Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najuspešnejši v letu 2013

26. februarja je bil v Cankarjevem domu Alpinistično-plezalni večer s slovesno podelitvijo priznanj alpinistom in športnim plezalcem PZS

Številne prisotne na razglasitvi najuspešnejših je na začetku pozdravil predsednik Bojan Rotovnik.
V nagovoru je poudaril široko razvejano dejavnost PZS, ki je vidna na številnih področjih, posebno pozornost pa PZS namenja alpinizmu in športnemu plezanju. »Slovenija je v svetovni gorniški javnosti že zdavnaj dobila status ene izmed velesil, saj so uspehi naših alpinistov in športnih plezalcev, na področju klasičnega in športnega plezanja, znani širom po svetu. Seznam imen uspešnih slovenskih alpinistov in športnih plezalcev je dolg in se iz leta v leto dopolnjuje. Kljub temu, da je slovenski prostor geografsko majhen in za mnoge komaj prepoznaven ali celo neznan, pa so se mladi plezalci kaj hitro preizkusili v novostih, ki so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja iz ameriške celine prišle v Evropo. Razmahnilo se je prosto plezanje, plezanje na zaledenelih slapovih, plezanje v kombinaciji skale in ledu. Alpinisti so prepoznavni v tujini, izziv pa je doseči večjo prepoznavnost v Sloveniji, prav tako je izziv po Slovenski mladinski alpinistični reprezentanci ustanoviti tudi člansko reprezentanco. Veselijo me izjemni uspehi v športnem plezanju, kjer vidim, da imajo plezalci vedno znova še možnosti izboljšanja svojih rezultatov in dosegajo izvrstne rezultate,« je dejal.

Najuspešnejši v letu 2013:
- alpinistka: Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica).
- alpinist: Luka Krajnc (AO Celje - Matica).
in najperspektivnejši: Martin Žumer (AO Radovljica).

V letu 2013 najuspešnejša športna plezalka je Mina Markovič (PK 6b Ptuj),
najuspešnejši športni plezalec pa Domen Škofic (ŠPO Radovljica).

Prvič je bil podeljena nagrada za življenjsko delo v alpinizmu in - prejel jo je Tone Škarja (AO PD Kamnik).

Nagrade za posebne dosežke
- v alpinizmu so prejeli: Andrej Grmovšek (AO Kozjak, na predlog KA), Domen Kastelic (Akademski AO), Janez Svoljšak (AO Kranj), Luka Lindič (AO Celje - Matica), Marko Prezelj (AO Kamnik), Tadej Krišelj (AO Kamnik), Tina Di Batista (AO Ljubljana-Matica), Tomaž Jakofčič (Akademski AO).

Priznanja
- športnim plezalcem
na tekmovanjih: Jernej Kruder (ŠPO Celje - Matica), Urban Primožič (PK Škofja Loka) in Maja Vidmar (PK Škofja Loka).
- športnim plezalcem na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu Martin Bergant (PK Škofja Loka), Janja Garnbret (Šaleški AO), Matic Kotar (ŠPO Rašica), Sara Lukič (Šaleški AO), Anže Peharc (ŠPO Tržič).
- trenerjema: Roman Krajnik (PK Škofja Loka), trener Mine Markovič, lani najuspešnejše športne plezalke, tudi trener državne članske reprezentance, ter Uroš Grilc (ŠPO Radovljica), trener Domna Škofica, lani najuspešnejšega športnega plezalca.

Alpinistično-plezalni večer je bil v okviru 8. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale, Društvo za gorsko kulturo, organizator festivala, je pripravilo tudi kulturni program, v katerem so si gledalci ogledali kratke filme letošnjega IMFFD: Volk samotar, Zadnji veliki vzpon in Projekt Petzl

Vir: PZS.si
Fotografije: Zdenka Mihelič


Sporočilo za medije: Najuspešnejši alpinisti in šp. plezalci v 2013 (DOC, 154 kB)

Brošura: Podelitev priznanj najuspešnejšim v alpinizimu, šp. plezanju v 2013, obrazložitve (PDF, 952 kB)

 

26.02.2014


Predsednik PZS Bojan Rotovnik, najuspešnejša alpinistka Anastasija Davidova, mama odsotnega najuspešnejšega alpinista Luke Kranjca in načelnik KA Miha Habjan


Tone Škarja, nagrada za življenjsko delo v alpinizmu


Domen Škofic in Mina Markovič, najuspešnejša v športnem plezanju

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Najuspešnejši v letu 2013"

Pavel Škofic,

Najprej čestitke vsem dobitnikom priznanj. Vemo, da so naši športniki fenomen in zato tega nima smisla ponavljati. Mene osebno je izjemno razveselila podelitev nagrade za fairplay Anžetu Štremflju. Gre za potezo pravega plezalca, ki ga v dilemi ni strah povleči poštene poteze.

Še bolj me veseli, da je nominacijo za to nagrado izvedla ekipa, ki tako vestno prikriva in ščiti laži ter nesposobnost samozvane vodje sodniškega zbora v tem istem športu. Pri tem se mi poraja dilema.

Ker sem po naravi optimist, računam na to, da podelitev nagrade Anžetu pomeni konec praks, ki smo jih v zadnjih letih videli s strani omenjene gospe in nekaterih njenih bližnjih sodelavcev, ki pod nobenim pogojem niso bili pripravljeni priznati svojih napak. Če je torej prišlo do premika v pozitivno smer, bomo v bodoče imeli vodstvo sodnikov, ki ne bo lagalo, ki bo pokazalo strokovno znanje in ne bo spletkarilo proti uspešnim selektorjem. Takih ljudi je v slovenslem športnem plezanju mnogo. Treba jim je le dati priložnost.

Seveda pa obstaja tudi druga možnost. V slabem scenariju je Anže dobil nagrado le zato, da bi nekateri javno izkazali svojo pripadnost fairplay-u čeprav tega namena v resnici ni. Zame je v tem primeru njegova nagrada še vedno izjemno pomembna, le ugled ljudi, ki so mu jo podelili bo padel še mnogo nižje.

Ker se nova sezona hitro bliža, bomo prav kmalu videli, ali je moj optimizem na mestu.

Pavel Škofic

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti