Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 10.03.14

Peter Podgornik: Pred nami je malo znan predel Peči v grebenu Tolminsko-Bohinjskih gora,

... končna postaja na poti po primorskih stenah v smeri vzhod. Tod še lahko najdejo plezalci, ljubitelji strmih smučin in zahtevnih brezpotij nekaj za svojo dušo.


Od Matajurskega vrha do Koble. Foto: Peter Podgornik

Strma, dolga pobočja in posamezne stene med Konjskim vrhom in Koblo kažejo močan primorski vpliv. Travnata, rušnata in z redkim gozdom obraščena pobočja segajo ponekod vse do vrhnjega grebena. Kje se je v Pečeh okrog Črne prsti nekoč kosilo in paslo cvetočo travo, bo kmalu pozabljeno. Priča so ostanki senikov, obrabljeno staro orodje in oprema, ki jo pred izginotjem ponekod skrbno čuvajo redki posamezniki. Južna pobočja gora nad Baško dolino so poleg domačinov stoletja dolgo skrbno obdelovali potomci priseljencev z južne Tirolske. V vaseh Stržišče, Kal, Bača … je še zmerom mogoče zaslediti njihov vpliv, mnogo predelov in vrhov še zmerom nosi njih imena.

Gotovo je od predstavljenih vrhov v tem prispevku najbolj obiskana Črna prst, na njenem vrhu stoji Dom Zorka Jelinčiča. Delavni gorniki iz Baške doline so planinski dom uredili v italijanski kasarni iz časov nepravične (Rapalske) meje, ki je na grebenski rezi nekoč delila en narod v dve državi. Par minut hoje stran od doma se na prevalu Čez Suho stikajo planinske poti iz dolin na obeh straneh grebena, v mejah katerega poteka sedaj Slovenska planinska transverzala.
Na sončni strani grebena so plezalsko najbolj zanimivi Šoštar, skalna stena Črne gore in zaledeneli slapovi v strugah hudourniških potokov in strmih grap. Alpinistični smučarji so odpeljali strme smučine v vesinah Četrti, Črne prsti, Kora … Generacije domačih plezalcev 70. in 80. let minulega stoletja so ta del gora pomaknile iz plezalske osame (Cveto Kemperle, Marko Kogoj, Darko Obid, Janko Humar, Miroslav Svetičič Slavc, Vojko Pajnter, Darko Podgornik, Drago Frelih …).

Venec gora okrog Podbrda je kot nalašč ustvarjen za gorske tekače, med katerimi je kar nekaj gornikov. Planinske in ostale poti nudijo obilo možnosti za zahtevne gorske maratone, tod se odvijajo na vrhunskem nivoju in s kvalitetno mednarodno udeležbo.
Strmine in krajše stene na severni, bohinjski strani grebena so bile plezalno odkrite že prej, pred drugo svetovno vojno. Plezalni vzponi in zahtevni alpinistični smučarski spusti so podrobno predstavljeni v plezalnem vodniku Bohinjske stene. Zadnjega je avtor Tone Golnar pripravil ob pomoči lokalnih plezalcev.
V tem prispevku bodo smeri na bohinjski strani grebena Peči naštete zgolj informativno, v pomoč tistim, ki bi želeli bolje spoznati te samotne gore.

10.03.2014


 G-L: dosedanje objave Primorske stene


Peči 


Šoštar, JV stena - foto Cveto Zgaga, vrisi Peter Podgornik


Črna gora - foto Janko Humar, vrisal Peter Podgornik

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti