Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nove ugotovitve

Primerjalna študija preživetja v plazu na podlagi analize švicarskih in kanadskih nesreč. 15 minut se skrajša na 10.

Pascal Hägeli in sodelavci so z analizo 301 kanadskih in 946 švicarskih nesreč med leti 1980 in 2005 prišli do novih ugotovitev, ki popravljajo verjetno vsem znano krivuljo preživetja v plazu. Dosedanje 15 minutno okno, ko imate še relativno dobre možnosti za preživetje (92%), se z novimi spoznanji skrajša na okrog deset minut. Z drugimi besedami, hitrost iskanja in odkopavanja sta še bolj kritičnega pomena.

Vzroki za manjše možnosti preživetja v Kanadi, v primerjavi s Švico, so večji delež smrti zaradi poškodb (večji delež nesreč se zgodi pod gozdno mejo) ter drugačne snežne razmere. Po desetih minutah je bilo živih še 86 % tistih, ki niso umrli zaradi travme (skupno pa 77 %). V Švici so podobne možnosti za preživetje še slabih deset min kasneje.

Prav različne krivulje za različne klimatske/snežne razmere v treh območjih (priobalno, prehodno in kontinentalno) so verjetno posebej zanimive za območje Slovenije. Težji sneg v priobalnih in prehodnih regijah je glavni vzrok za hitrejši padec krivulje zaradi zadušitve. Krivulja v kontinentalnih regijah Kanade pa je v začetni fazi precej bolj podobna Švicarski.

Nauk študije?

Že tako kratek čas v katerem moramo odkopati zasutega je, zaradi lokalnih posebnosti, lahko še občutno krajši. Poleg najbolj očitne preventive – izogibanje proženja plazov – avtor priporoča uporabo lavinskih zračnih balonov (ki bistveno zmanjšajo možnost popolnega zasutja) ter učenje in redno vajo učinkovitih tehnik iskanja in odkopavanja.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti