Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kje bomo preživeli prvomajske praznike

Železar (1964) - Anton Blažej: Praznik dela bomo letos lahko praznovali tri dni. Če bo še vreme naklonjeno, bomo pohiteli v prelepo naravo in v gore.

Naveličani vsakdanjega monotonega življenja se bomo vsaj za krajši čas umaknili tovarniškemu dimu, prahu in trušču ter se nadihali svežega zraka in si utrdili zdravje. V današnjem hitrem tempu življenja nas nekaj nepoznanega žene v nepokvarjeno naravo, v kraljestvo prepadnih sten in v globoke gorske dolinice, kjer vlada spokojna tišina in nas prevzema občutek prostosti, brezskrbnega življenja, lepote in sreče. Letošnjo zimo je zapadlo po gorah razmeroma malo snega. Pogosto aprilsko deževje pa jih je prav na debelo odelo v belo snežno odejo in so zato postale zaradi plazov nevarne. Le izkušeni, podjetni planinci in smučarji se bodo lahko podali v visokogorje — na Kredarico, Velo polje, Križke pode, Kotovo sedlo itd. Skromnejši se bodo zadovoljili z izletom v dolino Vrat, kjer je cesta kopna in bodo izpred Aljaževega doma občudovali veličastno severno triglavsko steno ter zasnežene stene Stenarja in Cmira. Gostoljubna Kovinarska koča javorniških planincev v Krmi bo gotovo dobro obiskana, saj je hoja iz Mojstrane prav prijetna, po dolini Radovne pa vodi lepa cesta. Ko spomladi sonce ogreje mogočne sklade Debele peči, lahko občudujemo dolge snežene reke — plazove, ki v silnem trušču drve preko sten.

Kdor se bo odločil za enodnevni izlet, se bo lahko napotil v lepi, morda nekoliko pozabljeni gorski kotiček, v zanimivo ter lahko dostopno gorsko dolino Malo Pišnico. Nekoliko po cesti iz Kranjske gore proti Vršiču zavije desno v gozd vozna pot, ki se kmalu spremeni v stezo ter vije navzgor po gozdu. V četrt ure pripelje v odprt skalnat svet, kakih dvestopetdeset metrov visoko nad strugo hudournika. Naprej vodi polagoma navzgor čez več prav zanimivih lesenih mostičkov, čez grape in robove, od koder je lep razgled na kamnit svet Škrbinjeka. Kmalu smo na vozni poti, ki vodi skozi bujne gozdove in ob hudourniški pregradi do širokega prodišča. Po njem pridemo do lovske koče. Zabava nas bistri potoček, Mojstrovka, Sleme in Grlo pa razkazujejo svoje sive prepadne stene, če nismo preveč glasni (kar želijo tudi lovci), lahko naletimo na trope gamsov in srn. Tu gnezdijo tudi orli, spomladi pa poje ruševec. Pred dobrimi dvesto leti so v Mali Pišnici za potrebe fužin na Jesenicah posekali veliko lesa in žgali v Razor in Prisojnik bujnih bukovih gozdovih oglje.

Za enodnevni izlet je priporočljiva tudi tura do koče v Krnici. Ob strugi Velike Pišnice vodi lepa vozna pot k vznožju prepadnih sten Škrlatice in Prisojnika. Najbolj živahno pa bo verjetno na Vršiču. Za praznike bodo oskrbovane vse planinske postojanke. Smučarji bodo lahko uživali na snežiščih pod Prisojnikom, Mojstrovko, posebno pa še na Slemenu. Prijetna bo tudi tura na vrh Mojstrovke. Tudi klasično gorsko dolino Trente bodo nekateri obiskali. Žal Trenta izgublja svojo idilo, ker se Trentarji izseljujejo in je že polovica kmetij v Zgornji Trenti prešla v roke letoviščarjev. Izvir Soče, ki mora biti zaradi obilnih padavin izredno lep, bo vreden obiska.

Zagnani planinci se bodo podali po lepi razgledni poti visoko nad Zgornjo Trento na kočo pod Špičko, ki ima veliko obiskovalcev in oboževalcev. Prisluhnimo njeni vpisni knjigi:
»Poln lepih spominov, toda z obžalovanjem v srcu, da moram že zapustiti ta nepopisno lepi kotiček naše zemlje. « (Bernard Stritih, Tržič)
»Špička je ostala planinska postojanka kot smo jih imeli, ko še ni bilo hotelov in gostiln po planinah.« (Viktor Eržen, Maribor)
»Edina planinska postojanka, nad katero sem resnično navdušen. Sinoči sva se morala na Vršiču umakniti razvpitim turistom — ponočnjakom, ki so razgrajali pozno v noč. Kljub sinočnjim grenkobam danes v tej prelepi kočici uživava nad vse v objemu vrhov in veliki tišini.« (L. Korošec, Pepca Lesjak, Ljubljana)
»Ti krona vseh planinskih domov in koč. Danes sem tako srečna, ko sem zopet prenočila v tvojem naročju. Hvala vsem, ki so nam v tem čudovitem planinskem svetu ustvarili to bajtico vseh bajtic.« (Minka Mali, Elza Urbančič, Ljubljana)

Lep in zanimiv je tudi izlet v Tamar, kjer nas s treh strani obdajajo trdnjavske stene Planice in imamo občutek, da smo prišli na konec sveta. Za delavski praznik bo živahno tudi na Poljanah in Mežaklji. Nekateri pa bodo odšli na Črni vrh in od tam po lepi stezi proti domu na Pristavi v Javorniških Rovtah iskat prve narcise. Tisti, ki so se motorizirali in jim daljave niso ovira, se bodo lahko podali na Primorsko, kjer je že prava pomlad in je vse v bujnem cvetju.

Anton Blažej
Železar, 23. april 1964
 

   Železar

 

 23.04.1964

Jlib.si

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti