Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Poslednje delo dr. J. Kugyja

24.05.1944

dLib.si

sreda, 24. maj 1944, ob 12:55, Boris Štupar, ogledov: 1138

Jutro (1944): Založba Leykam v Gradcu je izdala posthumno knjigo pred meseci umrlega alpinista in pisatelja dr. Julija Kugyja »Aus vergangener Zeit«.

O tej knjigi, ki je bila v tisku tedaj, ko so njenega avtorja pokopali v Trstu, kjer je preživel toliko sončnih let dolgega in blagoslovljenega življenja, prinašajo nemški listi ugodne ocene. Knjiga je sestavljena iz raznih memoarskih člankov in priložnostnih razmišljanj ter izpopolnjuje Kugyjevo poglavitno memoarsko delo »Arbeit-Musik-Berge«. Med tem ko je v svoji avtobiografiji mojstrsko orisal glavne poteze svojega osebnega življenja in njegovega časovnega ozadja, je v zbirki »Aus vergangener Zeit« dostavil tem podobam vse polno podrobnosti, drobnih zgodb, navidez nevažnih profilov in anekdotičnega gradiva, pri tem pa je ostal zvest trem poglavitnim motivom svoje življenjske simfonije: delu, glasbi in goram. Tako pripoveduje o nekaterih svojih alpinističnih prijateljih in sodelavcih, o popotovanjih, o rajnih muzikalnih doživetjih itd.

Njegov poslednji sestavek, po katerem je za vedno odložil pero, ima naslov »Von Wandern« — naslov, ki je simbolno značilen ne le za navdušenega popotnika, kakor je bil pokojni Kugy, marveč tudi za človeka, ki čuti, da se poslavlja pred odhodom na poslednjo neznano pot s katere ni več vrnitve. V knjigi je objavljena tudi študiji o Kuyjevem mladostnem prijatelju, avtorju pesnitve »Zlatorog« Rudolfu Baumbachu ki je bil Kugyjev literarni mentor. Študij je opremljena z nekaterimi Baumbachovimi risbami, kakor je Kugyjeva poslednja knjiga sploh lepo ilustrirana.

Jutro, 24. maj 1944
 

Oznake: BIB
eXTReMe Tracker