Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pojasnilo

AR 6/1980 - Viktor Grošelj: V 5. številki Alpinističnih razgledov sem na 18. strani objavil članek Sestanek o treningu alpinistov.

Žal sem ga pisal v precejšnji časovni stiski in šele po objavi opazil, da bi moral ugotovitev v četrtem odstavku nekoliko podrobneje razložiti. Gre za stavek: »Trenutno precej bolj realen je predlog, naj bi na kriterijsko variablo naredili regresijo z ozirom na nek vzorec variabel.« Mislim, da to zahteva nekoliko širšo razlago.

V različnih športih različne lastnosti športnika vplivajo na uspeh
(v košarki telesna višina, eksplozivna moč, koordinacija itd.; v smučanju močne kosti in sklepi, hitrost, koordinacija itd.). Ugotovitev športnikovih lastnosti, ki vplivajo na uspeh v njegovem športu, je osnova za načrtovanje treninga (vemo, kaj mora trenirati). V športni znanosti poiščejo te lastnosti tako, da jih skušajo predvideti in jih na večjem številu športnikov izmerijo. Nato izmerijo kriterije (tekaču na 100 metrov izmerijo čas na 100 m; skakalcu v višino izmerijo preskočeno višino). Sedaj po statističnih metodah poiščejo povezanost med lastnostmi in kriterijem. Tista lastnost, ki ima s kriterijem značilno povezanost, torej vpliva na uspeh v tisti panogi. Če je ta lastnost v veliki meri prirojena, je treba to upoštevati pri izboru v selekcijo (košarkar - velika višina, tekač na kratke proge - hitrost), če pa ni toliko prirojena, imamo velike možnosti, da jo natreniramo.

Enako, velja tudi za alpinizem. Lastnosti, za katere predvidevamo, da pomembno vplivajo na uspeh v alpinizmu, bi morali izmeriti z veljavnimi merilnimi instrumenti. Nato bi morali postaviti kriterij uspeha v alpinizmu. To pa je v alpinizmu težje kot v drugih panogah. Kriterij uspeha je lahko število doseženih točk v kategorizaciji, ocena strokovnjakov ali pa kaj drugega. Ko to ugotovimo, nam računalnik izračuna, kakšna je povezanost med lastnostmi in kriterijem.

Če povezanost obstaja, vemo, da moramo to lastnost razvijati po že znanih metodah treniranja, ki v alpinizmu verjetno niso drugačne kot v drugih športih.

Upam, da je sedaj omenjeni stavek in s tem tudi ves članek bolj razumljiv .

Viktor Grošelj


Najboljši nasvet je izkušnja; toda ta nasvet pride vedno prepozno.

Houssay


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti