Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na skrajnem ogranku
Vodja Slovenskega planinskega muzeja
Miro Eržen. (Foto: A. Zgaga)Predsednik MDP PD Posočje Gregor Rupnik


Vodja delovne skupine Žarko Rovšček.
(Foto: I. Laharnar)Delovna skupina; Slavka Murovec, Gregor Rupnik, Olga Zgaga,
Žarko Rovšček in Anka Vončina. (Foto: A. Zgaga)

 

 

 

torek, 29. april 2014, ob 05:30, Anka Rudolf, ogledov: 2381

v Planinskem muzeju v Mojstrani je na ogled razstava o zgodovini delovanja Meddruštvenega odbora planinskih društev Posočja.

Slovenci imamo v Mojstrani planinski muzej, kjer obiskovalci spoznavamo našo bogato planinsko preteklost in sedanjost hkrati. Poleg bogate zbirke predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikega fotografskega in arhivskega gradiva in mnogih zanimivih prireditev, so na ogled tudi občasne razstave.

V sklopu predstavitev meddruštvenih odborov se po Podravju, predstavljajo še posoška planinska društva. Razstava Meddruštvenega odbora Planinskih društev Posočja z naslovom NA SKRAJNEM OGRANKU je bila skupaj s Slovenskim planinskim muzejem in Planinsko zvezo Slovenije v Mojstrani odprta 25. aprila 2014. Na razstavi je na 19. panojih v sliki in besedi prikazana bogata zgodovina planinskih društev do konca 2. svetovne vojne, njihov povojni razvoj in dejavnosti posameznih društev danes.

Razstava MDO PD Posočje v SPM v Mojstrani. Razstava MDO PD Posočje v SPM v Mojstrani. Razstava MDO PD Posočje v SPM v Mojstrani. Razstava MDO PD Posočje v SPM v Mojstrani.

Resnično na skrajnem ogranku so domoljubni prebivalci, dolgo in predolgo vklenjeni v tujčevem primežu, planinstvo istovetili z narodno pripadnostjo. Hribi, planine in gore so jim kljub vojni fronti in kasneje z bodečo žico okovani meji, nudile vsaj kanček brezskrbne svobode. Od tu tako bogata zgodovina.

Razstavo je pripravila delovna skupina pod vodstvom tolminskega prijatelja zgodovine - Žarka Rovščka, ter delegatk posameznih Planinskih društev; Slavke Murovec iz Nove Gorice, Irene Šinkovec iz Ajdovščine, Anke Vončina iz Idrije in Olge Zgaga iz Podbrda. Obiskovalci si jo bodo v muzeju lahko ogledali vsak dan med 9.00 in 19.00 uro do 8. junija 2014. Kasneje bo razstava na ogled tudi v krajih posameznih Planinskih društev.

Lepo število prisotnih na otvoritvi razstave. (Foto: A. Zgaga) Lepo število prisotnih na otvoritvi razstave. Obiskovalce je na na noge dvigniala himna Vstala Primorska. Gostitelji in avtorji razstave.

Vse prisotne je pozdravil in z izbranimi besedami napovedal vesel dogodek vodja Slovenskega planinskega muzeja Miro Eržen. O Posoškem meddruštvenem odboru in o namenu razstave je spregovoril njegov dolgoletni predsednik Gregor Rupnik. Vsebinsko pa nam je v prijetni predstavitvi razstavo predstavil vodja delovne skupine Žarko Rovšček.

Vokalna skupina Snežet. Harmonikar Timotej Mikuž in baritonist Silvo Škvarč Mlada harmonikaša iz Podkraja Tomaž Puc in Timotej Mikuž.

Mnogi obiskovalci, ki so s Primorske strani prišli kar z avtobusi, so bili nagrajeni še z ubranim petjem vokalne skupine Snežet in planinskimi pesmimi baritonista slovenske opere Silva Škvarča. Na harmoniki pa sta blestela dva mlada harmonikaša Timotej Mikuž in Tomaž Puc iz Podkraja. Kot je običajno na primorskih prireditvah, tudi tu ni manjkala posebna himna - Vstala Primorska. Kanček planinske revolucionarnosti je pljusknil čez rob razvodnega grebena z najvišjim Triglavom.

Na skrajnem ogranku – slovenski tej veji – bedíte,
drhtijo vam srčni utripi,
stražarji molčeči kot stoični kipi
o, nepremakljive planine ob meji
(Ludvik Zorzut: Planine ob meji)

Anka Vončina  
Foto: Anka Vončina ...

Oznake: MUZ
eXTReMe Tracker