Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Strah in trepet

05.03.1904

dLib.si

sobota, 5. marec 1904, ob 13:21, Boris Štupar, ogledov: 941

Slovenec (1904), Jeseniške noviceStrah in trepet pred »zmajem« z Mirce še ni ponehal.

Damoklejev meč še visi nad Jesenicami. Nevarnost, da Mirca podsuje vas, še ni odstranjena. Škarpe ne zidajo še in pilotov še ne zabijajo. Sicer pa to ne bo odvrnilo katastrofe, k večjemu zavleklo.

Stari Jeseničani so bili pametni ljudje. Na Mirci niso pustili dreves sekati, ker so se bali, da bi se svet ne začel podirati in bi lepega dne ne prigrmel nad vas. Ni še toliko davno, niso niti domačim pustil delati tam ceste. — In sedaj ? Pride tujec, vidi lepo kamenje na Mirci, začne se pogajati, — in dobil je dovoljenje, da sme za malo odškodnino (2000 kron na leto) zgraditi elektr. železnico sredi Mirce, torej tudi veliko drevja posekati, ki je na potu, in da sme celo kamenje lomiti na Mirci. Dne 19. febr. 1903 je bila sklenjena pogodba glede kamnoloma.

In korist te pogodbe? Ni že preteklo leto, svet že odjenjuje in česar so se bali in pametno obvarovali stari Jeseničani, doživeti zna sedanji red. — Kaj je s pogodbo? Ali ni bilo sklenjeno, da se sme kamenje lomiti le od vrha doli po stopinjah, da ne nastane nevarnost podsipanja? A sedaj kopljejo in lomijo kamenje od spodaj navzgor, da teža od vrha pritiska — in svet tako zgoraj odstopa, ker ni zdolaj zadosti podpore. Dalje ali ni v pogodbi rečeno, da se ne sme streljati z dinamitom? A sedaj poka in stresa kot tam pred Port Arturjem, in nikogar ni, ki bi se temu ustavil.

Slovenec, 5. marec 1904
 

 

eXTReMe Tracker