Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.12.1972

Delo, Šport: ... Medicina v gorah

Republiški odbor rdečega križa in planinska zveza Makedonije sta pred kratkim izdala lično urejeno brošuro »Medicina v planinah«, ki jo je napisal Ivan Stojanovič. Prvo tovrstno delo v makedonskem jeziku (izdali so ga v nakladi kar 5000 izvodov) bo prav gotovo dragocen pripomoček pri planinski vzgoji, čeprav gradivo ni doživelo potrebnih popravkov avtorja - za tisk je bilo namreč pripravljeno že pred leti. Razen povsem medicinskih napotkov vsebuje knjižica tudi precej napotkov za reševanje.

Nesreča na Everestu
Angleška odprava pod vodstvom Boningtona, ki je poskušala preplezati jugozahodno steno Everesta, je pred koncem doživela hudo nesrečo. Med likvidacijo višinskih taborišč se je na 24-letnega Avstralca Jamesa Tajga, ki je bil tehnični sodelavec odprave, pod četrtim taborom zrušil okoli 100 ton težak leden blok. Ledu je bilo toliko, da niso našli niti trupla.
Zaradi tega dogodka so se odnosi med Boningtonom in nepalsko vlado močno poslabšali. Bonington je namreč že prej želel, naj bi Tajga priznali za enakopravnega člana odprave, toda v Katmanduju tega niso hoteli in so dovolili le, da lahko deluje v baznem taborišču. In posledica tega - zelo lahko se zgodi, da bodo oblasti Boningtonu prepovedale delovanje v Nepalu.

Himalajske novice
Ena letošnjih jesenskih japonskih odprav se je 21. oktobra povzpela na južni vrh Anapurne (7134 m), in sicer po zelo težkem vzhodnem grebenu. Na vrh je stopila trojka: Juso Tada, Jošio Jamamoto in Jošida Kozo. Na vrh so pred njimi doslej stopili le člani japonske odprave leta 1964 s severa in Francozi leta 1970 (z juga).
Novica, ki je poročala o francoskem porazu na himalajskem vršacu Pumori (7145 m) se je izkazala kot neresnična. Osemčlanska odprava je svoj cilj uresničila in se kot druga (za nemško-švicarsko odpravo 1962) povzpela na vrh
Druga francoska odprava je opravila drugi vzpon na 7193 m vrh Guria-Himal v severozahodnem Nepalu. Odprava, v kateri je bila tudi žena vodje Ivete Bjuten, se je na vrh povzpela po novi smeri. Prvi vzpon je opravila japonska odprava leta 1969 in sicer s severozahodne strani.

Iz ČSSR na Makalu
V začetku februarja prihodnje ga leta bo iz ČSSR na dveh tovornjakih odpotoval prvi del 19-članske III. češkoslovaške odprave na Himalajo z devetimi in pol tonami prtljage. Člani jim bodo sledili z rednim letalom. Vodja odprave je Ivan Galfi, njegov na mestnik je dr. Jaromir Volf, med udeleženci pa so sama znana imena, med njimi tudi Ivan Fiala in Mihal Orlin, ki sta se pred dvema letoma povzpela na Nanga Parbat.
Odprava računa, da jih bo v Katmanduju čakalo 10 šerp, ki jih bo vodil Ang Temba, sirdar letošnje francoske odprave na Pumori, v dolini Aruna pa bodo morali najeti za prenos tovorov okoli 400 nosačev. Kakor je znano se bodo češkoslovaški alpinisti na Makalu (8475 m) povzpeli po novi smeri, ki vodi prek južnega stebra.

Nova smer
Igor Gruden (AO Železničar) in Drago Bele (AAO) sta 1. decembra v Aniča Kuku preplezala novo smer, ki sta jo imenovala »Kamasutra«, ocenila pa IV mestoma V+, 4 ure, 180 m. V steni je ostalo 6 klinov in ena zanka.

Vremenski vodnik
Komisija za alpinizem PZS je nabavila večje število brošur Borko-Petkovšek »Vremenski vodnik«, ki so na razpolago alpinističnim odsekom in posameznikom kot pripomoček pri vodenju alpinistične šole. Knjižica je povsem v skladu s programom in jo priporoča tudi komisija za vzgojo in izobraževanje, njena cena pa je 5 dinarjev.

Nemška ekstremistka
Maria Kittl naj bi bila nemška Simone Badier saj je plezala že najtežje smeri v Gesäuse Dachlu in Dachsteniu, Grossglocknerju, Dolomitih in Zahodnih Alpah. Med svoje vzpone uvršča Philipp - Flammovo smer v Civetti, severno steno Triolet in druge, tem podobne. Po poklicu je učiteljica na posebni šoli, je pa tudi odlična smučarka-tekmovalka.

Predavanje »Manaslu 72«
Kakor smo že poročali bo danes zvečer ob 20. uri v predavalnici elektrotehniške fakultete na Tržaški cesti predaval Reinhold Messner, in sicer o tirolski alpinistični odpravi, ki je preplezala južno steno Manasluja. Vstop je prost, ker je prihod Messnerja organiziralo podjetje Slovenijašport.
Odpravo, o kateri bo danes govora, je vodil Wolfgang Nairz, sestavljali pa so jo izključno tirolski gorski vodniki. Po težavnem potovanju in vsemogočih zapletih, ki so na himalajskih odpravah že običajni, so proti koncu aprila v steni postavili tabor IV (7400 m). Iz tega taborišča naj bi se pričel naskok na vrh 25. aprila.
Vsa nižja taborišča so bila obljudena, varen povratek pa, kolikor se je le dalo zagotovljen. Vreme je bilo lepo in nikjer ni bilo opaziti kakega opozorila. Na določeni dan sta krenila proti vrhu Messner in Franz Jäger, oba v odlični formi in opremljena z vsem potrebnim. Vse je kazalo, da bo vrh dosežen brez problemov in docela varno, saj se je stena že prevesila in do vrha so bile le še prostrane snežne planote - hodila sta nenavezana.
Po nekaj urah hoda je Jäger začutil, da vzponu v normalnem tempu ne bo kos. Ker ni hotel tvegati bivaka na prostem, se je vrhu odpovedal in Messnerju predlagal naj nadaljuje, sam pa bo sestopil v tabor IV in pristavil čaj. Vse okoliščine so jasno govorile v prid tej odločitvi in Messner jo je brez posebnega premišljanja sprejel. Odšel je naprej sam in dosegel vrh.
Toda že na vrhu je opazil prve znake vremenskega preobrata, zato se je že po nekaj minutah obrnil in pričel hitro sestopati. Kljub temu, da se je temperatura spustila zelo nizko in da so ga ovirali izredno hudi sunki vetra, je Messner srečno dosegel tabor IV, toda v njem na njegovo veliko presenečenje ni bilo Jägra, bila sta le Andi Schlick in Horst Fankhauser, naveza, ki naj bi kot druga poskusila priti na vrh. Messner ni bil več pri močeh, da bi odšel iskat tovariša, zato sta odšla novodošla člana odprave. V megli in neurju pa sta se zgrešila in zopet našla, pa zopet razšla. Fankhauser si je v pobočje izkopal snežne luknjo in v njej srečno prestal noč - z lažjimi ozeblinami. O Schlincku in Jägru pa ni bilo več sledu.
Naslednjega dne se je vreme ponovno poslabšalo in ker zaradi nevarnosti plazov ni bilo moč pričakovati pomoči od spodaj, izgubljena tovariša pa še enega dneva nista v nobenem primeru mogla živa preživeti, sta Messner in Frankhauser sestopila v trojko, kjer so ju sprejeli tovariši. Na povratek na goro pa niso mogli več niti misliti, ker je pričelo hudo snežiti. V domovino so se vrnili z zmago, toda brez dveh tovarišev.

  14.12.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti