Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vse se stara ... tudi ferajni!

Janez Toni o 30-letnici AO Rašica: Kot vsaka vsaj malo uradna prireditev, se je tudi proslava ob 30-letnici AO Rašica začela z govorom načelnika, Blaža Graparja

30-letnica AO Rašica

Vse se stara ... tudi ferajni!

Sobota popoldan. Ves živčen divjam po poti iz Kamniške Bistrice proti Ljubljani. V hribih je bil lep dan, se mi pa zdaj že malo mudi. Kekcu poleg mene je vseeno, fant je še premlad, da bi se zavedal nevarnosti, Ana in Tanja pa na zadnjih sedežih skušata delovati pomirjujoče. Ko uspešno odložim vse žive in zdrave in sem že skoraj pri Domu rašiške čete na Rašici, zazvoni telefon: «A si vzel ...?« O, jebenti, pozabil! Preden se dokončno zasekiram, navijem glasbo do konca in se odpeljem nazaj domov po ... malinovec! Ko z akademskih 60 minut zamude prispem do koče, ugotovim, da razen par pirov nisem zamudil še nič pomembnega.

Kot vsaka vsaj malo uradna prireditev, se je tudi proslava ob 30-letnici AO Rašica začela z govorom načelnika, Blaža Graparja, ki je po uvodnem pozdravu besedo kmalu prepustil Janiju Beletu, članu zasedbe, ki se je tistega daljnega leta 1977 ob nepogrešljivem hmeljnem napitku namenila ustanoviti danes enega najštevilčnejših alpinističnih odsekov. Nekateri izmed ostalih pionirjev - Stane Buh, Irena Cedilnik (sedaj se že kar nekaj časa piše Buh), Tone Kastelic in Franci Pozvek - so se mu ob gromkem aplavzu pridružili na improviziranem odru oziroma na prav po filmsko z reflektorji osvetljenih stolih. Po glavi mi je sicer rojilo vprašanje, zakaj za vraga je Primož Buh sedaj funkcionar pri AO Črnuče, če sta bila njegova mama in oče ustanovitelja AO Rašica?! In da ne pozabim ... že ob ustanovitvi smo začeli z majhno prevaro, kar je Jani priznal po 30 letih!

Uradni del je nadalje obsegal projekcijo fotografij z nedavne rašiške odprave v Kavkaz, katere namen je bil ravno počastiti okrogli jubilej odseka. Vsi odpravarji so uspešno dosegli zastavljene cilje, od katerih bi omenil le vzpon po stebru Skhare, normalni pristop na Skharo ter pristop na Elbrus (vsi člani odprave, vključno s psičko Uko). Glavni del večera, no, eden izmed pomembnejših, pa je bila projekcija filmov. Pa ne takih iz digitalcev ali mobitelov – te filme so posneli … hm, še preden sem se rodil! Tako smo lahko opazovali prvo smučanje Hudičevega žleba (1978; Lado Vidmar in Vanja Matijevec), prvi vzpon v zaledenelem slapu pri nas – Lucifer (1981; Vanja Matijevec, Lado Vidmar in Blaž Oblak) ter še nekatere druge podvige (smučanje Pallavicinija, plezanje Rumene zajede). Seveda so potem sledile tudi bolj ali manj začinjene zgodbice starih mačkov, ki pa jih je najbolje slišati v živo ... Kot naročeno (hm, človek bi mislil, da je to mogoče kdo načrtoval) je na proslavi uradno izšel tudi zbornik, že drugi v naši zgodovini, ki ga je pripravila Mateja Pate.

In ... prišli so vsi – stari in mladi. Starih je bilo pravzaprav več kot mladih, kar je nas mlade kar malo presenetilo. Verjetno se »ta stari« bolj zavedajo, da besedica proslava vključuje tudi žur. To so nam tudi nazorno pokazali, tako da smo se lahko na lastne oči prepričali, da imajo stari alpinisti še vedno dovolj »prave« energije. Kako se je žurka nadaljevala, raje ne bom podrobno opisoval. Bilo je zelo zabavno …

Da ne bi slučajno mislili, da se rašičani samo zabavamo, naj povem, da smo v teh letih pisali tudi zgodovino slovenskega in svetovnega alpinizma. Resda slovimo kot družinski ferajn, kjer nihče ne ostane dolgo samski (obstajamo tudi črne ovce), ampak vseeno se lahko pohvalimo z nekaj odmevnimi dosežki, ki so popisani v zbornikih Prvih petindvajset in Šest krat pet let.

Ko sem se v nedeljo dopoldan v neznosnemu glavobolu pripeljal domov, sem zopet prišel do ugotovitve, da smo en preklemansko dober ferajn!

Pa še malo reklame za konec – AO Rašica začenja z alpinistično šolo v četrtek, 18. septembra, ob 19. uri. Vabljeni.

Janez Toni

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti v2

1 komentarjev na članku "Vse se stara ... tudi ferajni!"

Blaž Grapar,

V članek se je prikradla drobna napaka. Alpinistične šola AO Rašica se začne 18. oktobra! in ne septembra.

LP, Blaž

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti