Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Paraplegik preplezal slap Bridal Veil

Preteklo sredo je Sean O’Neill kot prvi paraplegik preplezal WI5/6 v Telluride-ju, zvezna država Colorado.

Od svoje mladosti, točneje 1991. leta, ko je pri skoku z mostu Memphis v reko Mississippi imel nesrečen pristanek je O’Neill paraliziran od pasu navzdol. Plezati je začel na predlog svojega mlajšega brata, profesionalnega plezalca in vodnika Timmy O’Neill-a, in je od takrat premaknil meje zmožnega invalidnih plezalcev. Skupaj z bratom je preplezal stolp Devil’s Tower v Wyoming-u, stolp Castleton Tower, ter The Tombstone v Utah-u, kakor tudi 900-metersko smer v El Capitanu, Yosemiti, katerega je uspešno plezal že trikrat. Lansko leto je postal prvi paraplegik, ki je splezal zahtevnejšo alpinistično smer kompletno v vodstvu. Znan pa je tudi po tem, da je razvil opremo, ki omogoča paraplegikom dejansko plezanje, namesto žimarjenja po vrvi. “Je pionir na tem področju”, pravi njegov brat Timmy.

Bridal Veil Falls foto: Leon Hiro Davis


Sean-ov plezalni partner je tokrat bil vodnik iz Ouray-a, Andres Marin. Srečala sta se preteklo leto na Ouray Ice Climbing Festivalu in se šalila kako je vsak udarec cepina v led zelo "vprašljiv". Odločen, da se spopade tudi s svojim prvim večraztežajnim lednim vzponom ga je O’Neill prosil za nasvete in pomoč.  Marin je za ta podvig izbral po njegovem primeren slap, Bridal Veil Falls. Tri raztežajna, ne prav lahka, 110 m dolga smer je bila v resnici dokaj ambiciozen projekt glede na to, da bo Sean napredoval zelo počasi zaradi svojega, kot mu pravi sedečega plezanja. Da bi prihranil na času je večino plezal s prižemami na cepinih. Pred tem pa je uro in pol porabil za testiranje neke svoje metode tehničnega plezanja, ki vključuje uporabo škripcev na lednih orodjih. Med plezanjem je ugotovil, da njegov sistem ta trenutek še ne deluje idealno, vendar ga to ni iztirilo. Užival je v vsakem metru napredka.
 
“Bilo je super, tole z lednimi orodji,” je v intervjuju povedal O’Neill. “Prve pol ure sem imel zelo precizno delo, ki je kasneje omogočilo magično nadaljevanje do vrha smeri.”

O’Neill je pričel z lednim vzponom ob 10. uri dopoldan, z vzponom pa je opravil ob 18. uri. Svoj podvig je ovrednotil kot “velik uspeh”, saj mu je uspelo opraviti vzpon (WI5/6) v mejah sprejemljivega tveganja. Pri načrtovanju ter izvedbi akcije je pomagalo veliko ljudi; od tistih ki so mu nudili finančno pomoč za prevoz, do lastnikov motornih sani s katerimi so ga prepeljali do slapu in nazaj.

Ko so ga vprašali kaj meni zakaj želi toliko ljudi sodelovati pri njegovih plezalnih projektih, je povedal: “Zato ker se zavedajo kaj pomeni biti na strani uspeha ali poraza pri plezanju. Tisti, ki so mi prišli pomagat so prav tako bili deležni radosti in veselja ob mojem uspehu.”

O’Neillov osem-urni ledni vzpon v slapu Bridal Veil Falls je z video kamero snemal njegov brat. Material, ki ga je Timmy posnel med Sean-ovim vzponom bodo uporabili za bodoči kratek film, ki preučuje temo boja, prišel bi naj na platna to pomlad. Timmy pa je tudi soustanovitelj in izvršni direktor neprofitne organizacije Paradox Sports iz Boulder-ja v Coloradu, katera "skuša prepoznati in spodbujati potenciale in moč posameznika, ob predpostavki, da ljudje s fizično invalidnostjo ne morejo živeti odlično življenje.”

Sean je pričel uporabljati ledna orodja. Foto: Leon Hiro Davis


“Plezanje ni pomembno,” je v intervjuju omenil Timmy. “Zdravje je najpomembnejše. Plezanje pa je lahko dobro sredstvo in pot do zdravja ter zadovoljstva.”


Na vrhu smeri. Leon Hiro Davis (pomagal Andresu), Tim, Sean, Andres Marin. Foto: Kevin Zeichmann

“To je resna priložnost,” je pojasnil, “imeti občutek za njegovo dobro počutje in mu pomagati na ta način. Morda mu nebi šlo tako dobro, če ne bi imel ob sebi vseh teh ljudi. Zdi se mi čudovito.”

Sean za naslednje leto že načrtuje nove projekte. Kot prvo bo pomoč pri Paradoxovih športnih prireditvah, to jesen se namerava vrniti v steno Salathe Wall na El Cap, želi preplezati nekatere odeseke smeri v vodstvu. Ko so ga vprašali, če načrtuje vrnitev v slapove Bridal Veil Falls, da preizkusi več svojih sistemov za pomoč pri plezanju paraplegikov pravi, "170 procentno, ja."

Intervju: Sarah Linville
Priredba Mijo Kovačevič

Paradoxsports.com

A first: Paraplegic Lead climbing in Yosemitte

Attempt at Half Dome

Bridal Veil slap je kot prvi preplezal Jeff Lowe, pionir mešanega plezanja, davnega 1978. leta. Slap Bridal Veil je poznan kot zelo zahteven ledni vzpon s previsnimi odseki.

 

Seana in Timma smo srečali v duetu že v preteklosti. Timm je znan po sodelovanu v številnih filmih, med njimi  Return2Sender, Front Range Freaks, 180 Degrees South, itd.

Skupaj sta nastopila v nekaterih reportažah, tudi za TV hišo National Geographic . Še bolj pa smo si ga (Seana) verjetno zapomnili po filmu, ki prikazuje tudi inserte plezanja na Aljaski, Brothers Wild iz DVDja First Ascent (Sender Films).

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti