Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na tolminskem

Delo, Kronika - Jure Predanič: ... nebu je zdaj več reda kot pred leti

Nesreče jadralnih padalcev: letno na območju GRS Tolmin opravijo 400 do 450 tisoč skokov, nesreč pa je približno 50.

Ljubljana – Lepo vreme marsikoga zvabi v naravo h takšnim in drugačnim aktivnostim. Tudi jadralni padalci ne zdržijo več na tleh, poročali pa smo že o njihovih nesrečah. Neučakanost ali nepripravljenost se lahko konča tudi tragično. Veliko izkušenj na tem področju ima dolgoletni gorski reševalec Žarko Trušnovec.
Pred dnevi je jadralni padalec poletel z vzletišča nad Lijakom pri Novi Gorici, ko je dosegel višino približno 250 metrov, pa se mu je zaprla leva stran padala. Po približno 150 metrih padanja mu je uspelo odpreti rezervno padalo in pristal je na drevesu. K sreči je ostal nepoškodovan in je sam splezal na tla. Tudi 23-letna Poljakinja, pripravnica za padalko, je imela srečo v nesreči. Istega popoldneva je vzletela z istega vzletišča, po vzletu pa se je preveč približala pobočju in se s padalom zapletla v krošnjo drevesa. Ob pomoči kolegov iz šole letenja ji je uspelo splezati na tla. To sta bili le dve letošnji nesreči.

Ob nesrečah jadralnih padalcev in zmajarjev največkrat ukrepajo člani Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin, ki pokriva večji del severne Primorske, ki je med ljubitelji tovrstnih aktivnosti tudi najbolj priljubljena. Načelnik GRS Tolmin Žarko Trušnovec, reševalec z dolgoletnimi izkušnjami, nam je povedal, da reševanje jadralnih padalcev predstavlja približno polovico njihovega dela.

Tako lani kot predlani je na njihovem koncu umrl po en jadralni padalec. Lani se je na Kobariškem stolu smrtno ponesrečil Poljak, leta 2012 pa je v nesreči umrl nemški državljan, ki se je ponesrečil potem, ko je vzletel z vzletišča nad Lijakom. Še več pa je bilo huje ali lažje poškodovanih.

V letu 2011 so sicer člani GRS Tolmin skupno posredovali na 91 intervencijah, v 59 primerih pa je šlo za zmajarske in padalske nesreče. Leta 2012 so reševalci posredovali na 101 intervencijah, v 57 primerih je šlo za zmajarje in padalce. Lansko je bilo tovrstnih nesreč 29, skoraj polovica – vseh intervencij je bilo namreč 61. Lansko leto je bilo nesreč jadralnih padalcev in zmajarjev torej po dolgem času nekoliko manj, sicer pa jih je iz leta v leto več. Trušnovec manj nesreč v lanskem letu pripisuje dejstvu, da je bilo dolgo časa slabo vreme, ki sploh ni bilo primerno za letenje. Sledilo pa je obdobje, ko so bile letalne razmere zelo dobre in je bilo posledično tudi nesreč manj. »V turbulentnem obdobju pa je bilo manj obiska. Sam to pripisujem poplavam, ki so tisti čas pestile srednjo Evropo. Če imaš zalito hišo, ne razmišljaš o letenju,« je povedal Trušnovec.

Večina, in sicer najmanj tri četrtine jadralnih padalcev, ki jih je treba reševati, po njegovih besedah predstavljajo tujci. »Če se pripelješ od daleč in na voljo nimaš veliko časa, se zna zgoditi, da greš letet tudi v slabših letalnih razmerah. Tudi sicer tujci seveda ne poznajo tako dobro razmer pri nas kot domačini, to je normalno. Je pa treba vedeti tudi, da je med njimi veliko začetnikov. V Tolminu je vsako leto prisotnih okrog 100 letalskih šol, predvsem tujih,« je povedal.

A Trušnovca število nesreč ne skrbi preveč, čeprav je vsaka seveda preveč. Na tem območju se namreč opravi med 400 in 450 tisoč poletov na leto, pravi. »Pri tako velikem številu poletov 50 padalskih nesreč ni tako velika številka, naša statistika nesreč je primerljiva s tujino,« pravi in dodaja, da je pomembno, da jadralci vedo, ob kakšnem vetru še lahko letijo in to tudi upoštevajo.

Po njegovih besedah tudi inšpektorji zračne plovbe namreč opravljajo dobro delo, saj redno opravljajo inšpekcije. »Na splošno moram reči, da je na tem področju precej več reda kot pred leti. Dva domača ponudnika imata zdaj radarje in sta se tudi dogovorila, kje je tista meja, do katere še vozita svoje goste. Če je veter premočan, poletov ne opravljajo, pri tem pa jih posnemajo tudi drugi,« je povedal.

Jure Predanič 

  29.03.14, 06:00
Na tolminskem nebu je zdaj več reda kot pred leti

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti