Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 06.03.14

Primorski dnevnik: Občni zbor SPD Trst / Izlet po Kosovelovi poti

Občni zbor SPDT

Slovensko planinsko društvo Trst, ustanovljeno leta 1904 kot Podružnica slovenskega planinskega društva iz Ljubljane, praznuje letos 110-letnico delovanja. Visoki jubilej bo društvo najprej proslavilo na svojem 60. rednem Občnem zboru, ki bo v petek, 14. marca 2014 ob 19. uri ob prvem in ob 19.30 v drugem sklicanju v prostorih SKD Barkovlje, ul. Bonafata št. 6.
Slavnostno vzdušje ob odprtju Občnega zbora bo ustvarila Ženska vokalna skupina SKD Barkovlje.
Občni zbor pa se bo odvijal s sledečim dnevnim redom: izvolitvi delovnega predsedstva in volilne komisije bodo sledila poročila predsednika, tajnika, blagajnika ter poročila načelnikov posameznih odsekov, podeljevanje priznanj zaslužnim članom in ustanovam, razprava in pozdravi gostov, poročilo nadzornega odbora, razrešnica starega in volitve novega odbora.
Pred in po Občnem zboru bo v prostorih SKD Barkovlje na ogled razstava, ki priča o prehojeni poti našega društva in o njegovi razvejanem delovanju. Razstavo je sicer društvo pripravilo pred desetimi leti, ob 100-letnici je bila na ogled v dvorani Prosvetnega doma na Opčinah.
Ta pogled v nazaj, ki osvetljuje svetle in manj svetle trenutke društvene zgodovine, naj ne bo zgolj obujanje spominov, naj bo predvsem bodrilo mladim, da bodo znali s trdno voljo, vztrajnostjo in ljubeznijo do gora nadaljevati po tej poti.

Izlet po Kosovelovi poti

V Sežani se je 18. marca 1904 rodil Srečko Kosovel, „pesnik Krasa“ ki je je iskreno ljubil ta košček slovenske zemlje in mu posvetil svoje najbolj občutene verze.
Iste pomladi se je, iz ljubezni do domače zemlje, rojevalo tudi tržaško Slovensko planinsko društvo. Pobudniki pripravljalnega odbora tržaške Podružnice Slovenskega planinskega društva iz Ljubljane, so 25. februarja 1904 sklicali „ustanovni shod“ nastajajočega društva; 30. aprila istega leta je bilo društvo priznano z vladnim odlokom. Ustanovni občni zbor podružnice je bil že 7. maja 1904.
V počastitev dvojnega praznika SPDT prireja izlet po Kosovelovi poti, ki bo v nedeljo, 16. marca 2014. Podrobnosti o izletu bomo objavili v prihodnji teden.

06.03.2014
SPD Trst: Planinski svet 6.3.2014


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti