Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hitro reševanje iz gorskih sten

Prvo tekmovanje jugoslovanskih reševalcev v vožnji z akia čolni

Lani so morali naši gorski reševalci posredovati v več kot 350 gorskih nesrečah, iz gora pa so prinesli tudi 24 smrtno ponesrečenih gornikov - Naloge, ki letos čakajo člane Gorske reševalne službe

(už) JESENICE - V začetku tega meseca je bil na Planini na Kraju tečaj za vodnike lavinskih psov, minulo soboto pa je 40 dvočlanskih ekip tekmovalo z aki reševalnimi čolni na terenih Krvavca. Na tem tekmovanju so slovenski gorski reševalci ter pripadniki milice, armade in teritorialnih enot pokazali vse znanje, potrebno pri reševanju iz zasneženih gora. Reševalci iz Kranja, Bohinja in Ljubljane so se na tem tekmovanju uvrstili na prva tri mesta, vendar so pokazali tudi reševalci iz Tolmina, Prevalj, Bovca, Jesenic, Maribora, Radovljice in Zagreba veliko znanja in sposobnosti. To je bilo prvo tekmovanje gorskih reševalcev pri nas, na katerem so sodelovali tudi reševalci zunaj Slovenije.

Po sobotnem prvem državnem prvenstvu v vožnji z akia reševalnimi čolni, je bil na Krvavcu letošnji občni zbor gorskih reševalcev, ki se ga je udeležilo več kot 90 članov Gorske reševalne službe. Poslušali so poročilo komisije za Gorsko reševalno službo pri Planinski zvezi Slovenije ter pripombe predstavnikov tajništva za notranje zadeve, republiškega odbora Rdečega križa in Planinske zveze, ki so ocenjevali delo posameznih postaj GRS.

Lani so morali naši gorski reševalci posredovati v več kot 350 hujših ali lažjih smučarskih, planinskih in alpinističnih nesrečah. Iz sten so morali prinesti v dolino tudi 24 smrtno ponesrečenih gornikov.

Za svoje delo je Gorska reševalna služba dobila lani Bloudkovo nagrado, take nagrade pa je dobilo tudi 36 zaslužnih gorskih reševalcev za svoje 25-letno delo v tej organizaciji. Gorski reševalci so lani dobili poleg tega več državnih odlikovanj ter priznanj najrazličnejših družbenih in političnih organizacij. Tudi na Krvavcu je v soboto dobilo šest gorskih reševalcev za svoje 25-letno delo častni znak GRS. Znake so dobili Fran Lipovec iz Gorij, Boris Ostan iz Bovca, Mirko Vencelj iz Loga pod Mangartom, Martin Ceklin iz Bohinja, Franc Globočnik iz Kranjske gore in Nace Hrovat z Jesenic.

Na krvavškem zboru so slovenski gorski reševalci sprejeli obsežen delovni program. V letošnjem, jubilejnem letu slovenskega planinstva, ob 80-letnici slovenske planinske organizacije, bodo predvsem pomladili in pomnožili svoje vrste, poskrbeli za tesnejšo povezavo med posameznimi postajami GRS, kar velja še predvsem na večjih in zahtevnejših akcijah, pri usposabljanju lavinske službe pa naj bi vodniki lavinskih psov tesneje sodelovali s Kinološko zvezo in tajništvom za notranje zadeve.

Udeleženci letošnjega občnega zbora so naposled izrazili željo po ureditvi slovenskega planinskega muzeja, v katerem bi morala imeti Gorska reševalna služba svoje častno mesto. Kmalu bomo Slovenci slavili že 200-letnico začetkov našega planinstva, dragoceni dokumenti o prehojeni poti slovenskih planincev pa se vedno bolj izgubljajo.

... 03.1973


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti