Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sto let planinskega društva

Gorenjski glas - Ana Hartman: ... za Selško dolino - Letos izjemen obisk na Ratitovcu

Objavljeno: Gorenjski glas, torek, 18.09.2007 - Zanimivosti


Sto let planinskega društva

Planinsko društvo za Selško dolino je ob stoletnici ustanovitve pripravilo več akcij in prireditev. Letos izjemen obisk na Ratitovcu.


Železniki - planinsko društvo za Selško dolino (PD) letos praznuje stoletnico ustanovitve. Ob pomembnem jubileju so različne prireditve in akcije potekale skozi vse leto, in kot ugotavlja predsednik Lojze Lotrič, so naletele na dober odziv. Med uspešnejšimi je bil zimski rekreativni pohod Železniki-Ratitovec-Dražgoše, na katerem je bilo več kot dvesto pohodnikov, še več pohodnikov pa se je v začetku septembra udeležilo 31. rekreativnega pohoda na Ratitovec. "Vpisalo se je 507 pohodnikov, a jih je bilo na ta dan na Ratitovcu okoli 1200," pove Lotrič in doda, da so v letošnjem letu na Ratitovcu našteli veliko pohodnikov. "Zadnja tri leta smo jih v povprečju našteli od 42 do 45 tisoč na leto, letos pa smo predvsem zahvaljujoč dobremu vremenu to številko že dosegli," je zadovoljen.
Članstvo v planinskem društvu se povečuje, saj so imeli pred leti le 270 članov, letos pa jih imajo že več kot štiristo. V društvu je tudi 45 mladih planincev, ki sodelujejo v mladinskem odseku OŠ Železniki, v svojih vrstah pa bi radi videli več srednješolcev in študentov.
Zanimanje se povečuje tudi za akcijo Prijatelj Ratitovca, ki jo pripravljajo od leta 1991, pohodniki pa se morajo v vpisno knjigo na vrhu vpisati vsaj petnajstkrat v letu. Če je leta 2000 v akciji sodelovalo 271 udeležencev, je bilo lani že 435 prijateljev Ratitovca, ki so skupaj opravili 19.071 vzponov. Konec avgusta so pripravili kolesarjenje okoli Ratitovca, ki se ga je letos udeležilo 17 kolesarjev. Lotrič pravi, da so bili z odzivom v prvem letu zadovoljni in da ga bodo prirejali tudi v prihodnjih letih.

Zanimanje se povečuje tudi za akcijo Prijatelj Ratitovca, ki jo pripravljajo od leta 1991, pohodniki pa se morajo v vpisno knjigo na vrhu vpisati vsaj petnajstkrat v letu. Če je leta 2000 v akciji sodelovalo 271 udeležencev, je bilo lani že 435 prijateljev Ratitovca, ki so skupaj opravili 19.071 vzponov. Konec avgusta so pripravili kolesarjenje okoli Ratitovca, ki se ga je letos udeležilo 17 kolesarjev. Lotrič pravi, da so bili z odzivom v prvem letu zadovoljni in da ga bodo prirejali tudi v prihodnjih letih.

Ena najbolj uspešnih akcij v sklopu praznovanja stoletnice je bila akcija Na sto vrhov za stoletnico društva. Rezultate so razglasili v sklopu praznovanja stoletnice društva na zadnjo julijsko nedeljo pri Krekovi koči na Ratitovcu, na sto vrhov (od tega je bilo 25 predpisanih) pa se je povzpelo 228 pohodnikov. Od tega je bila le tretjina pohodnikov iz Selške doline, v akciji so namreč sodelovali tudi pohodniki iz vse Slovenije in celo s Hrvaškega. "Še posebej smo veseli, da je zmaga ostala v Selški dolini," pravi predsednik društva. Zmagovalec akcije je namreč navdušen pohodnik Jure Golob s Praprotnega.

"Slovenski hribi so najlepši"
Najvišji vrh, ki ga je Golob osvojil v sklopu akcije Na sto vrhov, je bil Cope, šesttisočak v perujskih Andih, obenem pa je to tudi najvišji vrh, na katerem je Golob kdajkoli stal. "Cope je bila krona vseh mojih osvojenih vrhov, v Ande pa se je petčlanska odprava podala lani. Od tega smo trije člani PD za Selško dolino: vodja odprave in znani gorski reševalec iz Škofje Loke Milan Potočnik, Lojze Koblar in jaz, pridružila pa sta se še Leopold Kržišnik iz Poljan in Jure Jeršin iz Rateč," je povedal.

V hribe se je Golob zaljubil, ko je prvič stopil na vrh Triglava. Bilo je v sedmem razredu osnovne šole. "Takrat me je zagrabilo, še bolj pa, ko sem se kot lesarski tehnik zaposlil v Jelovici, kjer sem "padel" v planinsko sekcijo. Nato smo začeli načrtno osvajati domače vrhove, kmalu smo začeli hoditi čez mejo, predvsem v centralne Alpe. V Evropi sem do danes osvojil že 27 štiritisočakov," je razložil.

Golob je osvojil tudi vse naše dvatisočake. "V Sloveniji ni vrha, na katerem ne bi stal," pove. Pa ga po tolikih letih še vleče v slovenske hribe? "Seveda, to so najlepši hribi! Je pa res, da mi je v teh 30 letih hoje v gore nekaj začelo manjkati. Vrhovi se začnejo ponavljati, osvajali smo jih iz vseh možnih smeri, a jih je zmanjkalo. V zadnjih desetih letih smo "napadali" tako Alpe kot naše zamejske gore. Ta čas sistematično obdelujem Karnijske Alpe."


PD za Selško dolino namerava v prihodnjih letih odpraviti težave s pomanjkanjem vode v Krekovi koči na Ratitovcu, tam zgraditi čistilno napravo in urediti lastniška razmerja.
Med hribi, ki jih je obhodil, mu je najljubši prav domači Ratitovec. "Ker je tako blizu, grem nanj lahko kadarkoli in ob vsakem vremenu. Če grem zjutraj, sem do desetih že nazaj, in vem, da sem tisti dan že nekaj naredil zase," pove Golob, ki pozimi z Ratitovca večkrat tudi smuča. "Marsikdo ne ve, da se da z Ratitovca smučati vse do Dašnice v Železnikih, saj ni poznan kot pravi turnosmučarski vrh. Z višine 1.700 metrov prismučaš na 500 metrov. Z Ratitovca smučamo predvsem domačini, saj, hvala bogu, v nobenem vodniku tega spusta še niso omenili. Ko ga bodo, bo, žal, izgubil prvinski značaj," razmišlja.

Hoja v hribe in turno smučanje sta zanj postala način življenja. "Če bi mi kdo to vzel, ne vem, kaj bi. V hribih odklopim probleme. Gledam okolico, naravo, zame so še skale lepe," pove pohodnik, ki ima v prihodnjih letih še precej načrtov; na zadnji odpravi so ga Andi zelo očarali in ima tam že nekaj opaženih vrhov, zelo pa ga vleče tudi na 5.642 metrov visok Elbrus v Kavkazu.

Ana Hartman

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti v2

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti