Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Begunjščica - Gora stoterih grap

ponedeljek, 31. marec 2014, ob 18:59, Boris Štupar, ogledov: 3158

ŠAO Velenje - Gregor Ahtik: ... Rožičeva, Škratova, Zeleniška

Vremensko napoved za enkratno vreme v hribih je bilo potrebno kar se da dobro izkoristiti, zato je padla odločitev da vikend (29. 3 – 30. 3. 2014) preživimo v hribih. Tokrat smo si za cilj izbrali grape Begunjščice, drugače imenovane gore stoterih grap. Prva polovica ekipe se je odločila za pozno večerni petkov pohod do Doma na Zelenici, preostali pa so se nam pridružili v zgodnjih jutranjih sobotnih urah. Dom je izredno lepo urejen, in kaj kmalu se počutiš lepo kakor doma.

Prvi dan smo se podali v Zeleniško smer (III/2-3, 250 m, 45° - 70°), ter se preko grebena prebili do Grape v SZ grebenu po kateri smo sestopili do naslednje smeri. Tom je izbral hitrejši spust in se s smučmi preko Centralne grape podal svojim turno-smučarskim dogodivščinam naproti.

Preostali smo se podali v Škratovo smer (III/2-3, 200 m, 45°-70°), ter preko vrha Begunjščice (2.060 m) sestopili po Smeri Y – Levi krak (III, 200 m, 35°-50°). Nad smerjo še vedno visijo opasti zato previdnost ni odveč.

Razmere v grapah so bile dobre, sneg je večinoma dober. Pred dnevi je zapadlo cca 10 cm pršiča, ki se na določenih delih spremeni v večjo debelino in je potrebno ponekod tudi gaziti. Vmes so tudi zaledeneli skoki, zato smo se ponekod deloma varovali. Se pa razmere ter vrsta snega spreminjajo iz metra v meter, tako da je mogoče preizkusiti vse od leda do pršiča.

Drugi dan se je naša ekipa zmanjšala, saj sta Jure in Tanja odšla na pomoč v delavnice alpinistične šole, ki je sočasno potekala v bližini, mi pa smo se podali v Rožičevo grapo (IV+/II-III, 250 m). Ta postreže s precej zanimivim vstopom. Znova smo se preko vrha podali do spusta po Smeri Y – Desni krak (III, 200 m, 35°-50°).

Skratka za nami je prečudovito preživet vikend, v dobri družbi soplezalcev in gostoljubnega vodstva Doma na Zelenici. Imajo celo lastnega psa čuvaja, ki je pazil na našo robo medtem ko smo se mi podajali v snežne dogodivščine.

Plezali smo:
Prvi dan: Gregor, Tanja, Jure, Teja, Tom, Vlado
Drugi dan: Gregor, Teja, Tom, Vlado

Gregor Ahtik

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker