Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.11.1972

Delo, Šport: ... Everest razprodan

Že večkrat smo poročali o nesluteni ekspanziji himalajskega ekspedicionizma v kateri prav gotovo prednjačijo japonski alpinisti. Posebno zaželen cilj je Everest, najvišji vrh sveta. Alpinismus poroča da imajo rezervirane termine (spomladanske in jesenske) za poskus vzpona na vrh. Italijani (Guido Monzino ga je rezerviral celo dvakrat, vendarle je letošnjo jesen odstopil, nakar so vskočili Angleži), Francozi, Kanadčani, Južni Korejci, Španci in seveda Japonci, ki so tudi prijavili dve odpravi. Zanimivo je, da bo špansko odpravo v celoti finansiralo podjetje Tximist ki proizvaja žepne svetilke. Za japonske odprave pa je tako že dolgo znano, da jih financira industrija in da ni nobenih večjih težav dobiti denar če imajo organizatorji na voljo kolikor toliko izkušeno ekipo.

Zbor alpinistov
Na zadnji seji Komisije za alpinizem so se dogovorili, da bo tudi letošnji zbor alpinistov v Martuljku (9. decembra s pričetkom ob 18. uri). Kot vsako leto bo tudi letos na programu prikaz diapozitivov, saj je bilo letos posneto veliko zanimivega - Pik Komunizma, Demavend, Kilimandžaro, Makalu ter stene doma in v Evropi. Izostala seveda ne bodo tudi poročila o delu, analize in podelitev priznanj.

Zanimanje za seminar vodij AŠ
Seminar za inštruktorje alpinistične vzgoje je moral biti prestavljen za 14 dni, tako da se bo po novem pričel 24. t. m. zvečer in bo trajal vso soboto ter nedeljo dopoldan. Takoj, ko bo razmnoženo še zadnje gradivo in dokončno sestavljen razpored posameznih tem bo KA PZS o tem obvestila vse prijavljence in alpinistične odseke v Jugoslaviji.
Za seminar, ki bo zveznega značaja, je za sedaj prijavljenih 42 udeležencev, deset iz Hrvatske iz Srbije 4, prav toliko iz Bosne in Hercegovine, Makedonije 2, eden iz Črne gore in 21 iz Slovenije. Preseneča pa, da niso svojih zastopnikov prijavile alpinistične sekcije (npr. Nova Gorica, Slovenska Bistrica, Vipava, Vrhnika) in nekateri kadrovsko šibkejši AO, ki bi jim izkušnje verjetno največ koristile

Načrti za 29. november
Med slovenskimi alpinisti je postala že navada da prirede za praznik republike manjše tabore v redkeje obiskanih predelih domačih in tujih gora. Nekdaj je bila med najbolj zanimivimi Paklenica, potem Klek, drugi pa so zopet raje zahajali v domače gore, kjer so se pripravljali za zimske vzpone.
Člani AO Kozjak iz Maribora so za letos pripravili zanimivo, obenem pa hvaležno akcijo. Skupaj s člani AS Impol so napovedali obisk alpinistom Tolmina, s katerimi bodo predvidoma obiskali ostenje Krna. Na ta način bodo spoznali malo znane stene, obenem pa bodo z izmenjavo izkušenj lahko veliko pripomogli k širjenju alpinizma na Tolminskem.

Aljažev dom zaprt
Zadnjega oktobra so zaprli Aljažev, dom v Vratih. Ker pa triglavska Stena in sam vrh še naprej vabita in bosta vabila tudi prek zime, opozarjamo, da je na razpolago zimska soba nekoliko naprej od doma, kjer je mogoče s primerno opremo povsem udobno prenočiti pa tudi preživeti nekaj dni.

Poljaki na Čogori
Letos poleti je bilo na različnih odpravah (od Alp do Afganistana in na drugi strani do Ekvadorja) več kot 120 najboljših poljskih alpinistov. Vsi bi bili radi med izbranci 12 članske odprave, ki bo leta 1974 naskočila drugi najvišji vrh sveta Čogori (K 2, 8611 m). Vse je že pripravljeno, le na dovoljenje Pakistana morajo še počakati. Toda odločeni so, da si za cilj izberejo osemtisočak.
Pod vodstvom Andrzeja Zavada bodo najprej poskusili uresničiti še prvi zimski vzpon na Nošak (7492 m) v afganistanskem Hindukušu. Vrh so v letošnjem poletju še enkrat dobro proučili, saj sta se tam mudili dve odpravi, od katerih je ena opravila tudi prvenstveni vzpon prek južne stene.

Splitska odprava
Čeprav je Split pomorsko mesto je tu že dolga leta močan alpinistični odsek eden najmočnejših v Hrvatski. V stenah Velebita imajo preplezane številne težke smeri pogosto pa zahajajo tudi na Durmitor, Prokletije in v Zahodne Alpe. Odkar se je lani njihov član Nenad Čulič udeležil odprave na Grönland in se povzpel na Ingolsfjaeld pa bi radi organizirali tudi samostojno alpinistično odpravo.
Za cilj so si izbrali Svalbard (Spitzberge) in če bo šlo vse po sreči bo odprava krenila na pot leta 1973. Ekspedicijski komite pri PD Mosor že zbira potrebna sredstva, nabavili so že kombi za prevoz opreme in pričele so se načrtne priprave kandidatov. Otočje Svalbard so si izbrali zaradi cenenosti.

Letalska reševalna služba
Kot vse kaže, bomo v skorajšnji prihodnosti lahko tudi pri nas govorili o lastni letalski reševalni službi. Na pogovoru med predstavnikom RSNZ SRS in zastopniki PZS so se že dogovorili o tesnejšem sodelovanju, o vzgoji potrebnih kadrov o izmenjavi izkušenj s tujimi tovrstnimi službami in rešili tudi nekatere nejasnosti. Dogovorili so se tudi za akcijo, ki naj zagotovi vsaj najpomembnejšim težko dostopnim planinskim postojankam brezžično zvezo z dolino. Vse to in pa seveda novi helikopter kaže, da se tudi naša GRS vključujejo v vrsto sodobno opremljenih reševalnih služb.

Švicarska alpinistična fondacija
Švicarska fondacija za alpinistične raziskave je bila ustanovljena 10. februarja 1940. Rezultat njenega dela so tudi številne odprave v različne dele sveta. Himalajska leta 1939, 1949 in 1950, švicarsko-angleška v Karakorum 1947, dva poskusa vzpona na Everest (spomladi in jeseni leta 1952), odprava ki se je leta 1956 povzpela na Everest in Lotse, odprava v Centralno Saharo leta 1948 ter švicarsko-kanadski odpravi na Bafinovo zemljo leta 1950 in 1953. Razen tega pa so izdali še številne izredno pomembne edicije, predvsem knjige in zemljevide.

Razstava alpinistične opreme
V Zagrebu bo od 14. do 18. t. m. sejem športne opreme pod imenom »SPORTEX«, ki bo izredno zanimiv tudi za alpiniste. Slovenijašport iz Ljubljane, ki je že sprejel zastopstvo nekaterih tujin tovarn plezalske opreme, bo razstavljal v sodelovanju z Avstrijci - tovarno »Stubai« in »Teufelberger«. Še posebna zanimivost pa bodo predavanja in demonstracije Reinholda Messnerja, ki bodo v sredo in četrtek. Podjetje Slovenijašport obljubila, da bo razstavilo kompletno alpinistično opremo, saj imajo na razpolago 500 kv. m razstavnega prostora.

  09.11.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti