Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nekaj pripomb k 5. številki Alpinističnih razgledov

AR 7/1980 - Iztok Tomazin: ...

1. Opis spominske smeri Ceneta Kramarja (str. 16)
Precej me je ujezilo, ker ta opis predstavlja tipični primer tega, kar sem že opisal v svojem članku o prostem plezanju. Smer je ocenjena s VI/V, V+, nikjer pa ni navedena tehnična ocena, čeprav je en raztežaj skoraj popolnoma tehničen (A2). Mislim, da se mora tako ocenjevanje za vselej nehati. Zelo lahko je neko prvenstveno smer »nabiti«, plezati tehnično in potem oceniti s VI, čeprav te stopnje sploh nisi plezal, pač pa le A1, A2 in podobno. Napaka je tudi v samem tekstu; pod strehami je prečnica v desno in ne v levo, kot je napisano.

2. Primerjalna tabela ocen na strani 22 je napačna.
Splošno priznana je tabela, ki je bila pred kratkim objavljena v Alpinismusu. (Popravek: Pravilna tabela je v članku Janeza Gradišarja Še nekaj o ameriškem ocenjevanju, AR, številka 6, stran 23.)

3. Pregled vzponov v letih 1978 in 1979, prvi del (str. 27)
V tem pregledu mrgoli napak, netočnosti in pomanjkljivosti. Zelo sem vesel, da je pregled sploh narejen, vendar pa sem tudi razočaran zaradi obilice netočnosti. Nekaj primerov:
- Paklenica: Naveza Frantar-Markič ima šele 2. ponovitev Kače, 1. P imata Bešlin in Božič, kot je objavljeno v novem vodniku.
- Dolomiti: Naveza Herzog-Kovač ima 3. JP in ne 2. JP smeri Carlesso-Sandri.
- V pregledu piše, da so Kranjčani opravili 2. ZP Kramarjeve smeri v Storžiču. Temu podatku smo se Tržičani nasmejali kot že dolgo ne. Kramarjeva smer ima že najmanj 100 (!) zimskih ponovitev, sam sem jo pozimi preplezal približno desetkrat itd. Poleg tega naj bi preplezali celo prvenstveno Kranjsko smer s poskočno varianto, o kateri ni ne duha, ne sluha.
Morda pa so ti podatki o Storžiču mišljeni kot humoristični dodatek na zadnji strani, vendar potem ne sodijo v pregled opravljenih vzponov .
(Popravek: Kranjska smer s Poskočno varianto je v severni steni Kalškega grebena, glej AR 6, II. del pregleda vzponov, stran 27.)

Iztok Tomazin


Ali že veste ...
... da bo moralo uredništvo Planinskega vestnika rubriko Alpinistične novice poimenovati v Tuje alpinistične novice, saj so bile letos objavljene le tri domače, kar je manj kot v letu 1911 in bi nepoučeni lahko mislili, da se pri nas s tem sploh ne ukvarjamo. Kje smo, sodelavci?

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti