Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezalne novice - 01.03.14

Plezalno dogajanje je napolnjeno s puskusi, težkimi ponovitvami, prvenstvenimi vzponi in tekmovanji. Nekaj zgodb z naslovnic:

Tepui
Planet Mountain poroča o uspešnih italijanjskih plezalcih. Rolando Larcer, Maurizo Ovigliz in Luca Giupponi so opravili prvenstveni vzpon Escalador Selvetica (5.13a , 630 m) po severni steni Akopan Tepui v Venezueli. V izjemni steni so »previseli« sedem dni. Plezalci ob povratku v civilizacijo že pogrešajo življenje brez delovnih obveznosti, pogrešajo dneve v baznem taboru, ležanje na skalah, branje knjigo ob zvokih petja tropskih ptic. Življenje brez interneta, telefona in piskov sporočil, brez stika s svetom, je za njih zadosten razlog, da se že odločajo za nov cilj, ki jim bo znova prinesel občutek pustolovščine in svobode, ki so ga doživeli v Venezueli, v čarobnem svetu Tepui …

Škotske novice
Februarje je bilo opravljenih več dobrih vzponov na Škotskem. Iain Small in Murdoch Jamieson sta opravila drugi vzpon v smeri Vishnu (VII, 7), Beinn Eighe zadnji del vzhodne stene. Prva sta jo preplezala Andy Nisbet in Andy Cunningham februarja 1988, tako je do prve ponovitev minilo več kot 25 let.
Roger Everett in Simon Richardson sta splezala novo smer Impulse Grooves (VI, 7) na pečinah Gorm. Murdoch Jamieson in John Orr sta opravila prvo zimsko ponovite smeri All Evil (IX, 8) na Beinn Eighe. Catherine Hendrie in Ian Bryant sta bila uspešna v novi ledni smeri The S Word (V, 5), zahodna stena Beinn Dearg.
Hogwarts Express (IV, 4) sta v Sgurr na Muice v Strathfarraru splezala Neil Wilson in John Mackenzie. Pawel Wojdyga in Ian Bryant sta neredila prvi zimski vzpon v smeri Ben Nevis 1944 (VII , 7) v južnem Trident Buttressu. Tim Chappell in Henning Wackerhage sta bila v Freebirdu (V , 6) v glavi Glen Prosen na južnem Craigu. Willis Morris Euan Ryan sta preplezal novo linijo Best of a Bad Bunch (VI, 7) na West Buttress v Bein na Dothaidh.

Led v Zionu
Plezalna meka ni bila nikoli znana kot ledna destinacija. Med 2013/14 pa sta Scott Adamson in Angela Van Wiemeersch preplezala vsaj 12 novih smeri visokih nekaj več kot 200 metrov. Novi plezalni vodnik po zaledenelih slapovih bo na voljo za naslednjo zimo.

Plezalski blogi
Plezalci občasno posodobijo svoje bloge z novicami – nekaj novosti na njihovih straneh …

Will Gadd | Becca Frangos | Leslie Timms | Raphael Slawinski | Sarah Hueniken | Gord McArthur


Mina Markovič | Jernej Kruder | Klemen Bečan

Fotografija dneva
David Göttler (na fotografiji s Simonejem Morom), eden od plezalcev, ki poskušajo kot prvi pozimi osvojiti Nanga Parbat, se je danes popoldne že vrnil v bazni tabor. Vremenarji so pisani plezalski druščini sicer obetali nekaj lepega vremena, vendar je Tomasza Mackiewicza in Davida Göttlerja, ki sta tokrat splezala najvišje, do stika Schellove smeri z grebenom Mazzeno (nad 7000 m), od nadaljnjega vzpenjanja odvrnilo slabo vreme, (pre)močan veter in zelo nizke temperatura. Vprašanje je koliko časa bodo plezalci še vztrajali, saj se neizprosno bliža pomladno obdobje …

Video
Hueco Rock Rodeo 2014 je doživel lep uspeh z rekordnim številom tekmovalcev. Uradni video je izšel ta teden. Več …

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti