Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamnita goba

Nedeljski dnevnik - Franci Horvat: ...  pod vasjo Krn - Klobuk je iz trdnega masivnega apnenca, bet pa iz krušljivega morenskega gradiva

Posočje in Tolminsko-Škofjeloško hribovje vas lahko pogosto prijetno presenetita. Za to območje smo vajeni, da je bogato z vodnimi viri, da ima številne slapove ujete v razne soteske ali pa padajo preko strmih sten.
Tokrat pa bomo spoznali eno izmed najlepših kamnitih gob na Slovenskem.

To naravno okrasje se le redko bohoti v naši deželi. Med zelo zanimive spada tudi precej manjša v Križni jami. Kamnite gobe se razlikujejo od sorodnih kamnitih miz po višini spodnjega dela, ki je večji od premera zgornjega dela, pri mizah pa je obratno. Če samo omenim najbolj poznane: kamnita miza v Poljanski dolini in kraški kamniti mizi pri Lipici. Vrnimo se k naši lepotici in lahko vidimo, da s svojimi devetimi metri višine in premerom klobuka, ki jih ima šest, spada med večje tovrstne naravne znamenitosti. Klobuk je iz trdnega masivnega apnenca, bet pa iz krušljivega morenskega gradiva (ledeniška breča). V slednjem lahko vidimo ostre velike skale, ki so ostanek ledeniškega nanosa. Rečni nanosi so običajno povsem nekaj drugega, saj so kamni lepo obrušeni. Kamnita goba je verjetno nastala, kot večina podobnih, tako da je kos trdnega masivnega apnenca varoval določen del ledeniškega nanosa pred raztapljanjem in preperevanjem. Z leti je ledeniško delovanje opravilo svoje delo, tako da je odnašal okoli skale morenski nanos. Podoben pojav, nastanek gobe, se dogaja tudi na ledeniku, na katerega je padla kamnita plošča in je preprečila, da se je pod njim topil led. Življenjska doba kamnitih gob, geološko gledano, pa je sorazmerno krtka zaradi deformacije beta, ki se poruši.

To Območje pod Krnom, vas Vrsno, pa je tudi rojstni kraj našega znanega pesnika Simona Gregorčiča, ki je bil zaljubljen v Posočje. Poleg kamnite gobe pa si lahko ogledamo še nekaj slapov, kot so: Gregorčičev slap (88 m), slap Brinta (104 m), slap Malenšček (30 m) itd. Če je volja in čas, pa lahko obiščemo planino Kuhinja, ki je izhodišče za mnoge planinske ture v krnski skupini. V planinskem domu vam bodo postregli s kakšno domačo specialiteto in izvrstnim čajem.

Foto in besedilo: Franci Horvat

Dostop: Za kamnito gobo pod vasjo Krn sta možna dva dostopa. Prvi je iz smeri Kobarida. Ko prečkamo Napoleonov most (Soča), zavijemo desno za vas Landro oziroma vas Vrsno, kjer je lepo urejena rojstna hiša Simona Gregorčiča. Do sem vodi tudi cesta iz vasi Komno (drugi dostop), ki ima povezavo s cesto Kobarid-Tolmin. Asfaltirana ozka cesta se nato strmo vzpne proti vasi Krn. Malo pred vasjo, na ovinku, vas pozdravi kažipot za veliko kamnito gobo (možno parkirati). Po precej zarasli markirani poti (po žledolomu je pot še težje prehodna) se po desni strani potoka, če gledamo po grapi navzgor, vzpnemo do te naravne znamenitosti, ki je nacionalnega pomena. Za omenjeno pot bomo porabili dobrih dvajset minut hoje. Po ogledu pa lahko nadaljujemo do vasi Krn oziroma planine Kuhinja.
Če pa si želimo ogledati slapove Volarje (Gregorčičev slap, slap Brinta itd.), pa je izhodišče vas Selce, kjer vas prijazni domačini usmerijo k želenemu slapu. Do nekaterih slapov so dostopi zelo zahtevni, tudi plezanje je potrebno, in poteka preko zaraščenih in težko prehodnih predelov.
 

26.03.2014
 


 


Da boste lažje našli pravi ovinek, kjer se parkira ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti