Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ponosni varuhi gorske narave

Večer, Narava, gore in ljudje: V Sloveniji so usposobljeni 104 varuhi gorske narave, ki se vključujejo v različne aktivnosti

Ponosni varuhi gorske narave


V Sloveniji so usposobljeni 104 varuhi gorske narave, ki se vključujejo v različne aktivnosti; okoljsko ministrstvo podelilo priznanje Planinski zvezi Slovenije


S tem ko vedno več govorimo o varstvu narave, je večja tudi potreba po naravovarstveni izobrazbi. Velik in pomemben korak za ohranitev gorskega sveta je storila komisija za varstvo narave pri Planinski zvezi Slovenije z usposabljanjem varuhov gorske narave. Kot potrdilo za pravo pot so prejšnji teden na okoljskem ministrstvu PZS podelili odločbo - status društva v javnem interesu za področje ohranjanja narave, za nedoločen čas, v planinskem gorskem svetu. Tako bo PZS za področje varstva narave lahko tudi stranka v postopku pri neprijaznih posegih v gorski svet. Hkrati je to veliko priznanje delu, ki ga izvaja komisija za varstvo gorske narave, ko usposablja planince za varuhe
gorskega sveta.
Rozalija Skobe, načelnica komisije nam je povedala, kaj to pomeni: “To je veliko priznanje za naše delo, pomeni, da smo delali prav, in če se prijavimo na kakšen razpis, lažje pridemo do sredstev. Pomeni, da nas morajo upoštevati pri določenem sporu. Naša komisija si je pred kratkim ogledala planinsko pot na Krvavec, ki so jo kolesarji uničili. Želeli so, da bi planinsko pot speljali drugje. Člani komisije pa smo ugotovili, da je sprememba trase za planince nesprejemljiva, da je pot treba sanirati in preprečiti kolesarjem vožnjo po skoraj sto let stari planinski poti, ki jo vzdržujejo markacisti PD Trzin.“
Najprej gorska straža
Varstvo gorske narave je med programi usposabljanj Planinske zveze Slovenije zajeto že od leta 1954 z izobraževanjem gorskih stražarjev, izvaja pa se po posodobljenem programu. Tečaji so namenjeni planincem, ki v svojih planinskih društvih spremljajo in usmerjajo dejavnosti v skladu z načeli varovanja gorske narave.
“Delati smo začeli leta 2002, v letu 2004 pa je program potrdil tudi Strokovni svet Republike Slovenije za šport. Zdaj so v Sloveniji usposobljeni 104 varuhi gorske narave, ki se že vključujejo v aktivnosti v okviru svojih planinskih društev. Med njimi je največ pedagoških delavcev, vzgojiteljev, gozdarjev in biologov.“
Rozalija Skobe je povedala, da se udeleženci na predavanjih seznanijo s planinsko dejavnostjo, z njeno organizacijo, z zakonskimi in drugimi predpisi za zavarovana območja v gorskem svetu. Spoznajo značilnosti gorskega sveta, rastlinstvo in živalstvo ter ogrožene vrste in negativne vplive množičnega obiska. V soboto so na Planini nad Vrhniko imeli svečano podelitev diplom, izkaznic, potrdil in majic z znakom komisije za varstvo gorske narave. Svečanosti sta se udeležila tudi predsednik PZS mag. Franci Ekar in podpredsednik Rudolf Skobe, ki sta podelila diplome in izkaznice “Varuh gorske narave“. Letošnje peto usposabljanje je končalo 21 tečajnikov iz več delov Slovenije. Iz meddruštvenega odbora Podravje sta bila dva iz PD Ruše in po eden iz PD Tisa in iz PD Večer.
Predvsem opozarjamo
Miro Breg, planinski vodnik Večerovih planincev, ki je v petek končal usposabljanje, je opisal namen izobraževanja: “Kot planinski vodnik sem želel spoznati rože, predvsem ogrožene vrste. Cvetje spoznavamo sproti, velikokrat vrste določimo tudi kasneje doma, s pomočjo knjig. Varujemo poti, opozarjamo, da se hodi po ‘nadelanih‘ poteh, saj ljudje velikokrat ne vedo, da škodujejo naravi.
Udeleženci smo se seznanili z ohranjanjem naravnih vrednot in z evropskim omrežjem Natura 2000, z Alpsko konvencijo, z dokumentom za ohranjanje Alp, ki ga je podpisala tudi Slovenija. Program je obsegal 42 ur teorije, 18 ur praktičnega dela in 12 ur izpitnih obveznosti ter seminarsko nalogo. Tečaje smo pričeli aprila v Domu na Slivnici, kjer smo spoznali Notranjski krajinski park, maja smo raziskovali bogato rastlinstvo na Mrzlici, junija smo se v Vratih seznanili s Triglavskim narodnim parkom. Moja tema v seminarski nalogi je bila ohranitev Pohorja.“
Ob tem je Rozalija Skobe tudi povedala, da so seminarske naloge izredno kvalitetne, da zajemajo varovanje področij, kjer deluje član posameznega planinskega društva, ter da je njihova želja, da jih predstavijo na spletni strani Planinske zveze Slovenije.
Na terenu se varuh gorske narave izkaže z izkaznico, vendar lahko samo opozarja, nima pa možnosti kaznovanja. Gorski stražarji imajo tradicijo in prav njim gre zahvala, da so gorske in planinske poti čiste, urejene, varuhi gorske narave pa njihovo tradicijo nadgrajujejo s še več znanja.
Prvi in edini v Evropi
In kako imajo varovanje gorske narave planinci urejeno v drugih državah Evrope? “Ne moremo se primerjati z nikomer, smo edini in prvi med vsemi devetimi alpskimi državami, ki na takšen način izobražujemo člane planinskih društev. Člani komisije za varstvo Alp CCA so nas povabili, da podrobneje predstavimo svoje delo, predstavimo program in predavatelje,“ je povedala Rozalija Skobe.

Urška Šprogar



Naravna bogastva planin so vir lepote, iz katerega planinstvo črpa svojo moč in
poslanstvo. (Urška Šprogar)

Tudi poti sodijo v program varovanja. (Urška Šprogar)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Ponosni varuhi gorske narave"

Iztok Snoj,

Mislim, da je razlog na odziv nekako neustrezen. Ne verjamem namreč, da bi morali Varuhi narave ( kot jih je poimenoval in odlikoval tudi glavni Varuh PZS gospod Franc) biti vseskozi in vsepovsod, da bi videli "praznjenje ekoloških vecejev". Strinjam pa se, da tako praznjenje ne more biti ekološko. Sicer sploh ne potrebujemo nekih ekowc-jev. Potem je to ekowic. (Ve se tudi, kateri PD oskrbuje kočo. Gre v prvi vrsti za ravnanje PDja, seveda.

Še enkrat sem prebral o ponosnih varuhih (ciljajo na človekov ego) in našel tudi tole:

"Miro Breg, planinski vodnik Večerovih planincev, ki je v petek končal usposabljanje, je opisal namen izobraževanja: “Kot planinski vodnik sem želel spoznati rože, predvsem ogrožene vrste. Cvetje spoznavamo sproti, velikokrat vrste določimo tudi kasneje doma, s pomočjo knjig. Varujemo poti, opozarjamo, da se hodi po ‘nadelanih‘ poteh, saj ljudje velikokrat ne vedo, da škodujejo naravi."

Torej spoznavajo rože, predvsem ogrožene vrste in jih velikokrat kasneje določijo doma. Upam jih samo fotografirajo, nič več. Določanje vrste gre po ključih, za katere moraš prinesti rastlino domov, tako sem slišal botanika. Tako rekoč razstaviti rožo na kose in jih določati... (Možno je, da sem slišal narobe)

Potem berem, da varujejo poti. Poti - prav ste prebrali.

Za moje pojme je naziv popolnoma neustrezen, saj ničesar ne varujejo.

Dvomim pa tudi, da je tudi program usposabljanja primeren.

Na koncu moram priznati, potrditi osnovno navedbo - akcija PZS je videti sama sebi namen.


Tomaž Ogrin,

Privoščim varuhom njihove ideale. Ni problem človek, ki potepta zaščiteno rožico. Problem so ljudje, ki z bagerji preorjejo gorsko naravo z množico zaščitenih rožic, ki uničijo travnato podrast, spremenijo videz zaščitene pokrajine, preženejo zaščitene in druge živali ... Zelenica, Svečica, Planina v Lazu, Planina pri Jezeru, Martuljek, grozi Vrtaška planina, ceste na grebene Karavank nad Martuljkom, čudovit gozd nad Ratečami z izjemno pestrostjo rastlin in živali, ki jih zaradi meje ni nihče vznemirjal in uničeval, in še in še.

V PZS vam ne povedo, da v Sloveniji divja vojna proti naravi, ki smo jo ohranjeno prešvercali iz prejšnje države. Učijo vas opozarjati posameznike, hkrati za vašim hrbtom župani uničujejo slovenske vrednote. V dolinah in planinah. Oni so neizobraženi in nerazgledani. Proti njim seveda ne smete nastopati, tudi proti nesposobnemu ministru za okolje ne, ker bi bilo to bogokletno. Posameznike pa kar oštevajte. Navzdol je skoraj vedno lažje...

Sicer se nekaj prebuja tudi v PZS. Ni čudno, saj je bilo v zadnjih letih toliko uničenega, kolikor vsi posamezniki v 100 letih ne bomo pohodili...

Cenili vas bomo, ko boste dvignili glas, tudi strokovni glas proti glavnim akterjem tega uničevanja. Ti pa so skoraj vedno v občinah in na ministrstvu za okolje (pardon: proti okolju) ter v ARSO.

Sem je treba usmeriti varuhe gorske narave! Pridružite se na primer aktivnostim Mountain Wilderness Slovenije! Prišel je čas, da z zadnjimi močmi ubranimo Triglavski narodni park pred opustošenjem, ki ga je napovedal Bohinjski župan v Gorenjskem glasu ... TNP vendarle ni le njihov.

Javni zavod so pa itak ene reve, njim je vseeno ... Oprostite, praksa je taka, izkušnje so take. Je kdo morda od njih nazaj zožal na črno razbit skalni prehod na Planino v Lazu, da lahko sedaj terenec pride tja? Pa to je le ena od zadevic ... Javni interes je, preverjeno v preteklih letih, da ohranimo osrednje območje TNP in ga razširimo na mednarodno zahtevano velikost. In da ljudem nudimo boljše možnosti v parku kot izven njega. To je zdaj naloga PZS, ko ima status. MOP in zavodu TNP je treba pa vzeti status, saj ne branita TNP, niti doslej nista uredila boljših pogojev za ljudi v parku, da bi bilo v njem bolje kot izven.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti