borbe s smrtjo

Jutro (1934): ... na Mount Waddingtonu

S smučmi na enega največjih lednikov na sveta
Iz Knight Inleta so se vrnili z letalom v Vancouver profesorji Watson, Beauman in Couttet, člani velike ekspedicije, ki je z velikanskimi težavami, toda srečno premagala eno najvišjih in najbolj zaledenelih kanadskih gora, Mount Waddington.

Po štirih tednih največjih naporov in pogumnega prenašanja pekočega opoldanskega sonca, ledenega nočnega mraza, gladu in žeje, po štirih tednih neprestane borbe s smrtjo so raziskovalci dosegli svoj smoter.

Preko Chilcotinske visoke ravni in Furryjevega prelaza so prekoračili obrežno gorovje in so dospeli mimo Mounta Waddingtona k Pacifičnemu oceanu. Najtežji deli te poti so bili pohod preko zaledenelih tal Furryjevega prelaza, naskok na skoraj navpično ostenje Waddingtonovega masiva in dvodnevno potovanje preko Franklinovega lednika.

Iz taborišča ob vznožju Furryjevega prelaza v višini 6200 pedi so poskusili s sekanjem stopinj preplezati ledeno steno Waddingtona. Prvi poskus ni uspel. Nekoliko dni pozneje, 17. aprila, pa so izvršili nov naskok in so dosegli 9000 pedi visoki vrh, kjer so tudi prenočili. 18. aprila se je pričel težavni in zaradi številnih razpok nevarni sestop preko Franklinovega lednika, in sicer s smučmi. Morali so se z vrvjo navezati drug na drugega, zaradi česar so le počasi napredovali. Prvi dan so korakali 12 ur in se utaborili ob robu lednika, pa niso mogli zavoljo mraza zaspati. 19. aprila so po 14 urnem naporu le dosegli vznožje lednika, kjer jih je sprejel gozd. Sneg je bil premehak in so morali smuči odvezati. Prespali so nekje v gozdu, kjer jih je pač dohitela noč. Bili so preveč trudni, da bi opazili, da so bili le 400 metrov oddaljeni od svojega glavnega taborišča v Knight Inletu. Svoje smuči so bili ostavili za spomin na to ekspedicijo ob vznožju Franklinovega lednika. Ostali del ekspedicije pod vodstvom Clifforda Whita in Kinga dospe v Vancouver v nekoliko dneh.

Jutro, 9. maj 1934
 

09.05.1934

dLib.si


Wikipedia - Mount Waddington


The Times, 10. in 17. maj 1934

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti