Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob 110. obletnici delovanja

Primorski dnevnik: Slovenskega planinskega društva Trst - Občni zbor - Podelili priznanja zaslužnim članom

Slovensko planinsko društvo Trst je pretekli teden s svečanostjo in rednim 60. občnim zborom obeležilo 110-letnico svojega delovanja. Prijatelji planin in go ra so se v lepem številu zbrali v prostorih Slovenskega kulturnega društva Barkovlje, kjer jih je pozdravila predsednica SPDT Marinka Pertot. Zbrane je spomnila, kaj se je v Trstu dogajalo pred 110-imi leti, ko se je rojevala zamisel o ustanovitvi nove podružnice Slovenskega planinskega društva, ki je imelo svoj sedež v Ljubljani. Dve leti po pripravljalnem, lepo obiskanem iz letu na Učko, sta pobudnika pripravljal nega odbora dr. Josip Abram in dr. Otokar Rybar konec februarja 1904 sklicala ustanovni shod tržaške podružnice, ki je nastajajočemu društvu postavil temelje in določil smernice in cilje. 30. aprila istega leta je bilo društvo priznano z vladnim odlokom, 3. maja pa tudi uradno prizna no, je povedala predsednica Pertotova, ki je v nadaljevanju prebrala tudi predsedniško poročilo o delovanju v letu 2013.

Toda petkov občni zbor SPDT ni bil običajen sestanek, na katerem so člani od bora podali obračun in predstavili načrtovanje nove planinske sezone, šlo je namreč za svečani dogodek, na katerem ni manjkalo lepih besed, petja in podeljevanja priznanj zaslužnim članom in usta novam. Petkov večer je zelo lepo popestrila Ženska vokalna skupina SKD Barkovlje, v kateri so dekleta in žene, ki pojejo pod taktirko dirigentke Aleksandre Pertot. Pevke so najprej zapele planinsko himno Oj Tri glav, moj dom, nato pa še tri pesmi v barkovljanskem narečju. Svoj pozdrav so pri nesli tudi številni ugledni gostje, med katerimi je bil tudi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko, ki je v svojem nagovoru poudari] velik pomen, ki ga ima SPDT med Slovenci v Italiji, in društvu ob 110-letnici delovanja podelil jubilejno listino PZS. Lep govor je imel tudi predsednik ZSŠD1 Ivan Peterlin.

Večer je postregel tudi s podelitvami priznanj, ki so jih dobili Livio Semec, Patrizia Krevatin, Katja Starec, Laura Vinier, Franc Starec, Maksimilijan Kralj, Igor Pertot in Stojan Sancin. Slednji je prejel zlati častni znak PZS, saj je med drugim zaslužen tudi za to, daje ime našega društva ponesel v svet. Čisto ob koncu svečanega večera so izvolili tudi nov odbor društva, v katerega sta kot nova odbornika vstopila Mirna Viola in Dean Zobec, zapustila pa sta ga Laura Venier in Sto jan Sancin.
Zanimivo prireditev je SPDT obeležilo tudi s sintetično zgodovinsko in tematsko razstavo, ki so jo pripravili že ob stoletnici društva; ob pomembni obletnici si jo je zamislila in pripravila Patrizia Magnani. Razstava, ki bo v barkovljanskem društvu na ogled najverjetneje še prihodnji teden, osvetljuje svetle in manj svet le trenutke društvene zgodovine, s katerimi želijo mlade bodriti, naj s trdno voljo, vztrajnostjo in ljubeznijo do gora nadaljujejo po tej poti. (sč)

 

14.03.2014
Občni zbor in svečanost ob 110. obletnici delovanja
SLOVENSKO PLANINSKO DRUŠTVO TRST - Podelili tudi priznanja ...

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti