Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ekspedicionizem na Poljskem

AR 7/1980 - Franci Savenc: Na Poljskem imajo klubske in na 2 do 3 leta državne odprave.

Alpinistična federacija lahko pomaga tudi klubskim odpravam. Z vsem tem se ukvarja športna komisija federacije. Ko je izbran vodja, dela naprej sam z ekipo in z vso odgovornostjo. Pri odnosu med federacijo in klubskimi odpravami je pomembno:

1. Izbor. Izločajo načrte, ki so neuresničljivi glede na vodjo, sestav, cilj itd. Če se klubski načrti ne pokrivajo z osnovnimi pogoji, ne dajo soglasja ali pa spremenijo cilj, ekipo ojačajo z drugimi itd. Ko je to za njimi ter je izbran vodja, mora predložiti finančni načrt. Če je tudi to v redu, odpravo potrdijo in ji od tega trenutka tudi pomagajo.

2. Financiranje. Federacija ima vsako loto na voljo 3500 dolarjev devizne kvote za odkup in to razporede glede na cilje. Predvsem upoštevajo dva kriterija: višino nad 7500 m in nove smeri. Denar zberejo na razne načine, tudi s posojilom.

3. Specialna oprema. Federacija pomaga odpravam s posojanjem (predvsem kisika, radio aparatov, kamiona ... ).

4. Administrativna pomoč. Največjo vlogo ima federacija pravzaprav še s pomočjo, ki jo nudi njihova pisarna (na določenem nivoju!).
Posebno pomembna se jim zdi kontrola priprav, predvsem zato, da bi bil uspeh zanesljiv. Od izbire dalje kontrolirajo priprave (posebna zdravniška komisija, predsezonski seminar za ekspedicijsko zdravnike, tipska lekarna, poleg običajnih še dve posebni mesti v državi za preglede). Najbolj obsežna dejavnost je omogočanje najboljših (perspektivnim), da se preskusijo v Pamirju in drugih gorstvih. Športni komite (ustreza naši ZTKO) le obveščajo, sprejema le glavne načrte; doslej ni bilo težav. Sicer pa tveganja niti ne morejo prelagati. Vodja je edini odgovoren, ne glede na vrsto odprave. V teku je decentralizacija - centralnih akcij je vse manj in so le za najzahtevnejše cilje. Imajo veliko uspehov, žal pa tudi nesreč. Podpirajo tudi sodelovanje v mešanih odpravah. Tako je sodelovanje Wande Rutkiewiczeve na Everestu stalo le 80.000 zlotov, sicer bi bilo stroškov 200.000 zlotov na posameznika. Pripravljalo udeležbo dveh v Herligkofferjevi odpravi in tudi žensko odpravo v Himalajo.

Franci Savenc


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave
Značke:
AR novosti TUJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti