Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci na smučeh

Delo (1973) - Franci Savenc: GRS na I. državnem prvenstvu - Sposobni reševati na smučiščih

LJUBLJANA - Čeprav je osnovna naloga gorske reševalne službe pomoč obiskovalcem gora, so v soboto na I. državnem prvenstvu dokazali, da so odlično pripravljeni tudi za reševanje na smučiščih. Zanesljiva vožnja s čolni aki ter primerna oskrba ponesrečenca, je bila odlika velike večine udeležencev.

Prva tekmovanja gorskih reševalcev s čolni aki so bila športnega značaja (tekmovali so, kdo bo hitrejši) in zato je zanimanje za njih kmalu prenehalo. Pred štirimi leti pa je komisija za GRS Slovenije tekmovanje zopet obnovila, toda s to razliko, da je sedaj poudarek na varni vožnji in strokovni oskrbi »ponesrečencev«. Prvo tekmovanje je bilo pred štirimi leti na Zelenici, sledilo je v Kranjski gori in na Pohorju, letos - prvič v državnem merilu - pa je bilo na Krvavcu. Udeležilo se ga je 34 ekip iz Slovenije in Hrvatske, med njimi pa so bili tudi predstavniki JLA, milice in ekipa splošnega ljudskega odpora.

Čeprav je ob začetku tekmovanja smučišča na Krvavcu prekrila megla, tekmovalcev to ni motilo, saj je bila diskvalificirana le ena ekipa, ena pa je morala odstopiti. Zato pa je imela več težav ocenjevalna komisija, saj točkovanje vožnje in oskrbe ponesrečencev praktično ni pokazalo razlike v kvaliteti ekip. Odločati je moral zato čas, ki so ga reševalci potrebovali za vožnjo. V tem so bili najboljši Kranjčani, za njimi pa so se uvrstili Bohinjci in Ljubljančani.

Organizacija tekmovanja je bila po mnenju vseh odlična in proga dobro pripravljena, primeren pa je bil tudi način ocenjevanja. Škoda le, da se tekmovanja niso udeležili vsaj še Sarajevčani, ki so se že prijavili, saj bi prvenstvo tako precej pridobilo. Toda kar se ni posrečilo letos bo mogoče nadomestiti v prihodnjih letih, saj bodo tovrstna tekmovanja prav gotovo kmalu postala številnejša, tako kot se širi potreba po razširjenju vrst tistih, ki bodo skrbeli za pomoč smučarjem na urejenih smučiščih.

Franci Savenc

  20.03.1973


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar


Glas (1973)/G-L: Zmagala Franci Ekar in Tomaž Jamnik

Hitro reševanje iz gorskih sten
Prvo tekmovanje jugoslovanskih reševalcev v vožnji z akia čolni

1 komentarjev na članku "Reševalci na smučeh"

Franci Savenc,

Bilo je objavljeno ... pa ... premaknjeno na 17.03.1973 05:26

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti