Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.03.1973

Delo, Šport: ... Everest oddan do 1978 leta

Že večkrat smo poročali, da je zanimanje za vzpone na Mount Everest tolikšno, da so ga posamezne organizacije pri nepalski vladi rezervirale vrh že za nekaj let. Med pripravami na 20-letnico prvega vzpona (29. maja 1953: Hilary in Tenzing) pa so objavili tudi pregled do jeseni 1978.
Letošnji spomladanski termin si je rezervirala velika italijanska odprava pod vodsvom Guida Monzina. Jeseni bodo poskusili Japonci. Spomladi 1974 je napovedana španska alpinistična odprava in jeseni bodo na vrsti Francozi. Leta 1975 bodo najprej poskusile Japonke (kakor je znano, je Vatanabe leta 1970 že dosegla Južno sedlo - 7985 m), za njimi pa Kanadčani. Leto kasneje se bosta zvrstili angleška vojaška odprava in ekipa francoskih gorskih vodnikov iz Chamonixa. Leta 1977 bodo najpreje poskusili alpinisti iz Nove Zelandije, jeseni pa še odprava iz Južne Koreje. Za zadnje leto pa sta napovedani avstrijska in zahodnonemško-avstrijska odprava.

Kramarjev smuk
V nedeljo, 25. marca bo na terenih pod Storžičem »Kramarjev smuk«, ki ga organizira AO Tržič in veljala tudi za prvenstvo alpinistov. Start bo ob 9. uri dopoldan, tekmovanja pa se lahko udeleže člani in pripravniki vseh AO ter člani PD (tekmovalni skupini bosta ločeni). Najboljša ekipa alpinistov bo dobila prehodni pokal, spominske diplome pa po trije najboljši v vsaki skupini. Poimenske prijave je potrebno poslati na naslov: Janez Lončar, Bračičeva 7 - 64290 Tržič, sprejemali pa jih bodo tudi še na predvečer (do 20. ure) tekmovanja v domu pod Storžičem. Dom bo redno oskrbovan, prenočišča za prijavljene tekmovalce pa zagotovljena.

GRS Jesenice
Na zadnji letni skupščini postaje GRS so izvolili tudi novo vodstvo. Namesto dosedanjega načelnika Ludvika Zalokarja bo postajo poslej vodil Jože Makovec, dolgoletnega tajnika Uroša Župančiča pa je zamenjal Zvone Ažman.

Akademska AŠ
Danes zvečer ob 20. uri bo v prostorih akademskega planinskega društva (Trg revolucije 1, soba 56) uvodno predavanje alpinistične šole, ki ga bo imel Tine Mihelič.
Letošnja alpinistična šola APD bo imela v precejšnji meri spremenjen program. Usmerjena ne bo več le v vzgojo alpinistov - plezalcev, temveč bo njeno vodstvo poskušalo s predavanji, skupnimi turami in vajami na Turncu (pod Grmado) poglobiti znanje o gibanju in življenju v gorah čim širšemu krogu obiskovalcev gora. Zato so vabljeni vsi - od ljubiteljev gorske narave do planinskih fotografov in seveda tudi tisti planinci, ki se žele seznaniti z varno hojo (ali plezanjem) izven nadelanih poti.

Odobren je Kangbačen
Prav na dan prvega uradnega predavanja o IV. JAHO je njen vodja Aleš Kunaver iz Kathmanduja dobil privatno pismo Ann Elizabeth Hawley, ki je zadnja leta dobra znanka naših alpinistov. V njem mu je sporočila, da je pripravljena nuditi svoje usluge tudi novi odpravi in le mimogrede - saj to, da imate za jesen 1974 tudi uradno odobren Kangbačen, pa tako veste. Uradnega obvestila pa žal še ni.

Lubnik in koča pod Bogatinom
Kočo pod Bogatinom (na Kraju) so zaprli in bo do pričetka poletne sezone zaprta (odprt pa je dom na Komni). Še vedno je zaprt tudi dom na Lubniku (čeprav smo javili, da bo 1. marca odprt), ker društvo ni dobilo oskrbnika.

  01.03.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti