Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Občni zbor SPD

Jutro (1924): Včeraj zvečer se je vršil v restavracijskih prostorih Narodnega doma občni zbor Slovenskega planinskega društva, ki je bil izredno dobro obiskan.

Glavno skupščino je otvoril predsednik g. dr. Fran Tominšek, ki je pozdravil navzoče zastopnike raznih športnih organizacij in navzoče odbornike podružnic SPD iz Maribora, Kranja in Kranjske gore. Predsednik je nato v glavnih obrisih označil delovanje društva v pretekli poslovni dobi. Dohod turistov in tujcev v naše kraje je bil lansko leto ogromen. Odbor je izvršil več nujno potrebnih popravil pri raznih planinskih kočah, ki so bile poškodovane deloma vsled vlomov in vremenskih neprilik. V tekočem letu namerava odbor izvesiti obsežna popravila in nekaj adaptacij pri hotelu Zlatorog ob Bohinjskem jezeru. Zgraditi je treba tudi ledenico, garažo za avtomobile in čolnarno. Odbor ima namen izvesti popravila radi tega, ker je mnenja, da prinašajo te postojanke planinskemu društvu gmotnih koristi. V tekoči poslovni dobi se zgradi tudi nujno potrebna koča na Krvavcu, ki bo velikega pomena za turiste in v zimskem času tudi za smučarje. Društvo je tudi kupilo od avstrijskega turistovskega kluba Malnerjevo kočo na Črni prsti, ki leži na zelo prometnem prostoru in kočo na Rogaški gori pri Rogaški Slatini. Letos bo tudi dovršena in izročena prometu Krekova koča na Ratitovcu. Savinjska podružnica se je odločila, da poveča Piskernikovo zavetišče v Logarski dolini. Društvo se je zavzelo za to, da se izboljšajo prometne zveze v naše planinske kraje in da preskrbi turistom razne vozne olajšave na železnicah. Pogovarjalo se je tudi za to, da bi se izboljšale meje pri Klanjških jezerih, na Vršiču in na Triglavu. Društvo pa si v tem pogledu ne obeta večjih uspehov. Glede izboljšanja obmejnega turistovskega prometa so se vršila obsežna pogajanja z Avstrijo, ki so se zaključila brezuspešno. Tozadevna pogajanja z Italijo so sedaj v polnem teku.

Po govoru predsednika, o katerem se je pozneje razvila dolgotrajna in burna debata, je podal g. Šparhakl tajniško poročilo. Z zadovoljstvom je naglašal, da se je društveno življenje v zadnjem času zelo razmahnilo. Društvo ima sedaj nad 6000 članov od katerih odpade na Osrednji odbor 3111. Tudi zanimanje za Planinski Vestnik je naraslo in ima to edino planinsko glasilo sedaj že 1319 naročnikov. Društvo je oskrbovalo 15 planinskih koč in 2 planinska hotela. Največji promet je bil v obeh kočah na Golici in v turistovski koči v Kamniški Bistrici.

Blagajniško poročilo je podal g. Jeretina, ki je naglašal, da se je društvo v preteklem poslovnem letu financijelno opomoglo in da so zlasti planinske koče gospodarsko vrgle precej dobička več, kakor lani. Po blagajniškem poročilu, ki je bilo vzeto na znanje, je preglednik računov poročal, da so v redu in predlagal absolutorij za leto 1923.

Pri proračunski debati za leto 1924. so pa člani uveljavljali tudi nekaj kritike, zlasti v smeri, da je doslej odbor po njihovem mnenju posvečal glavno pozornost hotelom, dočim bi moral skrbeti v prvi vrsti za turistiko in ta udobnost članstva v plan. kočah. Končno se je glavna ost kritike obrnila proti proračunski postavki za gradbena dela proti predlogom, da se naj prevenstveno zgradi koča na Krvavču, gradbena dela pri »Zlatorogu» po 281.000 Din in so prisotni člani-turisti predložili resolucijo s predlogom, da se naj prevenstvono zgradi koča na Krvavcu, gradbena dela pri Zlatorogu pa naj se restringirajo na najskromnejšo potrebno mejo.

Po daljši debati je bil ta predlog sprejet. Iz tega glasovanja je celokupni odbor izvajal posledice in odstopil. S tem je bil ta občni zbor končan ter bo pač v kratkem potreben nov občni zbor, ki bo brej dvoma izgladil nastala nasprotujoča si naziranja. Današnji občni zbor je bil med najživahnejšimi v društveni zgodovini in priča o velikem zanimanju članstva za vse društvene zadeve.

Jutro, 27. april 1924
 

27.04.1924

dLib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti