Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dragi ljubitelji gora, ...

8. IMFFD - Silvo Karo: ... Ko bodo ob Črnem morju ugasnili olimpijski ogenj, bomo mi prižgali 8. festivalsko svečko -  8. IMFFD začenja jutri, 24. februarja / Proučite urnik dogodkov 

 

Dragi ljubitelji gora,
spet smo pred vami, z novo kolekcijo gorniške kulture »8. IMFFD«.


Pust, leden, deževen in še olimpijski je letošnji februar. Olimpijci se borijo za medalje, večina Slovencev pa za elektriko, da bomo videli in slišali do Sočija. Peščica zagnancev pa se nas drenja v »poslovnih prostorih« na Google drivu, kjer končujemo »kolekcijo 8. IMFFD« za zadnji februarski teden. Ko bodo ob Črnem morju ugasnili olimpijski ogenj, bomo mi prižgali 8. festivalsko svečko.

Petdeset ur programa, šest lokacij, štiriinštirideset filmov v tekmovalnem sporedu, šest v retrospektivi, štiri predavanja, razstava, gledališka predstava, izbor alpinista in plezalca leta … Vse to nas čaka v pestrem festivalskem tednu!

Na filmskih platnih bodo spregovorili Leo Dickinson, Pierre Mazeaud in Elizabeth Hawley – ljudje, ki so beležili in ustvarjali zgodovino alpinizma. Iskali bomo perzijskega in snežnega leoparda, sledili vrnitvi orlov iz Norveške na Irsko ter skozi kamero zakoncev Lapied opazovali parjenje gamsov in kozorogov v pogorju Grand Paradiso. Visoko v Ande bomo spremljali Baltazarja, zadnjega trgovca z ledom, ki že več kot petdeset let nosi led izpod gore Chimborazo v dolino. S pasjo vprego bomo potovali z neustrašno inuitsko šamanko Navarana od Baffinovih otokov do Grenlandije in spremljali vsakdanjik Carla Jenala, najstarejšega švicarskega kmeta, ki bo letos dopolnil sto let. Priča bomo pravi indijski poroki, ko Hariju oče izbere nevesto, a iznajdljivi bodoči ženin izbrska njen telefon, da se imata čas zaljubiti, preden se bosta na dan poroke prvič videla. Kako postaviti zavetišče na višini več kot 3800 metrov, ki je ekološko, samozadostno, povrhu vsega pa še lepo zgleda? Načrt je v francoskem dokumentarnem filmu Nova koča na Mont Blancu – zavetišče Gouter. 28. novembra leta 1979 na Antarktiki sredi belega dne strmoglavi letalo letalske družbe Air New Zeland z 257 potniki, skozi film spremljamo enajst policistov, ki so poslani na kraj dogodka. Potovali bomo tudi na sever k mladima pustolovcema Ingeju in Jomu, ki preživita devet mesecev mrzle norveške zime v odmaknjenem in nenaseljenem zalivu arktičnega otoka, in videli, zakaj ob tem neizmerno uživata. Za piko na i pa ponujamo še dobro mero plezanja, začinjenega z adrenalinom in še mnogo več …

Filmi, ki bodo tekli s šumom in malo počasneje, imajo spoštljive letnice nastanka. Najstarejši je iz leta 1901, v katerem možje s klobuki in dolgimi cepini plezajo na vrh Matterhorna. Leta 1930 je nastal film Vihar na Montblancu, kjer v glavni ženski vlogi nastopa Leni Riefenstahl, kamera pa je iz visoke nemške filmske šole Arnolda Fancka. Fanck je imel prav gotovo velik vpliv na razvoj produkcije gorniškega filma tudi na slovenskem. Le dve leti kasneje so v naših gorah nastali filmi V kraljestvu zlatoroga, Triglavske strmine in skoraj neznan film Ivana Bolleta Vihar na Kočni. V tistih časih je bila zelo podjetna tudi Pavla Jesih, odlična alpinistka in lastnica verige kinematografov pred drugo svetovno vojno. Njen vzpon in padec Pavla nad prepadom bomo gledali v Slovenskem mladinskem gledališču. Film Steber je obelisk Joži Čopu in Pavli Jesih, po katerem se povzpneta še utrujena od vojne leta 1945. V dobro voljo pa nas bo popeljal večni Kekec iz leta 1951.

Prisluhnili bomo ljudem, ki so ustvarjali in pisali zgodovino alpinizma. Michael Kennedy je počel oboje. Kako so "kremeniti Slovenci" v gojzarjih na nogah in z bazooko joe v ustih leta 1973 plezali čez  El Capitan, bo povedal večni mladenič Janez Dovžan. Kaj je manjkalo odpravi na Anapurano II (7937 m) leta 1969, da si ni zaslužila knjige (morda 63 metrov?), bo razkril Mikec Drašlar. Vse to in še več boste izvedeli od naših predavateljev, ki bodo tudi letos navdihovali vedoželjno občinstvo.

Prisrčno vabljeni, festivalsko platno je odprto!

Silvo Karo
direktor festivala

...02.2014
Urnik dogodkov



8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale od 24. do 28. februarja 2014 v Ljubljani, Domžalah, Celju in na Ptuju.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti