Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Smučarska šola na Triglavu

24.04.1934

dLib.si

torek, 24. april 1934, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 764

Jutro (1934): Alpska smučarska šola na Triglavu priredi po izdanem sporedu svoj 5. visokoalpski tečaj od 29. aprila do 6. maja.

Tečaj se izvede pod vodstvom inž. Janše v obliki turnega tečaja preko vsega Triglavskega pogorja z izhodiščem v Dovju — Mojstrani in sestopom v Bohinj.

Program je naslednji:
sobota 28. t. m. zvečer sestanek udeležencev tečaja v hotelu »Triglav« v Mojstrani;
29. t m. zjutraj: skupen odhod iz Mojstrane po dolini Krme k Staničevi koči (2332 m). Na poti ogled tekme v smuku za savezno prvenstvo;
30. t. m. vežbanje in izlet na Kredarico;
1 maja: vežbanje na strminah in izlet na Pršivec;
2. maja: Kredarica — Aleksandrov dom — Kanjavec — Velo Polje — Staničeva koča;
3. maja: Hribarice — Zelnarice — Kopica — Triglavska jezera;
4. maja: Hribarice — Debeli vrh — Planina v Lazu — Triglavska jezera.
5. maja: Komna — Lanševica — Bogatin — Planina na Kraju;
6. maja: sestop Govnjač — Škrbina — Vogel — Bohinj.

Snežne prilike so na vsem Triglavskem pogorju zelo dobre, šele zadnje toplo vreme je napravilo iz novozapadlega snega idealni solnat sneg, ki omogoča krasno smučanje. Vsi obširni predeli, kjer se bo vodil tečaj, so pokriti z debelo snežno odejo. Trenutno južno vreme je siguren porok za temeljito izboljšanje do konca tedna, tako da je pričakovati idealnih dni. Za tečaj se zahteva sigurnost v smučanju in plužnih lokih ter vztrajnost. V tečaju se bodo udeleženci poučevali posebno v tehniki kristianij, smučanja na strminah, v poznavanju nevarnosti in izrabi smuškega sveta ter orientaciji. Razen tega bodo udeleženci imeli priliko spoznati naše najlepše smučarske predele. Oskrba je v rokah g. Janeza Bitenca ter stane 560 Din (za ves tečaj). Prijavnina za ves tečaj 200 Din. Nosači so na razpolago po zmerni ceni v Mojstrani. Udeleženci naj vzame s seboj snežne naočnike, mazilo za sončenje, volnene rokavice ter več parov nogavic, dobro čepico, jopič zoper veter in maže. Priporočajo se tudi kože za vzpon. Takojšnje prijave naj se naslovijo na inž. Janka Janšo, Dovje—Mojstrana ali na Janeza Bitenca, Planica—Rateče. Prijave so mogoče tudi za del tečaja; če ne bo dovolj prijav, tečaja ne bo.

Jutro, 24. april 1934
 

Oznake: smuTurno, USP
eXTReMe Tracker